Türkiye'ye gelen Azerbaycanlı itfaiyecilerin asker gibi görünmesinin sebebi teşkilat yapılarındaki farklılıktan kaynaklanıyor - Son Dakika
Güncel

Türkiye'ye gelen Azerbaycanlı itfaiyecilerin asker gibi görünmesinin sebebi teşkilat yapılarındaki farklılıktan kaynaklanıyor

Türkiye, günlerdir yangınlarla mücadele ederken, bu savaşa en başta destek verenler Azerbaycanlı itfaiye ekipleri oldu. Askeri kamuflaj ve rütbeleri olan itfaiyecilerin niçin asker gibi giyindiği ise merak konusuydu. Teşkilat yapılarının bizden farklı olduğunu söyleyen akademisyen Abdullah Ağar, "Azerbaycan'da pek çok birimde rütbede ve üniformalar var. Bu ülkeye özgü bir durum ve Sovyetler Birliği'nden kalma bir alışkanlık" dedi.

06.08.2021 19:35  Güncelleme: 15:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de devam eden yangınlara müdahale için ilk yardıma koşanlar Azerbaycanlı itfaiye ekipleri oldu. Gelen ekiplerin giydiği kıyafetlerin askeri kamuflaj olması nedeniyle vatandaşlar Azerbaycanlı askerlerin geldiğini düşündü. Aslında durum farklıydı. Çünkü Azerbaycan'dan gelen personelin asker değil, itfaiye görevlileriydi. İtfaiye görevlilerinin niçin kamuflajlı olup rütbe taşıdıkları ise merak konusu oldu.

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar Azerbaycanlı itfaiyecilerin neden kamuflaj giydiğini ve rütbe taşıdıklarını anlattı. Ağar, "Bu şaşırtıcı olabilir veya bir yanılgıya sebebiyet verebilir, ama Azerbaycan'daki kamusal yapılanma bizdekinden farklı. İyi anlatmak gerekiyor, şimdi Azerbaycan'da pek çok kurumsal işleyiş, kamusal yapıda rütbeler var ve kamuflajlı giysiler var" dedi.

AZERBAYCAN TEŞKİLAT YAPILANMASI FARKLI

İtfaiye teşkilatının bağlı olduğu Olağanüstü Haller Bakanlığı başta olmak üzere pek çok birimde görev yapanların kamuflaj giydiklerini anlatan Ağar, "Örneğin Sınır Kuvvetleri, Gümrük Çalışanları, Vergi memurları bize gelmiş olan itfaiyecilerin bağlı oldukları Olağanüstü Haller Bakanlığı bunların hepsinde hep üniforma hem de rütbe kullanıldığını görüyoruz. Aynı Silahlı Kuvvetler'dekine benzer şekilde; Sınır Muhafızları'nda, Jandarma Birlikleri'nde, bizdeki Milli İstihbarat Teşkilatı'na karşılık gelen Devlet Tehlikesizlik Hizmeti'nde ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne karşılık gelen Olağanüstü Haller Bakanlığı'nda da bu şekilde kamuflajlı giysileri, üniformaları ve rütbeleri görüyoruz" sözlerine yer verdi.

"UYGULAMA SOVYETLER BİRLİĞİ'NDEN KALMA"

Türkiye'den farklı olan bu uygulamanın Azerbaycan'a özgü olduğunu vurgulayan Ağar, uygulamanın Sovyetler Birliği döneminden kaldığını anlattı. Ağar konuyla ilgili, "Bu, Azerbaycan'a özgü bir durum. Daha önce Doğu Bloku'nda yer aldığı için Sovyetler Birliği'ne dahil oldukları için oradan kalan bir uygulama biçimi. Şu ana kadar değiştirme ihtiyacı duymadılar, bir zararını görmediler. Kamusal yapılanmayı rütbeleriyle beraber destekliyorlar, bugün bize yardıma gelen kardeşlerimiz arasında Astsubaylar görüyoruz, Zabitler görüyoruz, Subaylar veya Uzman Çavuşlar görüyoruz. Kendine özgür bir yapılanma. Hatta Olağanüstü Haller Bakanlığı içerisinde sadece yangınlar ile ilgili değil doğal afetlerin diğerleriyle ilgili yani sel gibi hatta köpek eğitimiyle ilgili alanlarda bu tür üniformalara ve kamuflajlı üniformalara ve rütbelere rastlıyoruz" dedi.

"BİZİM ORDUMUZ PROFESYONELLEŞTİ"

Ağar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yangın bölgelerinde olmamasına yönelik polemikleri de değerlendirerek şu sözlere yer verdi:

"Bizim ordumuz profesyonelleşti. Profesyonelleşmesiyle birlikte zaten mevcut olan kadrolar şu an gerek terörle mücadele alanlarında gerekse sınırı aşan alanlardaki noktalarda bir fiil görevdeler yani açıkçası Irak, Suriye, Libya'da pek çok alanda Güneydoğu'daki terörle mücadele alanlarında birliklerimizi görüyoruz. Şu an dünyanın 12 farklı noktasında Türk Silahlı Kuvvetleri görev icra ediyor. Bir diğer tarafıyla da devletin stratejik ihtiyatları var, stratejik ihtiyatlarla ilgili de mücadele olağanüstü bir durum söz konusu olduğu zaman onların müdahale etmesi gereken temel durumlar var. Operasyon birliklerinin yangın alanlarında ikame edebilecek bir başka kuvvet varken oraya kaydırılması mücadelenin ruhu açısından çok uygun değil. Önceden 100 binler ile ölçülen yükümlülerden oluşan bir ordumuz artık yok,

o öncedendi. Şu an profesyonel bir orduya dönülmüş durumda ve buna özgü uygulamalar var."

Türkiye\'ye gelen Azerbaycanlı itfaiyecilerin asker gibi görünmesinin sebebi teşkilat yapılarındaki farklılıktan kaynaklanıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'ye gelen Azerbaycanlı itfaiyecilerin asker gibi görünmesinin sebebi teşkilat yapılarındaki farklılıktan kaynaklanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Emre Akın: Hocam yani meslek sayıldıkları, statü sahibi oldukları için değil öyle mi ya da genel idare hizmetlerinde olmadıkları için. Azeri itfaiyecilerin arasında Uzman çavuşlar vardı dediniz. Bende özel kuvvetlerde uzman çavuştum yatay geçişle itfaiye memuru oldum... Ne oldum biliyor musunuz. İtfaiye eri....Rütbem kıdemim hepsi çöpe gitti neymiş baştan almam gerekiyor muş 0 0 Yanıtla
  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek
    11:23 Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek

    Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nda 380 sporcu madalya mücadelesi verecek. Organizasyon öncesi yapılan hazırlıklar tamamlandı ve parkurlar belirlendi. Sporcular denize girip kulaç atacak, bisiklet sürüp koşacaklar. Dünya Paratriatlon Kupası'nda yarışacak olan sporcular Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na kota almak için puan toplayacaklar. Ayrıca, organizasyon kapsamında triatlon ulusal yarışları da gerçekleştirilecek. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, organizasyonda dünyanın en iyi paratriatletlerinin ve gelecek vaat eden genç sporcularının ter dökeceğini belirtti ve triatlonun ilçede gelişmesi için önemli turnuvalar düzenlediklerini söyledi. Özyiğit, sporcuların Mersin'in güzelliklerini de keşfedeceğini ve hedeflerinin Avrupa ve dünya şampiyonları çıkarmak olduğunu ifade etti.

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi
    11:18 Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, SİBERAY Programı kapsamında bir alışveriş merkezinde Siberay Çizgi Filmini izlemeye gelen öğrencilere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla afiş broşür çalışması yaptı. Ardından Canik Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencilerine siber güvenlik, teknoloji bağımlılığı, siber zorbalık ve dijital okuryazarlık konularında seminer düzenlendi. Toplamda 410 kişi seminerden yararlandı.

  • Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı
    11:18 Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı

    Aksaray-Adana kara yolunda meydana gelen trafik kazasında, Murat Tohurucu yönetimindeki yolcu otobüsü ile Muhammet Tezcan yönetimindeki tır çarpıştı. Kazada, otobüs sürücüsü ve 2 yolcu yaralandı. Yaralılar, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.


Advertisement