Son dakika haberi | Uluslararası Af Örgütünden Al Jazeera muhabirinin öldürülmesine tepki - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberi | Uluslararası Af Örgütünden Al Jazeera muhabirinin öldürülmesine tepki

Son dakika haberi | Uluslararası Af Örgütünden Al Jazeera muhabirinin öldürülmesine tepki

Son dakika gündem haberi... Uluslararası Af Örgütü, Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile'nin, görevi sırasında İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmesine ilişkin, İsrailli yetkililerin, Filistinlilere karşı yasa dışı öldürmelere, kasten yaralamalara, keyfi tutuklamalara, işkenceye, zulme ve...

11.05.2022 19:26  Güncelleme: 19:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Af Örgütü, Al Jazeera televizyonu muhabiri Şirin Ebu Akile'nin, görevi sırasında İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmesine ilişkin, İsrailli yetkililerin, Filistinlilere karşı yasa dışı öldürmelere, kasten yaralamalara, keyfi tutuklamalara, işkenceye, zulme ve toplu cezalandırmaya son vermesi gerektiğini bildirdi.

İngiltere merkezli örgüt, yaptığı basın açıklamasında, yasa dışı cinayetler ve diğer suçlardaki artışın, İsrail'in Filistinlilere karşı uyguladığı apartheid rejiminin acilen sona erdirilmesi gerektiğine işaret ettiğini belirtti.

Son olayda, Filistinli gazeteci Ebu Akile'nin işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentinde İsrail askeri baskınına ilişkin haberini yaparken başından vurularak öldürüldüğü hatırlatılan açıklamada, İsrail güçlerinin, protestolarda veya arama ve tutuklama baskınlarında aşırı güç kullanması sonucu Filistinlilerin öldürüldüğü veya yaralandığı kaydedildi.

Açıklamada, bazı Filistinlilerin uluslararası hukuka göre suç teşkil eden yargısız infazlara varan eylemlerde öldürüldüğü bildirildi.

Öte yandan, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in 21 Haziran 2021'de göreve başlamasından bu yana şiddetin tırmandığının altı çizilen açıklamada, örgütün kayıtlarına göre Nisan 2022'de İsrail güçlerinin 3'ü çocuk en az 22 Filistinliyi öldürdüğü ifade edildi.

"Daha kaç kişinin öldürülmesi gerekiyor?"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı Saleh Higazi, şu ifadeleri kullandı:

"Kıdemli gazeteci Şirin Ebu Akile'in öldürülmesi, İsrail'in Filistinlileri kilitlediği ölümcül sistemin kanlı bir hatırlatıcısıdır. İsrail, ceza almaksızın Filistinlileri öldürüyor. Uluslararası toplumun, İsrail'i, devam eden insanlığa karşı suçlardan sorumlu tutma noktasında harekete geçmesi için daha kaç kişinin öldürülmesi gerekiyor?"

"Devletlerin ahlaki ve yasal sorumluluğu var"

Higazi, dünyanın dört bir yanındaki devletlerin, İsrail'in Filistinlilere karşı işlediği suçlara son vermesi için derhal harekete geçme konusunda "ahlaki ve yasal sorumluluğu" olduğunu vurguladı.

Saleh Higazi, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının, devam eden bu suçları teşvik eden cezasızlığı sona erdirmek için adalet, hakikat ve tazminat yolunu belirlemesi gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haberi | Uluslararası Af Örgütünden Al Jazeera muhabirinin öldürülmesine tepki - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement