Son dakika haberleri: İranlı Muhalif Cinayetinin Tetikçisi Müebbet Hapis Cezasına Çarptırıldı. Mahkeme Başkanı Muhalefet Şerhi Koydu - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberleri: İranlı Muhalif Cinayetinin Tetikçisi Müebbet Hapis Cezasına Çarptırıldı. Mahkeme Başkanı Muhalefet Şerhi Koydu

Son dakika gündem haberi: İranlı muhalif Mesud Molavi Vardanjani’nin İstanbul’da öldürülmesine ilişkin davada karar açıklandı. Tetikçi olduğu iddia edilen tutuklu sanık Abdulvahhab Koçak’a müebbet hapis cezası veren mahkeme, diğer sanıklara da 12,5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi. 6 sanığın beraatına hükmeden mahkeme, aralarında firari sanık Naci Şerifi Zindaşti’nin de bulunduğu 3 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi. Karara muhalefet şerhi koyan mahkeme başkanı, sanıkların üzerine atılı suçları işlediklerine dair yeterli delil bulunmadığını, bu nedenle beraat etmeleri gerektiğini belirtti.

06.07.2022 18:37  Güncelleme: 21:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

FAHRETTİN ÖZTÜRK

İranlı muhalif Mesud Molavi Vardanjani'nin İstanbul'da öldürülmesine ilişkin davada karar açıklandı. Tetikçi olduğu iddia edilen tutuklu sanık Abdulvahhab Koçak'a müebbet hapis cezası veren mahkeme, diğer sanıklara da 12,5 ile 15 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi. 6 sanığın beraatına hükmeden mahkeme, aralarında firari sanık Naci Şerifi Zindaşti'nin de bulunduğu 3 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verdi. Karara muhalefet şerhi koyan mahkeme başkanı, sanıkların üzerine atılı suçları işlediklerine dair yeterli delil bulunmadığını, bu nedenle beraat etmeleri gerektiğini belirtti.

İranlı muhalif Mesud Molavi Vardanjani'nin 14 Kasım 2019 tarihinde İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti'nin talimatıyla İstanbul Levent'te öldürülmesine ilişkin 3'ü tutuklu, 3'ü firari olmak üzere toplamda 14 sanığın yargılanmasına İstanbul 39. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün devam edildi. Tutuklu sanıklar Abdulvahhab Koçak ve Veli Sarı, duruşmaya jandarma eşliğinde getirildi. Diğer tutuklu sanık Cengiz Akin ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Duruşmada 4 tutuksuz sanık ve sanıkların avukatları da hazır bulundu.

Duruşmada beyanda bulunan müşteki avukatı, sanıkların cezalandırılmalarını talep etti. Duruşma savcısı da daha önce mahkemeye sunduğu mütalaasını tekrar ettiğini belirterek sanıkların cezalandırılmasını istedi.

"MÜTALAA, ORHAN PAMUK'UN ROMANLARINI GEÇMİŞ DURUMDA"

Tetikçi olduğu iddia edilen tutuklu sanık Abdulvahhab Koçak, mütalaaya karşı savunmasında şunları söyledi:

"Bir karış iddianame hazırlanmış ama mütalaa iki satır hazırlanmış. İddianamede lehime olan hususlar, mütalaada aleyhime çevrilmek istenmiş. Tanık, o kişinin ben olmadığımı söyledi. Bir bilirkişi raporu var, 'Burada sadece kulak benzerliği var' diyor. Benim kulağım kepçe değil, kesik değil; bariz bir özelliği yok ki bir benzerlik olsun. TCK'daki en ağır suçla yargılanıyorum. Ben, olay tarihinde İstanbul'un en işlet noktalarında gezmişim, bir katil bu kadar rahat gezebilir mi? Mütalaa, Orhan Pamuk'un romanlarını geçmiş durumda. Bu şaka mı?"

"DAHA SONRA 'ABDULVAHAB PARDON' DEYİP GÖNDERECEK MİSİNİZ"

"Ben bunları hak edecek ne yaptım" diyen sanık Koçak, savunmasına ağlayarak şöyle devam etti:

"Ben, ailemi özledim, annemi özledim; bırakın gideyim bu bayram ailemin yanına. Üç yıldan fazla oldu, mağdurum. Burada ne olacağım belli değil. Daha sonra ne olacak, 'Abdulvahhab pardon' deyip, elime 3-5 kuruş tutuşturup gönderecek misiniz? Beraatımı istiyorum."

"DAHA NE YAPAYIM, BİR TARAFIMI MI YIRTAYIM"

Tutuklu sanık Veli Sarı ise "Savcının hakkımda istediği ceza 'tasarlayarak yardım etmek'. Ben neyi tasarlamışım? Bu şahısları tanımam. Benim ne tapem var ne bir şeyim var. Nasıl tasarlamışım? Çok mağdurum. Ellerinde bir görüntü var, 'Bu vermedi' diyor. Onlara güvenmiyorsanız ben daha ne yapayım, bir tarafımı mı yırtayım" diye savunma yaptı.

Diğer tutuklu sanık Cengiz Akin de savunmasında suçlamaları kabul etmeyerek beraatını talep etti.

Mahkemede bulunan tutuksuz sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek beraatlarını istedi. Sanık avukatları, savunmalarında müvekkillerinin suçsuz olduğunu, müvekkillerinin üzerine atılı suçlamalara dair yeterli ve somut delil bulunmadığını belirterek beraat talep ettiler.

Mahkeme başkanı, yargılamanın sonuna gelindiğini söyleyerek sanıklara son sözlerini sordu. Son Abdulvahhab Koçak, son sözünde, "Çok mağdurum, mağduriyetimin giderilmesini talep ediyorum" derken diğer tutuklu ve tutuksuz sanıklar da beraatlarını istedi.

ZİNDAŞTİ'NİN DOSYASI AYRILDI, 6 SANIK BERAAT ETTİ

Kararını açıklayan mahkeme, firari sanıklar Naji Sharifi Zindaşti, Mohammed Reza Nasırzadeh Noshahr ve Ali Esfanjani hakkındaki yakalama emirlerinin bugüne kadar infaz edilmediğini belirterek sanıkların dosyalarının ayrılmasına karar verdi. Mahkeme, sanıklar Sayed Mohammad Reza Razavi, Ehsan Ghomınejad, Sına Forouhar, Houtan Khezerlou, Amın Pervazi ve Aşkın Buldak'ın üzerlerine atılı suçu işlediklerinin sabit olmaması nedeniyle ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.

SANIK KOÇAK'A MÜEBBET HAPİS CEZASI

Mahkeme, tutuklu sanık Abdulvahhab Koçak'ın Masoud Molavi Vardanjani'ye yönelik 'tasarlayarak kasten öldürme' suçundan takdir indirimi uygulayarak müebbet hapis ve olay yerinden geçerken seken kurşunla yaralanan Nuri Özden'e yönelik 'olası kastla yaralama' suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

3 SANIĞA YARDIMDAN CEZA VERİLDİ

Abdulvahhab Koçak'a silah temin ettiği iddia edilen tutuklu sanık Cengiz Akin'e 'tasarlayarak kasten öldürmeye yardım' suçundan 15 yıl hapis cezası veren mahkeme, Koçak'a yardım ettikleri iddia edilen diğer sanıklar Veli Sarı ve Birol Özdemir'i de iyi hal indirimi uygulayarak, 'tasarlayarak kasten öldürmeye yardım' suçundan 12,5 yıl hapis cezasına çarptırdı.

TUTUKLULUK HALLERİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Sıavash Abazarı Shalamzarı'ya ise 'resmi belgede sahtecilik' ve 'suçluyu kayırma' suçlarından toplamda 2,5 yıl hapis cezası veren mahkeme, sanık hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme, sanıklar Abdulvahhab Koçak, Cengiz Akin ve Veli Sarı'nın tutukluluk hallerinin devamına hükmetti.

BAŞKANDAN MUHALEFET ŞERHİ: MAHKUMİYETE YETERLİ DELİL BULUNMAMAKTADIR

Mahkeme başkanı, karara muhalefet şerhi koydu. Çoğunluğun mahkumiyet yönündeki kararına katılmadığını belirten mahkeme başkanının muhalefet şerhi şöyle:

"Abdullah Koçak'ın maktulü silahla öldürdüğüne dair delil bulunmamaktadır. Kamera kaydı çözümlerine ilişkin bilirkişi raporlarında kesin ve net tespit ve teşhis yapılamamıştır. Görüntüler fludur. Görüntülerden hareketle sanık tespiti yapılması mümkün değildir. Sanıklar Cengiz Akil ve Veli Sarı'nın olay yerinde bulunmadıkları sabittir. Sanıkların üzerlerine atılı suçları işlediklerine dair mahkumiyete yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin, inandırıcı, kanaat verici nitelikte delil bulunmamaktadır.

"SANIKLARIN BERAATLARINA KARAR VERİLMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM"

Ceza yargılamasının en önemli ilkelerinden biri, 'kuşkudan sanık yararlanır' evrensel hukuk ilkesidir. Bu ilke uyarınca sanığın bir suçtan cezalandırılmasının temel koşulu, suçun kuşkuya yer vermeyen bir kesinlikle ispat edilmesine bağlıdır. Ceza mahkumiyeti kesin ve açık bir ispata dayanmalıdır. Bu nedenlerle sanıkların üzerine atılı suçlardan verilen mahkumiyet kararlarına katılmıyorum. Bu suçlardan bu sanıkların beraatlarına karar verilmesi gerektiği görüşünde olduğumdan sayın çoğunluğun mahkumiyet yönündeki kararına muhalifim. Bu nedenlerle ayrıca tutuklu sanıkların tahliyelerine karar verilmesi gerektiği görüşündeyim."

NE OLMUŞTU

İddiaya göre; İranlı muhalif Mesud Molavi Vardanjani, 14 Kasım 2019 tarihinde İstanbul Levent'te İranlı uyuşturucu baronu Naci Şerifi Zindaşti'nin talimatıyla öldürülmüştü. İran'da 'harika çocuk' olarak bilinen Vardanjani'nin sosyal medya hesaplarından İran rejimi hakkında eleştirel paylaşımlar yaptığı biliniyordu. İran'da siber güvenlik ve İHA uzmanı olarak görev yapan Vardanjani, 2018'in mart ayında Türkiye'ye kaçmıştı.

Vardanjani cinayetinin iki numaralı sanığı olarak kayıtlara geçen İran'ın eski İstanbul 2. Konsolosu firari Reza Nasırzade, 8 Şubat 2021'de yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalanmıştı. Tahliye istemiyle mahkemeye sevk edilen Nasırzade, tutuklanarak cezaevine konulmuştu. Ancak daha sonra tahliye edilmişti. Tahliye edilen Nasırzade, cezaevinden çıktıktan sonra ortadan kaybolmuştu.

Son dakika haberleri: İranlı Muhalif Cinayetinin Tetikçisi Müebbet Hapis Cezasına Çarptırıldı. Mahkeme Başkanı Muhalefet Şerhi Koydu
Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Son dakika haberleri: İranlı Muhalif Cinayetinin Tetikçisi Müebbet Hapis Cezasına Çarptırıldı. Mahkeme Başkanı Muhalefet Şerhi Koydu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir'deki Balıkçılar Havaların Isınmasıyla Satışlarda Azalma Yaşıyor
    10:05 Eskişehir'deki Balıkçılar Havaların Isınmasıyla Satışlarda Azalma Yaşıyor

    Eskişehir'deki balıkçı esnafı, son günlerde havaların ısınmasıyla birlikte satışlarının azaldığını belirtti. Balık tezgahlarında balık olmasına rağmen sıcak hava nedeniyle talebin düştüğü ifade edildi. Balıkçılar, küçük teknelerin avlanmaya devam ettiğini ve taze balık bulunmaya devam ettiğini vurguladı. Fiyatlarda ise bir değişiklik olmadığı ve balığın etten daha ucuz olduğu belirtildi.

  • Didimli turizm öğrencileri Turizm Haftası'nı düzenledi
    10:03 Didimli turizm öğrencileri Turizm Haftası'nı düzenledi

    Didim Zeynep-Mehmet Dönmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından Turizm Haftasına özel program düzenlendi. Programa Didim Kaymakamı, Garnizon Komutanı, okul müdürleri, STK ve kurum amirleri ile veliler katıldı. Programda yapılan konuşmalarda turizmin önemi vurgulandı ve Genç Şefler yarışmasında başarılı olan öğrencilere ödülleri takdim edildi.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Operasyonunda 11 Şüpheli Gözaltına Alındı
    10:03 Tekirdağ'da Uyuşturucu Operasyonunda 11 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa, Çerkezköy ve Saray ilçelerinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda 11 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda yapılan aramalarda 140 gram sentetik uyuşturucu, 409 uyuşturucu hap ve 8 gram esrar ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri devam ediyor.

  • Tarım ilaçsız, çekirdeksiz üzümler geliyor
    10:01 Tarım ilaçsız, çekirdeksiz üzümler geliyor

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Bülent Köse tarafından yürütülen proje ile hastalıklara dayanıklı, üzerinde tarım ilacı kalıntısı olmayan, çekirdeksiz üzümler geliştirilecek. Karadeniz'e özgü 'kokulu üzüm' de çekirdeksiz üzüm haline getirilerek ticarileştirilecek.

  • Eskişehir'de Abartılı Egzoz ve Hatalı Parka Cezalar Yağdı
    10:01 Eskişehir'de Abartılı Egzoz ve Hatalı Parka Cezalar Yağdı

    Eskişehir'de polis ekipleri tarafından abartılı egzozlu ve hatalı park edilen araçlara yönelik yapılan çalışmalarda toplam 643 bin 955 TL cezai işlem uygulandı. Denetimler sonucunda 15 araç sürücüsüne abartılı egzozdan dolayı 96 bin 585 TL, 96 araca duraklamanın yasak olduğu yerlerde duraklamaktan 66 bin 240 TL ve 757 araca taşıt yolu üzerinde park ihlali yapmaktan 481 bin 130 TL para cezası kesildi.

  • Bursa'da mağarada define faciası: 1 kişi öldü, mahsur kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor
    09:59 Bursa'da mağarada define faciası: 1 kişi öldü, mahsur kalanları kurtarma çalışmaları sürüyor

    Bursa'nın İznik ilçesinde kaçak kazı yapan definecilerden biri göçük altında kalarak hayatını kaybetti. Mahsur kalan 2 kişi için kurtarma çalışmaları devam ediyor. Jandarma, AFAD ve JAK ekipleri olay yerine sevk edildi.

  • Ağrı'da Yaralı Halde Bulunan Şahin Tedavi Altına Alındı
    09:58 Ağrı'da Yaralı Halde Bulunan Şahin Tedavi Altına Alındı

    Ağrı Valiliği İl Jandarma Komutanlığı, Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Timi tarafından yapılan devriye faaliyeti sırasında yaralı bir şahin kuşu bulundu. Yaralı şahin, Ağrı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne teslim edilerek tedavi edilmeye başlandı.

  • Erzurum'da Türkiye Curling 2. Lig Yükselme Final Müsabakaları Başladı
    09:58 Erzurum'da Türkiye Curling 2. Lig Yükselme Final Müsabakaları Başladı

    Türkiye Curling Federasyonu'nun 2023-2024 sezonu faaliyet programında yer alan Türkiye Curling 2. Lig Yükselme Final Müsabakaları, Erzurum Yakutiye Curling Salonu'nda başladı. 7 il, 15 kulüp, 16 takım, 7 hakem, 16 antrenör ve yaklaşık 80 sporcu bu müsabakalara katılıyor. Yükselme finalleri sonrasında derece yapan takımlar, Erzurum Curling Salonu'nda yapılacak olan Türkiye Curling 2. Lig Müsabakalarına katılmaya hak kazanacaklar.

  • Ferhan Şensoy'un Hayrola Karyola oyunu AKM'de sahnelendi
    09:58 Ferhan Şensoy'un Hayrola Karyola oyunu AKM'de sahnelendi

    Ferhan Şensoy'un kaleme aldığı Hayrola Karyola oyunu, Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) sanatseverlerle buluştu. Oyunda müzik eşliğinde seyirciyle etkileşim halinde olan genç çiftlerin komik ve trajik durumları anlatılıyor. Oyun, geleneksel Türk tiyatrosu normlarından yararlanılarak sahneleniyor. Oyuncular, oyunu keyifle oynadıklarını ve yeni eklemelerle daha keyifli bir boyut kazandığını belirtiyor.

  • Torbacılara 52 personelle şafak operasyonu: 10 gözaltı
    09:57 Torbacılara 52 personelle şafak operasyonu: 10 gözaltı

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından torbacı olarak tabir edilen sokak satıcılarına yönelik 52 personel ile yapılan şafak operasyonunda 10 kişi yakalandı. Operasyonda uyuşturucu madde ve silahlar ele geçirildi. Gözaltına alınan 9 kişi tutuklandı.


Advertisement