Son dakika haberleri | Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar Irak Başbakanı Kazımi'ye yönelik saldırıyı kınadı - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberleri | Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar Irak Başbakanı Kazımi'ye yönelik saldırıyı kınadı

Son dakika haberleri | Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar Irak Başbakanı Kazımi\'ye yönelik saldırıyı kınadı

Gelen son dakika haberine göre Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin konutuna insansız hava aracıyla düzenlenen saldırının ardından birçok Arap ülkesi ve uluslararası kuruluştan kınama açıklamaları geldi.

07.11.2021 15:19  Güncelleme: 15:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi'nin konutuna insansız hava aracıyla düzenlenen saldırının ardından birçok Arap ülkesi ve uluslararası kuruluştan kınama açıklamaları geldi.

Mısır, Lübnan, Filistin, Ürdün, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Yemen'in yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Körfez İşbirliği Teşkilatı (KİK), Arap Birliği ile Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI), açıklamalarında, Irak'ın yanında yer aldıklarını belirterek Başbakan Kazımi'ye yönelik saldırıya tepki gösterdi.

Mısır

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, "acımasız" olarak nitelediği saldırıyı kınadı.

Sisi, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "devletin istikrarını korumak ve kardeş Irak halkının umutlarını gerçekleştirmek için Iraklı tüm tarafları ve güçleri sükünete, şiddetten uzak durmaya ve dayanışmaya" çağırdı.

Lübnan

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve Başbakan Necib Mikati de Kazimi'nin konutuna yönelik saldırıya tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Avn, açıklamasında, "Bu saldırı sadece Kazımi'nin şahsını yönelik değil aynı zamanda ülkenin ulusal birliğini güçlendirmek, ekonomisini etkinleştirmek ve kardeş Irak halkına mutlu bir yaşam sağlamak için sarf edilen çabalar ile Irak'ın güvenlik ve istikrarını da hedef almıştır." ifadesine yer verdi.

Başbakan Mikati de Iraklı mevkidaşını telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Mikati, açıklamasında, kardeş Irak'ın güvenlik ve istikrarının devam etmesi yönündeki temennilerini aktardı.

Filistin

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas söz konusu saldırıyı kınayarak, kardeş Irak'la ve halkıyla dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre, Abbas, Irak'ın güvenliğine, birliğine ve topraklarına yönelik hiçbir saldırının kabul edilemez olduğunu; nerede, nasıl ve kim tarafından olursa olsun terörün tüm şekillerini reddettiklerini vurguladı.

Ürdün

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Kazımi'ye yönelik saldırıyı kınadı.

Safedi, açıklamasında, "Kardeş Irak'ın Başbakanı Kazımi'ye yönelik suikast girişimini en güçlü şekilde kınıyoruz. Bu eylemi, menfur bir terör suçu, Irak'a ve istikrarına karşı korkakça bir saldırı olarak görüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Ürdünlü Bakan, ülkesinin; güvenliğini, istikrarını, vatandaşlarının selametini ve yönetimini hedef alan her türlü eylem karşısında kardeş Irak'ın yanında yer aldığını belirtti.

Katar

Katar "Irak devletini hedef alan terör eylemi" şeklinde nitelendirdiği saldırıya tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Irak'ın birliği, istikrarı ve egemenliği ile kardeş Irak halkının güvenlik, istikrar ve kalkınma konularındaki beklentisi karşısında Katar'ın kararlı ve destekleyici tutumu yinelendi.

Kuveyt

Kuveyt de Kazımi'nin maruz kaldığı saldırıyı şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bu girişimin, sadece Kazımi'yi değil aynı zamanda Irak'ın ve kardeş halkının birlik-beraberlik ile tüm alanlarda edindiği başarıları hedef aldığı kaydedildi.

Açıklamada, Kuveyt'in "Iraklıların, ülkelerinin birliğinin kötülüğünü isteyenler karşısında fırsat vermeyeceğine inandığı" aktarıldı.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan, Kazımi'yi hedef alan saldırıyı "korkakça terör eylemi" olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın; "Irak'ın eski gücüne ve rolüne yeniden kavuşmasını, güvenlik ve istikrarını sağlamlaştırmasını, refahını ve kalkınmasını güçlendirmesini engellemek için boş yere çaba harcayan tüm teröristler karşısında kardeş Irak halkının yanında yer aldığı" vurgulandı.

BAE

Kazımi'nin konutunu hedef alan saldırıyı kınayan BAE, bu terör eylemlerinin, kardeş Irak'ın güven ve istikrarını sarsmayı hedeflediğini; ahlaki ve insani ilkelerle çeliştiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, BAE'nin Irak'ta güvenlik ve istikrarın hakim olmasını istediği ve terörle mücadelede kardeş Irak halkının yanında yer aldığı kaydedildi.

Bahreyn

Bahreyn ise Kazımi'nin konutuna yönelik saldırıyı, "güvenlik ve istikrarı sarsmayı, Irak'ta fitne çıkarmayı hedefleyen terör eylemi" şeklinde nitelendirdi.

Bahreyn, terörle mücadelesinde Irak hükümetinin ve halkının yanında yer aldığını teyit etti.

Yemen

Yemen Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu saldırının kabul edilemez olduğu aktarıldı.

Bakanlık açıklamasında, bu tür terör eylemlerinin, kardeş Irak'ın ulusal kazanımlar sürecini tamamlamasının önünde engel teşkil edemeyeceği kaydedildi.

İİT

Merkezi Cidde'de bulunan İİT, yaptığı yazılı açıklamada Kazimi'ye yönelik saldırıyı kınadı.

İİT Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin, bu saldırının, Irak'ın birliğini, güvenliğini ve istikrarını hedef alan bir terör eylemi olduğunu belirtti.

Useymin, Irak'taki tüm siyasi aktörlere, sükünet ve zorlukların üstesinden gelmek için diyalog yolunu benimseme çağrısında bulundu.

KİK

KİK Genel Sekreteri Nayif Mübarek el-Hacraf, yaptığı yazılı açıklamada, Irak'ın güvenlik ve istikrarını hedef alan bu tür saldırıları kesin bir dille kınadıklarını belirtti.

Güvenlik, istikrar ve topraklarını koruması konusunda Irak'ın ve halkının yanında yer aldıklarını kaydeden Hacraf, Irak'ın güvenliğinin KİK devletlerinin güvenliğinin bir parçası olduğunu aktardı.

Arap Birliği

Kazımi'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, olaya ilişkin Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt'ın Irak Başbakanı ile telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi.

Ebu Gayt'ın yanı sıra Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Lübnan Başbakanı Mikati'nin de Kazımi ile telefonla görüştüğü aktarılan açıklamada, görüşmelerde, söz konusu saldırının kınandığı; Irak'ın ve halkının yanında durmaya, güvenlik ve istikrarını güçlendirmeye vurgu yapıldığı ifade edildi.

Görüşmelerde ayrıca Irak hükümetinin reform ve terörle mücadele alanlarındaki çabalarının desteklendiği kaydedildi.

UNAMI

Öte yandan UNAMI da söz konusu saldırıyı şiddetle kınadı.

BM Misyonundan yapılan yazılı açıklamada, "Terör, şiddet ve yasa dışı eylemlerin Irak'ın istikrarını baltalamasına ve demokratik sürecini engellemesine izin verilmemeli." denildi.

Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağından gece yapılan açıklamada, Kazımi'nin, Bağdat Yeşil Bölge'deki konutuna silahlı insansız hava aracıyla düzenlenen saldırıdan yara almadan kurtulduğu bildirilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haberleri | Arap ülkeleri ve uluslararası kuruluşlar Irak Başbakanı Kazımi'ye yönelik saldırıyı kınadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni kayıt olan seraları denetledi
    11:55 Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, yeni kayıt olan seraları denetledi

    Simav İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Naşa beldesinde bulunan yeni kayıt olan seraların tespitlerini ve ürün kontrollerini gerçekleştirdi.

  • Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Emekli maaşımla zor geçiniyorum'
    11:54 Emekli vatandaşın geçim sıkıntısı: 'Emekli maaşımla zor geçiniyorum'

    Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde yaşayan emekli vatandaş Süleyman Kısacıkoğlu, emekli maaşıyla geçinemediğini belirtti. Kısacıkoğlu, maaşının düşük olmasından dolayı zorluklar yaşadığını ve ay başından ay başına zor çıktığını ifade etti. Kendisini 'yaşayan ölü' olarak tanımlayan Kısacıkoğlu, giyim ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini ve cenaze masraflarını bile karşılayacak parasının olmadığını söyledi.

  • TARİŞ Pamuk Birliği'nde Sahte Delege İddiası Üzerine İnceleme Başlatıldı
    11:53 TARİŞ Pamuk Birliği'nde Sahte Delege İddiası Üzerine İnceleme Başlatıldı

    TARİŞ Pamuk Birliği'nin olağan genel kurulunda yapılan 'sahte delege' şikayeti üzerine Sanayi Ticaret Bakanlığı tarafından inceleme başlatıldı. Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, sahte belgelerle delege yapıldığını tespit ettiklerini ve dosyaları ilgili bakanlık ve müdürlüklere ilettiklerini belirtti. Müfettişlerin incelemelerine başladığı bildirildi.

  • CHP Milletvekili Suiçmez, Trabzon Nüfus ve Vatandaşlık Çağrı Merkezi'nin Kapatılmasına Karşı Çağrıda Bulundu
    11:52 CHP Milletvekili Suiçmez, Trabzon Nüfus ve Vatandaşlık Çağrı Merkezi'nin Kapatılmasına Karşı Çağrıda Bulundu

    CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya hitaben, Trabzon'da istihdam sağlayan Nüfus ve Vatandaşlık Çağrı Merkezi'nin kapatılacağı iddialarına karşı çözüm üretme çağrısı yaptı. Suiçmez, çağrı merkezinin kapatılması durumunda 350 kişinin işsiz kalacağını ve bu durumun ciddi mağduriyetlere yol açacağını belirtti.

  • Teknolojiye rağmen demircilik mesleğini sürdüren Leyla usta ve eşi
    11:52 Teknolojiye rağmen demircilik mesleğini sürdüren Leyla usta ve eşi

    Zonguldak'ın Devrek ilçesinde yaşayan Leyla ve Erol Keskin çifti, gelişen teknolojiye rağmen unutulmaya yüz tutmuş demircilik mesleğini sürdürüyor. Her gün ateş başında demir döverek ürettikleri ürünleri satarak geçimlerini sağlayan çift, gençlere taş çıkartıyor. Sel felaketi sebebiyle bir süre iş yapamayan çift, borç alarak işyerini yeniden açtı.

  • Adana'da dolandırıcılık ve uyuşturucu satışı suçundan aranan 2 kişi yakalandı
    11:51 Adana'da dolandırıcılık ve uyuşturucu satışı suçundan aranan 2 kişi yakalandı

    Adana'nın Kozan ilçesinde yapılan huzur güven uygulamasında 1 tabanca ve 12 fişek ele geçirildi. Ayrıca uyuşturucu ile mücadele çalışmaları kapsamında 1.97 gram uyuşturucu ve 66 tablet ele geçirilerek 2 şüpheli tutuklandı.

  • Aras Kargo, 23 Nisan'da 11 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdu
    11:51 Aras Kargo, 23 Nisan'da 11 Bin Fidanı Toprakla Buluşturdu

    Aras Kargo, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Tarsus'ta 11 bin fidanı toprakla buluşturdu. Ege Orman Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen etkinlikte, Aras Kargo çalışanlarının çocukları fidanlara kendi isimlerini verdi. Aras Kargo, doğayı koruma ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma vizyonuyla hareket ederek, erken yaşta farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

  • Atv ile yayaya çarptı, kaçarken yakalanıp darp edildi
    11:49 Atv ile yayaya çarptı, kaçarken yakalanıp darp edildi

    Bursa'da atv motosikleti ile yayaya çarptıktan sonra kaçan sürücü, 1 kilometre ileride vatandaşlar tarafından yakalanıp darp edildi. Sürücü, polis ekiplerine teslim edildi. Olay, merkez Nilüfer ilçesi Özlüce Mahallesi Özlüce Bulvarı üzerinde meydana geldi. Atv sürücüsü çarptığı yayanın arkadaşları tarafından yakalanarak darp edildi. Polis ekipleri olay yerine gelerek sürücüyü gözaltına aldı.


Advertisement