Bakan Ersoy: "(Ankara Millet Bahçesi'ne) Türk Tarih Müzesi kurulması planlanmaktadır" - Son Dakika
Güncel

Bakan Ersoy: "(Ankara Millet Bahçesi'ne) Türk Tarih Müzesi kurulması planlanmaktadır"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Millet Bahçesi'nde yer alan Atatürk Kültür Merkezi binasının aslına uygun şekilde onarılacağını belirterek, "Bir bölümünde, Türklerin Anadolu'ya gelişi bu toprakları yurt edinişi, köklü devlet geleneği çerçevesinde kültür ve sanat başta olmak...

19.11.2021 23:22  Güncelleme: 00:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara Millet Bahçesi'nde yer alan Atatürk Kültür Merkezi binasının aslına uygun şekilde onarılacağını belirterek, "Bir bölümünde, Türklerin Anadolu'ya gelişi bu toprakları yurt edinişi, köklü devlet geleneği çerçevesinde kültür ve sanat başta olmak üzere Anadolu'ya kattığı değerlerin günümüze kadarki sürecini anlatacak Türk Tarih Müzesi kurulması planlanmaktadır." dedi.

Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Erzurum'da meydana gelen deprem dolayısıyla geçmiş olsun dileklerini ileterek sözlerine başlayan Ersoy, bazı milletvekillerinin "kültür alanındaki çalışmaların yetersiz kaldığı" yönündeki eleştirilerine cevap verdi.

İnşaatı 27 yıl süren CSO Ankara yerleşkesinin, bakanlığı döneminde 1 senede tamamlandığını, yerleşkenin kendi alanında ilk 5 bina arasına girdiğini, tarihi CSO binasının da restorasyondan geçirildiğini anlatan Ersoy, İstanbul'daki AKM'nin mekanik sahneler kullanılarak 2,5 yıl gibi kısa bir sürede yeniden yapıldığını, Atlas Sineması'nın ve Galata Kulesi'nin restore edildiğini dile getirdi.

Kütüphane olarak kullanılacak Rami Kışlası'nın 2022 sonuna kadar hizmete sunulacağını bildiren Ersoy, Kız Kulesi'nin restorasyona alındığını, bakanlığın değerli resim koleksiyonlarının saklandığı Ankara'daki Resim Heykel Müzesi'nin depolarının, yangına ve hırsızlığa karşı teknolojik sistemlerle donatıldığını ifade etti.

Ersoy, "Yıllar yılı sürecek denen restorasyon çalışmaları, bu dönemde hızla tamamlanıp, hizmete sunuldu. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin sürat ilkesi bakanlığımız tarafından yerine getiriliyor." diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığının 27 yıl süren yevmiyeli personel sorununu Kovid-19 salgınından önce çözdüklerini belirten Ersoy, salgın döneminde sanatçılara verilen desteklere değindi; desteklerin kimlere, nasıl verileceğine bakanlığın değil meslek birliklerinin ve oluşturulan jürilerin karar verdiğini vurguladı.

"Hayali tiyatrolara destek verildi" iddialarının da iyi araştırılmadan gündeme getirildiğini ifade eden Ersoy, destek talebinde bulunan tiyatro oyunu, sahneledikten sonra meblağın hesaba yatırıldığına dikkati çekti.

Tüm sanat dallarında, toplumun tüm kesimlerine yönelik olarak Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'ni başlattıklarını, bu kapsamda 381 etkinlik gerçekleştirdiklerini ifade eden Ersoy, festivalin her sonbahar ve ilkbaharda düzenleneceğini, benzer bir projenin Ankara'da da hayata geçirileceğini, başkent kültür yolu rotası belirleneceğini bildirdi.

Milletvekillerinin, Türk dünyasını ortak dille buluşturacak etkinlikler yapılması yönünde isteklerini dile getirdiklerini hatırlatan Ersoy, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali'nin tam da buna örnek teşkil eden önemli bir etkinlik olduğunu vurguladı.

"Ülke genelinde müze müdürlükleri envanterinde kayıtlı ne kadar tarihi eser vardır? Bunların kaç tanesi kayıptır" sorusuna karşılık Ersoy, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı müzelerde 3 milyon 278 bin 114 eser bulunduğunu, müzelerden çalınan, kaybolan kültür varlıklarının kayıt altına alınarak, yurt içi ve yurt dışında bulunabilmesi için duyurular yapıldığını, bunların da genel müdürlüğün internet sitesinden düzenli olarak yayınlandığını bildirdi.

Gaziantep Müzesi Müdürlüğü'nde sözleşmeli arkeolog olarak görev yapan Merve Kaçmış'ın intiharıyla ilgili bir soruyu Ersoy, şöyle yanıtladı:

"Kaçmış'ın intiharı üzerine bakanlığımız müfettişlerince idari soruşturma yürütülmüş, soruşturmaya esas eserler bilirkişi tarafından sayılmış, toplam değeri 920 lira olarak tespit edilen bazı toprak eserler bulunamamıştır. Bu eserlerin küçük ebatlarda müzede binlerce örneği olan pişmiş toprak, tabak, bronz, iğne gibi eserler olduğu tespit edilmiştir. Bu eserler sorumlu kişilerden zarar tahsis edilmiştir, ilgili personel hakkında gerekli idari işlemler yapılmıştır. İntiharla ilgili adli soruşturma Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında. Bulunamayan 920 lira bedelli 10 parçayla ilgili soruşturma personeller hakkında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığında devam etmektedir."

Türkiye'de ilk olacak depo müzeler

İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne Atatürk Havalimanı'nda depo müze yapılmasına ilişkin soru üzerine 130 yıllık geçmişe sahip İstanbul Arkeoloji müzeleri bünyesinde 765 bin envanterlik eser olduğunu, buranın tüm Türkiye'deki müzelerde bulunan eserlerin dörtte birini barındırdığını söyledi.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri koleksiyonunun laboratuvar ortamına da sahip mekanlarda muhafaza edilmesi, deprem ve diğer afet risklerine karşı korunması gerektiğini vurgulayan Ersoy, şöyle konuştu:

"Bu sebeple hem İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ne hem de bölgelerdeki diğer müzelere hizmet verebilmesi amacıyla İstanbul'un Avrupa yakasında Atatürk Havalimanı'nda, Anadolu yakasında ise Maltepe'de bakanlığımıza adına tahsis yapılan alanlarda, dünyada modern müzeciliğin uygulandığı pek çok ülkede olduğu gibi, koruma ve konservasyon merkezleri yani depo müzeler oluşturulmaya başlandı. Bu Türkiye'de ilk olacak."

Ersoy, bakanlıklarınca toplumun ortak duygu ve düşüncesini içerecek şekilde Kürtçe, Ermenice, Arapça, Süryanice, Boşnakça, Azerice, Kazakça, Lazca, Zazaca, Rumca sesli eserlerin hazırlandığını, Ahmedi Hani'nin Kürtçe yazdığı Mem ve Zin eserlerinden yola çıkılarak hazırlanan oyunun, Diyarbakır ve Van Devlet Tiyatrolarında birçok kez temsil verdiğini bildirdi.

17 Haziran 2016-17 Haziran 2021 arasında 1431 Kürtçe kitabın, 1 milyon 310 bin adet basıldığını dile getiren Ersoy, Ahlat'ta yapılan kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Ankara Millet Bahçesi'ne Türk tarihi müzesi

Ankara Millet Bahçesi'nde yer alan Atatürk Kültür Merkezi binasının aslına uygun şekilde onarılacağını bildiren Ersoy, "Bir bölümünde, Türklerin Anadolu'ya gelişi bu toprakları yurt edinişi, köklü devlet geleneği çerçevesinde kültür ve sanat başta olmak üzere Anadolu'ya kattığı değerlerin günümüze kadarki sürecini anlatacak Türk tarih müzesi kurulması planlanmaktadır." dedi.

Ersoy, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nin envanter kayıtlarında herhangi bir eksiklik olmadığını, 195 bine yakın eserin müzenin 23 farklı deposunda korunduğunu, Sayıştay raporlarında yer alan durumun eski sistemden yeni sisteme geçişteki teknik bir konudan kaynaklandığını kaydetti.

Kuşadası Kongre Merkezi ile ilgili bir soru üzerine Ersoy, "TÜRSAB orayı bire üç maliyetle mal etmiş. Gerekli suç duyurularında bulunduk. Yönetim Kurulu seçimi oldu, bizim bakanlığımızı dışarda bıraktılar." dedi.

Buna izin vermeyeceğini vurgulayan Ersoy, "Bu konuda çok da sert tavır koyuyorum. Devlete bire üç mal ettikleri şeyi bana yutturma şansları yok. İzin de vermeyeceğim. Sonuna kadar da takipçisi olacağım. İyi niyetli olan biri, yönetim kuruluna bakanlığı alır." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

Bakan Ersoy: "(Ankara Millet Bahçesi\'ne) Türk Tarih Müzesi kurulması planlanmaktadır"
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Ersoy: '(Ankara Millet Bahçesi'ne) Türk Tarih Müzesi kurulması planlanmaktadır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü
    13:50 Çin'deki Kunming'deki Yangınlar Söndürüldü

    Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin merkezi Kunming'de çıkan tüm yangınlar Pazartesi günü saat 21.56 itibarıyla söndürüldü. Jinning ilçesi orman ve çayır yangınlarını önleme merkezinden yapılan açıklamada, herhangi bir can kaybı olmadığı ve yangının nedeninin araştırıldığı belirtildi. Yangın Cuma günü Erjie kasabasının Diantou köyünde başlamıştı.

  • Artvin'de Genç, Çoruh Nehri'nde Mahsur Kaldı
    13:50 Artvin'de Genç, Çoruh Nehri'nde Mahsur Kaldı

    Artvin'in Borçka ilçesinde bir genç balık tutmak için gittiği Çoruh Nehri'nde baraj kapakları açılıp nehrin debisi yükselince köprü ayağında mahsur kaldı. Genç, çevredeki vatandaşların yardımıyla kurtarıldı.

  • Avustralya Başbakanı, bıçaklı saldırganı engellemeye çalışan Fransız vatandaşını övdü
    13:49 Avustralya Başbakanı, bıçaklı saldırganı engellemeye çalışan Fransız vatandaşını övdü

    Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, alışveriş merkezindeki bıçaklı saldırganı uzaklaştırmaya çalışan Fransa vatandaşı Damien Guerot'un istediği kadar ülkede kalabileceğini, vatandaş olmasının memnuniyetle karşılanacağını söyledi. Guerot, saldırı anında Fransız arkadaşıyla birlikte harekete geçerek saldırganı durdurmaya çalıştıklarını belirtti. Saldırganın babası, oğlunun psikolojik rahatsızlığı olduğunu ifade etti.

  • Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi
    13:49 Çin'de Yapılması Planlanan Tren Garı Tasarımı Hijyenik Pede Benzetildi

    Çin'in Nanjing kentinde yapılması planlanan tren garı için önerilen tasarım, internet kullanıcıları tarafından hijyenik pede benzetildi. Yetkililer, tasarımın erik çiçeklerinden ilham aldığını söylese de, sosyal medya platformlarında milyonlarca kez görüntülenen başlık, tasarımın hijyenik pede benzediği yorumlarıyla dikkat çekti. Garın inşası tahminen 20 milyar yuana mal olacak ve daha önce Çin'de bazı mimari tasarımlar da benzer şekilde dikkat çekmişti.

  • Eskişehir'de tramvay kazası: Polis memuru ağır yaralandı
    13:48 Eskişehir'de tramvay kazası: Polis memuru ağır yaralandı

    Eskişehir'de karşıdan karşıya geçerken tramvayın çarpması sonucu ağır yaralanan bir polis memuru tedavi altına alındı. Kazanın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralı polis memuru Eskişehir Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı ve hayati tehlikesi devam ediyor. Tramvayın sürücüsü gözaltına alındı. Eskişehir Emniyet Müdürü, yaralı polis memurunun sağlık durumunu öğrenmek için hastaneyi ziyaret etti.

  • Edirne'de başıboş köpeklerin saldırısına uğrayan yaşlı kadın kanlar içinde kaldı
    13:48 Edirne'de başıboş köpeklerin saldırısına uğrayan yaşlı kadın kanlar içinde kaldı

    Edirne'de başıboş köpeklerin saldırısına uğrayan 74 yaşındaki Zehra Oluçay, kaçarken düşerek kanlar içinde kaldı. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde köpeklerin Oluçay'ın üzerine koştuğu ve hızlıca kaçtığı görülüyor. Olayın ardından mahalle sakinleri, köpek saldırıları nedeniyle çocukların parklarda dahi oynayamadıklarını belirterek yetkililerden yardım istedi.

  • Pursaklar Belediyesi 350 İşçi Alımı Yapacak
    13:48 Pursaklar Belediyesi 350 İşçi Alımı Yapacak

    Pursaklar Belediyesi, Toplum Yararına Programları (TYP) kapsamında 6 aylık dönem için çalışacak 350 erkek ve kadın işçi alımı yapıyor.


Advertisement