Son dakika haberleri! Kazakistan'da ocak ayındaki olaylara karıştıkları için ceza alanlara af çıktı - Son Dakika
Güncel

Son dakika haberleri! Kazakistan'da ocak ayındaki olaylara karıştıkları için ceza alanlara af çıktı

Son dakika haberleri! Kazakistan\'da ocak ayındaki olaylara karıştıkları için ceza alanlara af çıktı

Edinilen son dakika haberine göre Kazakistan Meclisi, ülkede bu yıl ocak ayında meydana gelen olaylarda ceza alanlar için af yasasını kabul etti.

19.10.2022 14:53  Güncelleme: 15:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan Meclisi, ülkede bu yıl ocak ayında meydana gelen olaylarda ceza alanlar için af yasasını kabul etti.

Söz konusu yasa, Kazakistan Meclisinin haftalık Genel Oturumu'nda milletvekillerinin oy birliğiyle onaylandı.

Af yasası, bu yıl ocak ayında meydana gelen olaylara karıştıkları için ceza alan, soruşturma veya yargı aşamasında olan 1600 kişiden yaklaşık 1500'ünü kapsayacak.

"Terör örgütüne üye olmak", "olayları organize etmek" ve "işkence yapmak" gibi ağır suçlarla hapis cezası alanlar ise aftan yararlanamayacak.

Milletvekili Gülnar Bicanova, af yasasına ilişkin yaptığı açıklamada, ocak olaylarından sonra gözaltına alınan kişileri ziyaret ettiklerini belirterek "Biz özellikle gençlerin, olayları organize edenlerin ve kışkırtanların açık hedefi haline geldiğini gördük. Çoğu suçlarını kabul etti ve pişman olduklarını belirtti." ifadesini kullandı.

1035 hükümlü af kapsamına alınacak

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 1 Eylül'de parlamentonun açılış töreninde yaptığı halka sesleniş konuşmasında, ocak ayındaki olaylara katılanlar için af ilan edileceğini duyurmuş ancak affın olayların organizatörlerine ve devlete ihanet, iktidarı zorla değiştirme girişimleriyle suçlananlar için geçerli olmayacağını belirtmişti.

Kazakistan Başsavcılığı da ocak olayları dosyasıyla ilgili 1035 hükümlünün af kapsamına alınacağını bildirerek "Bunların 93'ünü cezasını hapiste çekenler, 930'unu denetimli serbestlik altında tutulanlar ve kalanını para cezası alanlar oluşturuyor. Ayrıca soruşturma aşamasındaki 383 şüpheli ile mahkeme aşamasındaki 36 kişinin af kapsamına alınması öngörülüyor." ifadeleri kullanılmıştı.

Ocak olayları

Kazakistan'da 2 Ocak'ta ülkenin batısındaki Mangistau eyaletine bağlı Janaözen kentinde sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarındaki ani artış nedeniyle sürücülerin yol kapatma eylemi ile başlayan protestolar, daha sonra ekonomik eşitsizlik sloganıyla diğer şehirlere yayılmıştı.

Özellikle ülkenin en büyük şehri Almatı'da olayların kitlesel boyut kazanmasıyla 5 Ocak'ta Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in kararnamesiyle ülke genelinde olağanüstü hal ilan edilmiş ve Başbakan Askar Mamin başkanlığındaki hükümet istifa etmişti.

6 Ocak'ta ise Tokayev'in resmi talebi üzerine Rusya, Kırgızistan, Belarus ve Tacikistan ile üyesi oldukları Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Barış Gücü ülkeye konuşlandırılmaya başlanmış ve Kazakistan İçişleri Bakanlığı da aynı gün Almatı ve çevresinde "özel operasyon" başlattıklarını duyurmuştu.

8 Ocak'ta da Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi (İstihbarat Teşkilatı) Başkanı Karim Masimov, vatana ihanet şüphesiyle tutuklanmıştı.

Tokayev, 11 Ocak'ta parlamentoda yaptığı konuşmada, ülke genelinde düzenin yeniden sağlandığını ve KGAÖ Barış Gücü'nün 10 günde tamamen geri çekileceğini duyurmuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika haberleri! Kazakistan'da ocak ayındaki olaylara karıştıkları için ceza alanlara af çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Niksar ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü
    20:28 Tokat'ın Niksar ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

    Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Bayraktepe köyüne bağlı Çataltepe mevkisinde bulunan ormanlık alanda çıkan yangın, vatandaşların haber vermesi üzerine Niksar Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından söndürüldü. Ekiplerin 1 saatlik çalışması sonucunda yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında yaklaşık 1 dönüm ormanlık alan zarar gördü.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

  • Park halindeki araca çarpan otomobil ters döndü
    20:25 Park halindeki araca çarpan otomobil ters döndü

    Sivas'ta seyir halindeyken sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, önce park halindeki otomobile çarptı, daha sonra da takla attı. Kaza sonucunda sürücü hastaneye kaldırıldı ve sağlık durumu iyi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Zeytinburnu'nda Silahlı Kavga: Bir Kişi Yaralandı
    20:24 Zeytinburnu'nda Silahlı Kavga: Bir Kişi Yaralandı

    Zeytinburnu'nda iki esnaf arasında çıkan tartışmayı ayırmaya çalışan bir kişi, tabanca ile vurularak yaralandı. Olay anı güvenlik kameralarına yansıdı. Tartışma sonucunda ateş açan saldırgan gözaltına alınırken, yaralı şahıs hastaneye kaldırıldı.

  • Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti
    20:22 Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Protokol Üyelerini Ziyaret Etti

    Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, Belediye Meclis Üyeleri Osman Yurtseven ve Ümran Göçen ile birlikte Foça protokol üyelerini makamlarında ziyaret etti. Başkan Fıçı, Foça'nın daha çok gelişmesi ve kalkınması için tüm kamu kurumlarıyla birlikte çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

  • Samsun'da trafik kazası: 8 kişi yaralandı
    20:20 Samsun'da trafik kazası: 8 kişi yaralandı

    Samsun'un Vezirköprü ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobilin çarpışması sonucu 8 kişi yaralandı. Kazanın nedeni hatalı sollama olarak belirlendi. Yaralılar, ambulanslarla Vezirköprü Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • Besi çiftliğinde yangın: Çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef oldu, 1 kişi dumandan etkilendi
    20:20 Besi çiftliğinde yangın: Çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef oldu, 1 kişi dumandan etkilendi

    Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde bulunan bir besi çiftliğinde çıkan yangında çok sayıda kurbanlık büyükbaş hayvan telef oldu ve bir kişi dumandan etkilendi. Yangını kontrol altına alan ekipler soğutma çalışmalarını sürdürüyor. Olay anları cep telefonu kamerası ve dron ile görüntülendi. Vatandaşlar da yangını söndürmek için yardım etti.

  • İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti
    20:19 İsrail saldırılarında binlerce kadın hayatını kaybetti

    Birleşmiş Milletler (BM) Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Birimi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında 7 Ekim'den bu yana 10 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirterek, hayatını kaybeden kadınların 6 bininin arkalarında 19 bin yetim çocuk bıraktığı ifade edildi. Raporda, Gazze'de kadınların yerlerinden edildiği, dul kaldığı ve açlıkla karşı karşıya olduğu belirtildi.

  • Yalnız yaşayan adam evinde ölü bulundu
    20:19 Yalnız yaşayan adam evinde ölü bulundu

    Denizli'de 60 yaşındaki adam ofis aynı zamanda ofis olarak da kullandığı evinde ölü bulundu. Mehmet Fikrettin Koyuncu'nun yakınları polis eşliğinde evine girdiğinde yaşlı adamı hareketsiz halde buldu. Sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrollerde Koyuncu'nun yaşamını yitirdiği belirlendi. Olayın kesin ölüm sebebi otopsi sonucunda belirlenecek.

  • A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Corendon Alanyaspor'u ziyaret etti
    20:14 A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Corendon Alanyaspor'u ziyaret etti

    A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Corendon Alanyaspor'u ziyaret etti. Montella, antrenman öncesinde kulüp başkanı ve teknik direktörle bir araya gelerek sohbet etti. Ziyaretin ardından futbolcularla bir araya gelen Montella, başarı diledi.


Advertisement