Pakistan ve Çin, Rusya'ya yönelik yaptırımların etkilerinin yayılmasından endişeli - Son Dakika
Güncel

Pakistan ve Çin, Rusya'ya yönelik yaptırımların etkilerinin yayılmasından endişeli

Pakistan ile Çin, Rusya'ya yönelik tek taraflı yaptırımların etkilerinin diğer ülkelere yayılmasından duydukları endişeyi belirtti.

22.03.2022 18:47  Güncelleme: 21:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pakistan ile Çin, Rusya'ya yönelik tek taraflı yaptırımların etkilerinin diğer ülkelere yayılmasından duydukları endişeyi belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 48. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'na özel davetli olarak katılan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, başkent İslamabad'da Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi ile görüştü.

Görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkes çağrısı yapan Kureyşi ve Wang, bu konuda uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'nin amaçlarının desteklenmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı.

İki bakan, Rusya'ya yönelik tek taraflı yaptırımların yayılma etkileri konusunda endişelerini vurguladı.

Müslüman ülkelere 600 milyar doların üzerinde yatırım

Pakistan Bilgi ve Yayıncılık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çin Dışişleri Bakanı Wang, İİT 48. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ülkesinin Kuşak ve Yol Girişimi projesi kapsamında Müslüman ülkelerde 600'ün üzerinde proje yürüttüğünü ve 400 milyar doların üzerinde yatırım yaptığını belirtti.

Çin'in Filistin halkının yanında kesin şekilde durmaya devam edeceğini vurgulayan Wang, Cammu Keşmir meselesinde Müslüman dostlarından çağrılar duyduğunu ve Pekin'in aynı özlemi paylaştığını bildirdi.

Ukrayna ile Rusya arasında barış görüşmelerini desteklediklerini belirten Wang, Ukrayna krizi dolayısıyla bölge ve ülkelerin meşru hak ve çıkarlarının etkilenmesi veya bunlara zarar verilmesini engellemenin önemine işaret etti.

Wang, Başbakan Han tarafından kabul edildi

Pakistan Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre Wang, Pakistan temasları kapsamında Başbakan İmran Han tarafından kabul edildi.

Görüşmede, Ukrayna Rusya arasında düşmanlıkların sona erdirilmesine olan ihtiyaca işaret edilirken, kalıcı diyalog ve diplomatik çözüme yönelik çabaların devamına vurgu yapıldı.

İkili ilişkiler, bölgesel ve küresel konuların ele alındığı görüşmede Başbakan Han, Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun (CPEC) devam eden ikinci kısmının Pakistan'ın ekonomik kalkınma için çabalarını sağlamlaştıracağını belirtti.

İki taraf, Ukrayna-Rusya arasında düşmanlıkların sona erdirilmesine olan ihtiyaca işaret ederek, kalıcı diyalog ve diplomatik çözüme yönelik çabaların devamına vurgu yaptı.

Başbakan Han, Çin Dışişleri Bakanı Wang'a "Hindistan'ın Cammu Keşmir'deki insan hakları ihlalleri ve Yeni Delhi'nin bölgesel barış ve istikrarı engelleyen sorumsuz davranışları" hakkında bilgi verdi.

Hindistan'ın Pakistan'a "sözde yanlışlıkla füze fırlattığını" anımsatan Han, ülkesinin ortak soruşturma çağrısına işaret etti ve bunun tekrarlanmamasının sağlanması gerektiğini belirtti.

Han ayrıca Çin ve Pakistan'ın Afganistan'da istikrar ve barışın teşviki ve insani krizini engellenmesi için derin ilişkilerini sürdürmesi gerektiğini kaydetti.

Pakistan ve Çin, Rusya\'ya yönelik yaptırımların etkilerinin yayılmasından endişeli
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Pakistan ve Çin, Rusya'ya yönelik yaptırımların etkilerinin yayılmasından endişeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement