Son dakika! Halfeti'nin tarihi taş konakları TKDK desteğiyle turizme kazandırılıyor - Son Dakika
Turizm

Son dakika! Halfeti'nin tarihi taş konakları TKDK desteğiyle turizme kazandırılıyor

Son dakika! Halfeti\'nin tarihi taş konakları TKDK desteğiyle turizme kazandırılıyor

Son dakika haberlerine göre Tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan, Birecik Baraj Gölü sayesinde sahil kenti görünümüne kavuşan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesindeki tarihi taş konaklar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından sağlanan destekle aslına uygun restore edilerek turizme kazandırılıyor.

19.03.2022 11:00  Güncelleme: 11:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan, Birecik Baraj Gölü sayesinde sahil kenti görünümüne kavuşan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesindeki tarihi taş konaklar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından sağlanan destekle aslına uygun restore edilerek turizme kazandırılıyor.

Bir bölümü Fırat Nehri üzerine kurulan Birecik Barajı'nın suları altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesi'nin 2013 yılında "sakin şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, görüntüsüyle herkesi büyülüyor.

Tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu'nun "saklı cenneti" olarak da nitelendirilen ilçe, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Güneydoğu'nun ilgi gören destinasyonlarından olan ilçenin doğal silüetinin bozulmaması amacıyla bölgedeki taş konaklar aslına uygun şekilde restore ediliyor.

TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü tarafından girişimcilere sağlanan hibe desteğiyle birbirinden güzel butik otele dönüştürülen taş konaklar, ziyaretçilerin konforlu zaman geçirebileceği birer mekana dönüşüyor.

İstihdama da katkı sağlanıyor

TKDK İl Koordinatörü Sadık Yetim, AA muhabirine, tarım, hayvancılık, yöresel ürün, el sanatları gibi alanların yanında kırsal turizme yönelik projelere de hibe desteği verdiklerini söyledi.

Halfeti'de turizmi geliştirmek amacıyla buradaki tarihi taş konakların otellere dönüştürülmesi için hibe desteği sağladıklarını belirten Yetim, şunları anlattı:

"Girişimcilerimizin başvurusu üzerine Halfeti ilçemizde şu ana kadar 4 konağımızın aslına uygun restorasyonu yapılarak butik otele dönüştürülmesi için hibe desteği sağladık. Bu konaklarımızdan bazılarının restorasyonu tamamlandı, bazılarının da bitmek üzere. Ziyaret ettiğimiz bu konağımız 15 yatak kapasiteli olacak. Bu konağımıza TKDK yaklaşık 630 bin lira hibe desteği vermekte. Bu desteklerimizin en önemli amacı kırsal turizmi geliştirmek ve bununla birlikte istihdam sağlamak. Söz konusu konağımızda 15 kişinin istihdam edileceğini öğrendik."

Yetim, hibe desteği sayesinde harabe haldeki taş konakların yeniden ayağa kaldırıldığını ve gelecek nesillere de aktarıldığını ifade etti.

Tarihi taş konakların ilçenin doğal güzelliğinde önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Yetim, "İnşallah bu konaklar sayesinde ilçenin var olan turizm potansiyeli daha iyi değerlendirilmiş olacak. Buna benzer çalışmalar yapmak isteyen girişimcilerimizi bekliyoruz." dedi.

"İnsanlara bu tarihi dokuyu yaşatmak istiyoruz"

İlçedeki bir taş konağı restore ederek butik otele dönüştüren kadın girişimci Hatice Kübra İlhan da restoratör mimar olduğunu, 12 yıldan bu yana tarihi yapıların projelendirme ve uygulamalarında görev aldığını belirtti.

Halfeti'nin tarihi dokusu, mimari yapısı ve doğal güzellileriyle ülkenin kültür mirası açısından önemli bir yeri olduğuna dikkati çeken İlhan, şöyle konuştu:

"Geleneksel Halfeti evlerine baktığımızda iklimine ve bulunduğu coğrafyaya uygun yapılar olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar buradaki birçok taş konağın restorasyon, projelendirme ve uygulamasında görev aldım. Bu nedenle 'Acaba bir gün tüm detaylarıyla bizim projelendireceğimiz ve uygulamasını yapacağımız bir yapı olur mu?' sorusu vardı. Bu noktada TKDK'nin bu bölgedeki projeleri desteklediğini öğrendik ve girişimde bulunarak hibe desteği aldık. Metruk haldeki geleneksel bir Halfeti evinin korunarak geleceğe aktarılması amacındaydık. İnsanlara bu tarihi dokuyu yaşatmak istiyoruz. Bu idealimizi TKDK sayesinde gerçekleştirdik."

Kaynak: AA

Son Dakika Turizm Son dakika! Halfeti'nin tarihi taş konakları TKDK desteğiyle turizme kazandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti
    19:14 Edirne Turizm Elçisi Bahri Dinar Hayatını Kaybetti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dinar, Edirne'nin gastronomi turizmi için çalışmalar yürütmekteydi. Cenaze törenine birçok kişi katıldı.

  • Fethiye'de Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    18:24 Fethiye'de Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Fethiye'de düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL'den satışa sunuldu.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • Turizmde Yeni Trendler ve Geleceğin Turizmcileri Konuşuldu
    17:44 Turizmde Yeni Trendler ve Geleceğin Turizmcileri Konuşuldu

    Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından düzenlenen etkinlikte, gastronomideki yeni trendler ve turizmin geleceği konuşuldu. Programda, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alper Kurnaz ve Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Vahit Oğuz Kiper öğrencilerle buluştu. Konuşmacılar, dijital gelişmelerin gastronomi alanını nasıl dönüştürdüğünü ve turizmdeki gelecek trendlerini anlattılar. Etkinlik, öğrencilere teknik bilgilerin aktarıldığı ve turizmin geleceğinde önemli noktaların paylaşıldığı bir platform oldu.

  • Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi Konulu Panel Düzenlendi
    17:25 Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi Konulu Panel Düzenlendi

    Adıyaman Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen '15-22 Nisan Turizm Haftası' etkinlikleri kapsamında 'Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi' konulu panel gerçekleştirildi. Panelde, Adıyaman'ın turizm karnesi değerlendirildi ve 2024 yılına dair beklenti ve planlamalar aktarıldı. Panelde, Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Caner Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Mustafa Ekinci ve Park Dedeman Genel Müdürü Furkan Polat yer aldı. Panelde, Adıyaman'ın turizm sektöründeki deprem sonrası durumu ve geleceği ele alındı.


Advertisement