Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili 13 polisin yargılanmasına devam edildi - Son Dakika
Güncel

Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili 13 polisin yargılanmasına devam edildi

Artvin'in Hopa ilçesinde, 31 Mayıs 2011'de, AK Parti mitingi öncesinde ve sonrasında çıkan olaylarda, emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne neden oldukları iddiasıyla 13 polisin yargılanmasına devam edildi.

18.02.2022 20:51  Güncelleme: 21:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'in Hopa ilçesinde, 31 Mayıs 2011'de, AK Parti mitingi öncesinde ve sonrasında çıkan olaylarda, emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümüne neden oldukları iddiasıyla 13 polisin yargılanmasına devam edildi.

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 5'inci duruşmasında, Metin Lokumcu'nun eşi ve yakınları ile tutuksuz sanıklar eski polis memuru Muhammed Ulaşlı ve emekli emniyet müdürü Muhsin Armağan hazır bulundu. Diğer sanıklar Erol Darcan ve Taner Ballı ise mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

Duruşmada sanıklar Ulaşlı ile Armağan'ın savunmaları dinlendi.

Söz konusu tarihte Erzurum İl Emniyet Müdürlüğünde çevik kuvvet polisi olarak görev yaptığını ve takviye kuvvet olarak Hopa'da görevlendirilen grupta yer aldığını belirten Ulaşlı, olay günü polise taş ve sandalyelerle saldıran gruba karşı amirinin talimatıyla gazla müdahalede bulunduklarını söyledi.

Olayların başlamasından 15 dakika sonra kendi kullandığı gazın bittiğini öne süren Ulaşlı, Metin Lokumcu'yu tanımadığını, ayrıca Lokumcu'nun bulunduğu yer ile görev yerinin farklı bölgelerde olduğunu dile getirerek, beraatini talep etti.

Diğer sanık Armağan ise o dönemde Artvin İl Emniyet Müdürü olarak görev yaptığını ifade ederek, "Vali bey ve diğer ilgililerle Sarp Sınır Kapısı'nda Başbakan'ı beklerken Hopa ilçe merkezinde bir topluluğun gösteri yaptığı bilgisi geldi. Vali beyin talimatıyla olay yerine geçtim. Polise karşı taş yağmuru vardı. Ben mesleğim gereği birçok yerde görev yaptım ama bu kadar çok taş atılan bir yer görmedim. Hopa'nın cadde ve sokaklarında bu kadar taş yoktur. Belki dışardan getirilmişti o gün." dedi.

Olayların başlamasının ardından mülki idare amirinin, topluluğun dağıtılması yönünde talimat verdiği anlatan Armağan, "Olaylarda 15'e yakın polis arkadaşımız da yaralandı. Metin Lokumcu da benim için herkes gibi bir vatandaştır. Ölümü beni de üzmüştür ancak bizleri bir karşı taraf gibi göstermeleri çok yanlış. Keşke o gün grup dağılsaydı ve olaylar bu noktaya gelmeseydi." diye konuştu.

Mahkeme heyeti başkanı ve Lokumcu'nun avukatlarınca, bilirkişi raporunda yer alan bazı hususlar ile olay gününe ait fotoğraflar üzerinden sanıklar Ulaşlı ve Armağan'a çeşitli sorular yöneltildi.

Duruşmada, olayların yaşandığı gün Hopa'da bulunan Kamil Ustabaş, Mustafa Özgüven, Yalçın Kaptan, Osman Zeki Yakut, Necdet Altunkaya, Şenol Çelik ve Recep Demirci de tanık olarak dinlendi.

Tanıklar beyanlarında, olay gününde polis tarafından orantısız güç ve gaz kullanıldığını dile getirdi.

Mahkeme heyeti, sanık savunmalarının alınması, tanıkların dinlenmesi ve cumhuriyet savcısının mütalaasının ardından duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından mahkeme heyeti, mazeretleri dolayısıyla şu ana kadar savunmalarını yapmayan tutuksuz sanıklar Erol Darcan ve Taner Ballı hakkında zorla getirme kararı çıkarılmasına, daha önce ifadeleri alınan sanıkların duruşmalardan vareste tutulmasına ve gerektiğinde SEGBİS ile bağlanılmasına, aralarında eski Başbakanlık Koruma Dairesi Başkanı Mehmet Yüksel'in de bulunduğu bazı kişilerin tanık olarak dinlenmesi talebinin reddine karar vererek duruşmayı erteledi.

Duruşmayı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Sol Parti Meclisi Üyesi Alper Taş, CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu ile bazı illerin baro temsilcileri de takip etti.

Olay

Artvin'in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011'de düzenlenen AK Parti mitingi öncesi ve sonrasında çıkan olaylarda, parti konvoyundaki araçlar taşlanmış, güvenlik güçleri havaya uyarı ateşi açmıştı.

Taşlı saldırıda Başbakanlık Koruma Müdürlüğüne mensup bir polis memuru yaralanırken olaylar sırasında rahatsızlanan emekli öğretmen Metin Lokumcu, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Trabzon ve İstanbul adli tıp kurumlarınca hazırlanan raporlarda, Lokumcu'nun vücudunda toksik maddeler bulunmadığı, ölümün mevcut kalp damar hastalığının aktifleşmesi sonucu meydana geldiği belirtilmişti.

Lokumcu'nun ölümüne neden oldukları gerekçesiyle olay günü görevli olan 13 polis hakkında "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan Hopa Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Hopa Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

Güvenlik gerekçesiyle Trabzon'da görülen davanın ilk 2 duruşması Trabzon 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yapılmış, görevsizlik kararı sonucu yargılamanın Ağır Ceza Mahkemesinde sürmesine karar verilmişti.

Metin Lokumcu\'nun ölümüyle ilgili 13 polisin yargılanmasına devam edildi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Metin Lokumcu'nun ölümüyle ilgili 13 polisin yargılanmasına devam edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ahmed Ildız, Giresunspor maçında sahalara dönüyor
    12:44 Ahmed Ildız, Giresunspor maçında sahalara dönüyor

    Göztepe'nin oyuncusu Ahmed Ildız, Şanlıurfaspor maçında sakatlanmıştı. Ancak 40 günlük tedavi sürecinin ardından Giresunspor maçında tekrar forma giymesi bekleniyor.

  • Trabzon Of ilçesinde muhtarlar için tanışma toplantısı düzenlendi
    12:43 Trabzon Of ilçesinde muhtarlar için tanışma toplantısı düzenlendi

    Trabzon'un Of ilçesine bağlı mahallelerin muhtarları için tanışma toplantısı düzenlendi. Kaymakam Yiğit Yaşar Demirer, Belediye Başkanı Salim Salih Sarıalioğlu ve diğer ilçe yetkililerinin katıldığı toplantıda, göreve seçilen muhtarlar tebrik edildi ve beş yıl boyunca güzel hizmetler yapacaklarına inanıldığı belirtildi.

  • İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor
    12:43 İZGİM, kadın girişimcilerden büyük rağbet görüyor

    İzmit Belediyesi Kadın Girişimciler Merkezi'nde (İZGİM) kadınlar yaptıkları ürünleri kolay pazarlama yöntemleri ile satarak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Ayrıca merkezde stres atmak için de bir araya geliyorlar.

  • 'Anı olarak kalsın' diye kaydettikleri uyuşturucu ortamları sosyal medyaya sızdı
    12:42 'Anı olarak kalsın' diye kaydettikleri uyuşturucu ortamları sosyal medyaya sızdı

    Sakarya'da bir evin içerisinde 'anı olarak kalsın' diye kaydedilen uyuşturucu ortamı görüntüleri sosyal medyaya düştü. Emniyet ve valiliğin etiketlenerek paylaşıldığı videoların ardından polis ekipleri harekete geçti. Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri olayı araştırıyor.

  • Kemer, 600 tur operatörü temsilcisini ağırlamaya hazırlanıyor
    12:42 Kemer, 600 tur operatörü temsilcisini ağırlamaya hazırlanıyor

    Kemer Belediyesi ve bir otelin iş birliğiyle düzenlenecek programda, tur operatörleri temsilcileriyle turizmdeki gelişmeler ve projeler hakkında fikir alışverişi yapılacak.

  • Kırklareli'nde hafif ticari araç dereye devrildi, 2 kişi yaralandı
    12:41 Kırklareli'nde hafif ticari araç dereye devrildi, 2 kişi yaralandı

    Kırklareli'nde meydana gelen trafik kazasında, hafif ticari aracın dereye devrilmesi sonucu 2 kişi yaralandı. Egemen K. (25) idaresindeki araç, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesiyle dereye devrildi. Olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sürücü ve araçta bulunan Sıla D. (25), sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.

  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetimi yapıldı
    12:39 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı: 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetimi yapıldı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Madenlerde Sürdürülebilirlik, İş Sağlığı ve Güvenliği Vizyon Organizasyonu'nda yaptığı konuşmada, 15 Nisan itibarıyla 3 binden fazla maden ruhsat sahasının denetiminin yapıldığını bildirdi. Bayraktar, maden denetimlerini artırdıklarını ve 2023'te 8 bin 828 denetim yapıldığını belirtti. Ayrıca, madencilerin çalışma şartlarının iyileştirildiğini ve maaşlarının asgari ücretin iki katı olduğunu ifade etti. Bayraktar, yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin enerjide ve madende bağımsızlık hedefine ulaşması gerektiğini söyledi.

  • Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Birim Ziyaretlerinde Belediyeciliği Aşkla Sorunlara Odaklanmak Olarak Tanımladı
    12:39 Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Birim Ziyaretlerinde Belediyeciliği Aşkla Sorunlara Odaklanmak Olarak Tanımladı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, birim ziyaretlerinde belediyeciliği aşkla sorunlara odaklanmak olarak tanımladı. Göreve başlamasının ardından hızlı bir şekilde teşkilat yapılandırması yapan Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, her gün farklı birim müdürlükleriyle bir araya gelerek brifing almaya devam ediyor.

  • Tokat'ta elektrikli araç sahibinin bulunmadığı siteye şarj ünitesi kuruldu
    12:38 Tokat'ta elektrikli araç sahibinin bulunmadığı siteye şarj ünitesi kuruldu

    Tokat'ta elektrikli araç sahibinin bulunmadığı bir sitede, vatandaşları özendirmek amacıyla elektrikli araç şarj ünitesi kuruldu. Sitenin yöneticisi Mehmet Ünveroğlu, çevre dostu elektrikli otomobil kullanımını desteklemek ve gelecekteki ihtiyaçları düşünerek bu adımı attıklarını belirtti.

  • Kırklareli Valisi Birol Ekici Turizm Haftası etkinliklerinde turizmcilerle bir araya geldi
    12:38 Kırklareli Valisi Birol Ekici Turizm Haftası etkinliklerinde turizmcilerle bir araya geldi

    Kırklareli Valisi Birol Ekici, 48. Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde turizmcilerle bir araya geldi. Iğneada ve Kıyıköy belgelerinin turizme büyük katkı sağladığını belirten Vali Ekici, etkinliğe birçok önemli ismin katıldığını söyledi.


Advertisement