Son dakika haberi: Lübnan'daki Türk Hastanesi'nde görev alacak hemşireler Türkiye'de eğitim görüyor - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberi: Lübnan'daki Türk Hastanesi'nde görev alacak hemşireler Türkiye'de eğitim görüyor

Son dakika haberi: Lübnan\'daki Türk Hastanesi\'nde görev alacak hemşireler Türkiye\'de eğitim görüyor

Son dakika gündem haberi... Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) açılış çalışmalarını sürdürdüğü Lübnan'daki Türk Hastanesi'nde görev alacak hemşirelerin, Türkiye'de yanık ve travmatoloji eğitimi gördüğünü söyledi.

22.10.2020 11:33  Güncelleme: 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Hakan Çakıl, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) açılış çalışmalarını sürdürdüğü Lübnan'daki Türk Hastanesi'nde görev alacak hemşirelerin, Türkiye'de yanık ve travmatoloji eğitimi gördüğünü söyledi.

Büyükelçi Çakıl, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Beyrut Limanı'ndaki patlamanın ardından Lübnanlıların yaralarını sarmak amacıyla açılması talimatı verdiği "Sayda Türk Travma ve Rehabilitasyon Hastanesi"ni açma çalışmalarını yerinde inceledi.

Türk ve Lübnanlı yetkililerin vardığı mutabakata göre Sayda Türk Hastanesi'ndeki tıbbi malzemelerin tümünün elden geçirdiğini aktaran Çakıl, söz konusu tıbbi techizatların hepsinin çalışır duruma gelmesi için gerekli hazırlıkların yapıldığını belirtti.

Kısa süre içinde Sayda Türk Hastanesi'ndeki bütün tıbbi malzemelerin aktif hale getirileceğinin altını çizen Çakıl, "Ayrıca Sayda Türk Hastanesi'nin fiziki olarak ihtiyaçları giderilmiş, elektronik, mekanik ve klima sistemleri de elden geçirilmiştir. Halihazırda hastanedeki bu sistemler çalışır durumdadır." dedi.

Büyükelçi Çakıl, açılışının ardından Sayda Türk Hastanesi'nde görev yapacak sağlık çalışanlarına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Hastanenin açılmasında görev alması öngörülen 20 hemşire, 10'ar kişilik 2 grup halinde Türkiye'de eğitim görecektir. Lübnanlı 10 kişilik hemşire grubunun, şu anda ülkemizde devam eden eğitimlerini tamamladıktan sonra birkaç gün içinde geri dönüş yapmaları bekleniyor. İkinci grup 10 kişinin ise kasım ayının ilk haftası itibarıyla Türkiye'de eğitimlerine başlamaları planlanıyor. Dolayısıyla Sayda Türk Hastanesi'nde görev alacak sağlık çalışanlarından 20 hemşire, birkaç hafta içinde Türkiye'deki yanık ve travmatoloji eğitimlerini tamamlamış olacaklardır."

Türk Hastanesi, yıllarca iç anlaşmazlıkların kurbanı oldu

Başkent Beyrut'un 44 kilometre güneyinde yer alan Sayda kentinde yapım ve donanımı tamamlanan Türk Travma ve Rehabilitasyon Hastanesi, acil servis, yoğun bakımlar, ameliyathaneler ve teknik birimlerin planlandığı tedavi bloğu ve idare, hasta yatak birimlerinin planlandığı hasta bakım bloğundan oluşuyor.

Kasım 2010'da Erdoğan tarafından açılışı yapılarak Lübnan'a teslim edilen Sayda Türk Hastanesi, yıllardır tüm donanımıyla hizmet verebilecek durumda olmasına rağmen ülkedeki iç siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle halkın hizmetine açılamadı.

Tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden biriyle boğuşan Lübnan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının da zirveye çıktığı bir dönemden geçiyor.

Barındırdığı Suriyeli ve Filistinli mültecilerle nüfusu yaklaşık 6 milyona ulaşan Lübnan'da, Beyrut Limanı'nda yaşanan felakette yaralanan binlerce kişinin tedavisi için başkentin dışındaki sağlık merkezlerine başvurulmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyrut Liman'ındaki şiddetli patlamanın ardından ülkedeki sağlık ihtiyaçları göz önünde bulundurularak Sayda Türk Hastanesi'nin bir an önce hasta kabulüne başlamasını sağlamak üzere Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu'nu özel temsilci olarak görevlendirmişti.

Prof. Dr. Topaloğlu ve beraberindeki Türk heyeti, 13 Ağustos'ta Lübnan'da Başbakan Hassan Diyab ve Sağlık Bakanı Hamad Hasan ile bir araya gelerek hastaneyi açma çalışmalarını hızlandırma konusunda mutabık kalınmıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haberi: Lübnan'daki Türk Hastanesi'nde görev alacak hemşireler Türkiye'de eğitim görüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bahar ayında Ağrı Dağı'na çıkan dağcıların yüzü buz tuttu
    15:54 Bahar ayında Ağrı Dağı'na çıkan dağcıların yüzü buz tuttu

    Birçok farklı ülkeden gelen yabancı turistler, bahar ayında kar, sis ve fırtınaya rağmen Ağrı Dağı'na tırmandı. Zirvede etkili olan dondurucu soğukta dağcılar zor anlar yaşadı, kaş ve kirpikleri tamamen buz tuttu.

  • Afyonkarahisar'da Kişisel Verileri Ele Geçirmek Suçundan Aranan Şahıs Yakalandı
    15:54 Afyonkarahisar'da Kişisel Verileri Ele Geçirmek Suçundan Aranan Şahıs Yakalandı

    Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak suçundan 4 yıl 9 ay hapis cezası bulunan K.H. isimli şahıs yakalandı. Şahıs, tutuklanarak Dinar T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi.

  • Kastamonu'da ahşap ev yangını
    15:54 Kastamonu'da ahşap ev yangını

    Kastamonu'nun Doğanyurt ilçesinde Hikmet Yılmaz'a ait ahşap evde çıkan yangın, çevredeki evlere sıçramadan söndürüldü ancak ev kullanılamaz hale geldi.

  • İzmir'de 27 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı
    15:53 İzmir'de 27 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı

    Manisa İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, yasa dışı geçiş düzenledikleri belirlenen M.O. ve H.O'yu takibe aldı. Şüphelilerin, düzensiz göçmenleri deniz yoluyla yurt dışına geçirecekleri bilgisi üzerine harekete geçen ekipler, bir aracı İzmir'in Urla ilçesine bağlı Balıklıova Mahallesi yakınlarında durdurdu. Araçtaki 27 düzensiz göçmen yakalandı, 2 şüpheli gözaltına alındı. Düzensiz göçmenler işlemlerinin ardından sınır dışı edilirken, şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu
    15:49 Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu

    Kastamonu'da TCSG 96 İnebolu Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri, 'Geleceğin Denizcileri Projesi' kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. Ekipler, okulları ziyaret ederek sahil güvenlik teşkilatının faaliyetlerini ve kullanılan araçları tanıttı. Ayrıca, sahil güvenlik kariyeri hakkında merak edilen soruları yanıtladılar. İnebolu'da faaliyete geçen Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma (DEGAK) timi de öğrencilere ekipmanlar hakkında bilgi verdi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Havza Belediyesi, vatandaşlara ücretsiz fidan dağıttı
    15:48 Havza Belediyesi, vatandaşlara ücretsiz fidan dağıttı

    Havza Belediyesi, Kevser Camisi önünde 1500 karaçam, ardıç ve badem fidanı dağıtarak ilçede yeşil alanları artırmayı hedeflediğini belirtti. Belediye Başkanı Murat İkiz, halktan fidanları dikmelerini ve korumalarını isteyerek ücretsiz fidan dağıtımının devam edeceğini söyledi.


Advertisement