Son dakika haberleri | Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embalo: "Darbe girişimi uyuşturucu kartellerinin işi" - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberleri | Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embalo: "Darbe girişimi uyuşturucu kartellerinin işi"

Son dakika haberleri | Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embalo: "Darbe girişimi uyuşturucu kartellerinin işi"

Son dakika gündem haberi: Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Cissoco Embalo, 1 Şubat'taki darbe girişiminin arkasında uyuşturucu kartellerinin olduğunu söyledi.

11.02.2022 19:47  Güncelleme: 20:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gine Bissau Cumhurbaşkanı Umaro Cissoco Embalo, 1 Şubat'taki darbe girişiminin arkasında uyuşturucu kartellerinin olduğunu söyledi.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı Embalo, düzenlediği basın toplantısında, darbe girişimine ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Bu girişimin arkasında siyasiler değil eli silahlı uyuşturucu kartelleriyle ilişkili kişiler var." diyen Embalo, bu kişilerin, eski Donanma Komutanı Tuğamiral Jose Americo Bubo Na Tchuto, eski asker Tchamy Yala ve Papis Djeme olduğunu söyledi.

Embalo, darbe girişimi sırasında Yala ve Djeme'yi bizzat gördüğünü, Tchuto'nun da süreci Deniz Kuvvetleri Komutanlığından yönettiğini vurgulayarak, "Amaçları darbe yaparak beni, Başbakanı ve tüm kabineyi öldürmekti." ifadesini kullandı.

Uyuşturucu kaçakçılarıyla mücadele çabaları nedeniyle hedef alındığını belirten Embalo, "Yolsuzluk ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele ederken bir bakıma ölüm fermanımı da imzalamışım." diye konuştu.

Darbe girişiminde bulunanlar ABD'de hapis yattı

Söz konusu 3 isim, Nisan 2013'te ABD Uyuşturucuyla Mücadele (DEA) ekipleri tarafından Batı Afrika açıklarındaki uluslararası sularda ABD'ye kokain göndermeye çalıştıkları sırada yakalanmıştı.

ABD'de görülen davada, 3 isim de "kontrole tabi maddelerin ithalatı için komplo kurmaktan" suçlu bulunmuştu.

Tuğamiral Tchuto 4 yıl, Yala 5 yıl, Djeme ise 6,5 yıl hapse mahkum edilmiş, serbest kaldıktan sonra üçü de Gine Bissau'ya dönmüştü.

Söz konusu 3 kişi, darbe girişimi sonrası başlatılan soruşturmada gözaltına alınmıştı.

Gine Bissau'da darbe girişimi

Gine Bissau'nun başkenti Bissau'da 1 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Embalo'nun kabine toplantısı esnasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı etrafında silah sesleri duyulmuş ve olayın askeri darbe girişimi olduğu anlaşılmıştı.

Girişim bastırılmış ve Embalo daha sonra düzenlediği basın toplantısında bunun aslında bir suikast girişimi olduğunu söylemişti.

Embalo, olayın içinde uyuşturucu çetelerinin varlığına da işaret etmiş ancak detay vermemişti.

Olayda aralarında sivillerin de olduğu 11 kişi yaşamını yitirmişti.

Uyuşturucu ticaretinde kilit konumda

Portekiz'den bağımsızlığını 1974'te kazanan Gine Bissau'da bugüne kadar 10 darbe ya da girişimi yaşandı.

Yaklaşık 2 milyonluk ülkede demokratik yollarla seçilmiş sadece bir cumhurbaşkanı görev süresini tamamlayabildi.

Güneyinde Gine, kuzeyinde ise Senegal'e komşu Gine Bissau dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alıyor.

Atlas Okyanusu kıyısındaki bu küçük ülke, Latin Amerika'daki uyuşturucunun Avrupa'ya ulaştırılmasında kilit rol oynuyor.

Uyuşturucu tacirleri için coğrafi konumu ve kanunlardaki boşluklar nedeniyle oldukça uygun bir güzergah olan Gine Bissau bu yönüyle "narco state (uyuşturucu devleti)" olarak da anılıyor.

Güney Amerika'dan direkt Gine Bissau ya da komşu ülkelere yollanan uyuşturucu, burada parçalara bölünerek ABD ve Avrupa'ya gönderiliyor.

Uyuşturucu tacirleri, bu güzergah sayesinde, Güney Amerika'dan Avrupa ve ABD'ye doğrudan yollanan kargolara uygulanan sıkı incelemeden kaçmayı başarıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haberleri | Gine Bissau Cumhurbaşkanı Embalo: 'Darbe girişimi uyuşturucu kartellerinin işi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti
    22:08 Konya'nın Beyşehir ilçesinde kanala düşen otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

    Kaza, Beyşehir-Konya kara yolunun Göçü Mahallesi yol ayrımında meydana geldi. Beyşehir yönüne giden Yaşar Konur'un (79) kullandığı 35 AL 6362 plakalı otomobil, yol kenarındaki durağa çarptıktan sonra kanala düştü. Kazada yaralanan sürücü, kaldırıldığı Beyşehir Devlet Hastanesi'nde yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

  • Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı
    21:59 Beyoğlu Belediyesi Karaköy Sahilinde Kısıtlamaları Kaldırdı

    Beyoğlu Belediyesi, Karaköy sahilinde kıyının kamu kullanımına kapatılmasına neden olan prefabrik kulübeyi ve sahili sınırlandıran çitleri kaldırdı. Belediye, kent estetiği ve sahil şeridi bütünlüğü göz önünde bulundurarak, çalışmaya müdahale etti ve sahil şeridini vatandaşın kullanımına yeniden açtı.

  • Türkiye, 2024 yılında RACVIAC Dönem Başkanlığını üstlendi
    21:56 Türkiye, 2024 yılında RACVIAC Dönem Başkanlığını üstlendi

    Türkiye, 2024 yılında RACVIAC - Güvenlik İşbirliği Merkezi Çok Uluslu Danışma Grubu (MAG) Dönem Başkanlığını üstlendi. Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacak olan 51. MAG toplantısı, bölgesel Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlerin (GGAÖ) uygulanmasında eğitim desteği sağlamayı ve bölgesel diyalogu güçlendirmeyi hedefliyor.

  • Bornova'da Bayramlaşma Töreni Düzenlendi
    21:54 Bornova'da Bayramlaşma Töreni Düzenlendi

    Bornova Kaymakamlığı tarafından düzenlenen bayramlaşma töreninde Kaymakam Muzaffer Şahiner ve Belediye Başkanı Ömer Eşki birlik ve beraberlik mesajları verdi.

  • İskenderun'da uyuşturucu operasyonu: 6 şüpheli gözaltına alındı
    21:48 İskenderun'da uyuşturucu operasyonu: 6 şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 6 şüpheli gözaltına alındı. Operasyon sonucunda 10 kilo 764 gram esrar, 39 gram sentetik uyuşturucu, 2 bin 870 uyuşturucu hap, 100 fişek, bir tüfek ve 250 bin lira ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • Bahçeşehir Koleji, FIBA Erkekler Avrupa Kupası finali için hazır
    21:44 Bahçeşehir Koleji, FIBA Erkekler Avrupa Kupası finali için hazır

    Bahçeşehir Koleji, Almanya'nın Niners Chemnitz ekibiyle yapacağı FIBA Erkekler Avrupa Kupası finalinin ilk maçı öncesi hazırlıklarını tamamladı. Başantrenör Dejan Radonjic, güçlü bir rakiple karşılaşacaklarını vurgulayarak, takımın oyun planına sadık kalarak mücadele edeceğini belirtti. Takım kaptanı Muhammed Baygül ise rakibin tempolu ve agresif bir takım olduğunu söyleyerek, avantajlı bir skorla İstanbul'a dönmek istediklerini ifade etti.


Advertisement