İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Ekrem İmamoğlu için soruşturma iddiasına ilişkin açıklama - Son Dakika
Güncel

İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Ekrem İmamoğlu için soruşturma iddiasına ilişkin açıklama

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'Fatih Sultan Mehmet Türbesi'nde elleri arkadan bağlanmış şekilde yürümesi ve HDP'li belediye başkanlarını ziyaret ederek suçluyu övdüğü iddiası üzerine soruşturma başlatıldı' iddiasına İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan peş peşe açıklama geldi. Bakanlık soruşturma değil, ön inceleme başlatıldığını duyururken Başsavcılık da soruşturma izni verilmesi halinde harekete geçileceğini vurguladı.

04.05.2021 15:05  Güncelleme: 19:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında çıkan soruşturma açıldığına dair haberlere ilişkin peş peşe açıklama yaptı.

Konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bahse konu haberde yer aldığının aksine, Bakanlığımızca yapılan işlem bir soruşturma olmayıp, Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine başlatılmış bir ön inceleme niteliğindedir. Ön inceleme ise, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince yürütülmekte ve iddianın Savcılıkça soruşturulmasını gerektirecek nitelikte olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ön inceleme sonucunda Savcılıkça soruşturma açılmasını gerektirecek yeterlilikte delil elde edilmesi durumunda yetkili makam tarafından soruşturma izni verilmekte, diğer durumda ise verilmemektedir" ifadeleri kullanıldı.

İÇİŞLERİ'NDEN SÖZ KONUSU HABERLERE İLİŞKİN BİLGİLENDİRME GELDİ

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:

"4 Mayıs 2021 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde; 'İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Fatih Sultan Mehmet Türbesinde elleri arkadan bağlanmış şekilde yürümesinin İçişleri Bakanlığını harekete geçirdiği, elleri arkasında gezdiği için hakkında soruşturma açıldığı ve Mülkiye Müfettişi tarafından ifadesinin istendiği' şeklinde özetlenebilecek haberin yer alması üzerine, aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur.

İFADE HENÜZ MÜFETTİŞE ULAŞMADI

Kayıtlarımızın tetkikinde; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına 'İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun görevinden uzaklaştırılan HDP'li Belediye Başkanlarını ziyaret ederek suçluyu övdüğü, ziyaret ettiği belediye başkanlarının ve anılan partinin teröre olan yardımlarını desteklediği, bir ziyareti esnasında Fatih Sultan Mehmet'e ait türbeye saygısızlık yaptığı' iddialarını içeren şikayette bulunulduğu, Başsavcılık tarafından da 10/09/2020 tarihli yazıyla İçişleri Bakanlığından işlem yapılmasının talep edildiği, Başsavcılığın talebi üzerine 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince Bakanlık makamının 24/01/2021 tarihli onayı üzerine Mülkiye Müfettişi görevlendirildiği, müfettiş tarafından da 28 Nisan 2021 tarihinde ifade talebinde bulunulduğu, ifadenin henüz müfettişe ulaşmadığı anlaşılmıştır.

SORUŞTURMA YOK, ÖN İNCELEME YAPILIYOR

Bahse konu haberde yer aldığının aksine, Bakanlığımızca yapılan işlem bir soruşturma olmayıp, Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine başlatılmış bir ön inceleme niteliğindedir. Ön inceleme ise, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun gereğince yürütülmekte ve iddianın Savcılıkça soruşturulmasını gerektirecek nitelikte olup olmadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ön inceleme sonucunda Savcılıkça soruşturma açılmasını gerektirecek yeterlilikte delil elde edilmesi durumunda yetkili makam tarafından soruşturma izni verilmekte, diğer durumda ise verilmemektedir.

"RUTİN BİR İŞLEM"

4483 sayılı Kanunun 6'ncı maddesi gereğince; ön inceleme sürecinin tamamlanabilmesi için, hakkında inceleme yapılan memur veya diğer kamu görevlisinin ifadesinin alınması zorunluluğu bulunmaktadır. İfade talep edilmesi, kamu görevlisi hakkında mutlaka soruşturma izni verileceği anlamına gelmeyip, savunma yapabilmesi için kendisine yasal olarak tanınmış bir hak olduğundan müfettiş tarafından tamamlanması zorunlu olan rutin bir işlemdir.

MÜFETTİŞ TARAFINDAN RAPOR DÜZENLENECEK

Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine başlatılan bu ön inceleme sürecinde de diğer görevliler gibi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan da ifade talep edilmiştir. İfadenin gelmesini müteakip, müfettişçe 'soruşturma izni verilmesi' veya 'verilmemesi' kanaatiyle ön inceleme raporu düzenlenecek, yetkili merci tarafından bahse konu kararlardan biri verilerek, ilgililere tebliği ile de süreç tamamlanmış olacaktır."

BAŞSAVCILIK'TAN DA AÇIKLAMA GELDİ

İmamoğlu'na soruşturma açıldığı iddialarıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı açıklama yaptı. Açıklamada, "Bazı basın yayın kuruluşlarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma başlatıldığını içeren haber ve paylaşımlarla ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla basın açıklaması yapılması gereği hasıl olmuştur" denildi.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLMESİ HALİNDE HAREKETE GEÇİLECEK

Açıklamada, "Cumhuriyet Başsavcılıklarının elektronik posta adresleri ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden ulaşan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'Fatih Sultan Mehmet Han Türbesini ziyareti sırasında saygısızlık yaptığına ve HDP Belediye Başkanlarını ziyaret ederek görevini kötüye kullandığına' yönelik ihbarlar kayda alınmıştır. Akabinde ilgilinin kamu görevlisi olması nedeniyle yasal zorunluluk gereğince (4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun) İçişleri Bakanlığı'ndan soruşturma açılması için izin istenmiştir. Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında bahse konu ihbarlarla ilgili olarak yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmamaktadır. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan inceleme neticesinde soruşturma izni verilmesi halinde Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından gerekli değerlendirmenin yapılacağı hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur" bilgileri yer aldı.

İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı\'ndan Ekrem İmamoğlu için soruşturma iddiasına ilişkin açıklama
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan Ekrem İmamoğlu için soruşturma iddiasına ilişkin açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Vatandaş: Bu adamı neden bu şekilde arkasını sivazliyorsunuz bu adamın istediği zaten bu yani reisin izinden gidiyorum havası yapıyor hep benim üzerime gelsinler hep beni suclasinlar çabası var adamda.milletin biliyoki hep ezilenlerin arkasından gidiyor. Kendini ezilenlerden gösterme cabasinda. Biraz daha arkasını sivazlarsaniz 2023 de cumhurbaşkanı demedi demeyin 31 13 Yanıtla Konuşan : Ee ne zannediyorsun ki 2023 de getireceğiz el birliğiyle 11 2
  • yok: Aynı şekilde anıtkabirde yapsaydı ne olurdu? 8 0 Yanıtla
  • ali: Şaşırdık mı yoooo. 3 0 Yanıtla
  • Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı
    14:59 Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı

    A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Panathinaikos'un başantrenörü Ergin Ataman'ın 89 yaşında vefat eden babası İbrahim Nuray Ataman, Zincirlikuyu Camisi'nde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Törene birçok spor ve sanat camiasından isimler katıldı.

  • Çankırı Yeşilay Danışmanlık Merkezi tarafından Çankırı Adliyesinde 'bağımlılıkla mücadele' eğitimi verildi
    14:59 Çankırı Yeşilay Danışmanlık Merkezi tarafından Çankırı Adliyesinde 'bağımlılıkla mücadele' eğitimi verildi

    Çankırı Yeşilay Danışmanlık Merkezi tarafından Çankırı Adliyesinde düzenlenen eğitimde, bağımlılıkla mücadele hakkında bilgiler verildi. Çankırı Cumhuriyet Başsavcısı, toplum sağlığına zarar veren bağımlılık unsurlarıyla mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.

  • Tokat'ta depremzedelerin çadırı jandarma komandolar tarafından kuruldu
    14:59 Tokat'ta depremzedelerin çadırı jandarma komandolar tarafından kuruldu

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremin ardından evlerine giremeyen ve engelli üç çocuğu bulunan bir aileye jandarma komandoları tarafından çadır kuruldu. Jandarma personeli, aileye yiyecek yardımında bulundu. Aile, yardımlardan dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.

  • Tokat Sulusaray'da meydana gelen depremde camiler ve binalarda hasar oluştu
    14:58 Tokat Sulusaray'da meydana gelen depremde camiler ve binalarda hasar oluştu

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde Buğdaylı Mahallesi'ndeki Buğdaylı Camisi'nin minaresi, minberi ve mihrabında hasar meydana geldi. Aynı mahalledeki kerpiç yapılarda da hasarlar oluştu. Betonarme bir binada çatlak ve çökmeler meydana geldi. Mahalledeki bazı ahırlarda da hasar oluştu ve hayvanlar açık alanlara çıkarıldı.

  • AFAD'da İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
    14:54 AFAD'da İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) Projesi Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

    AFAD'da gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, İklim Değişikliği Afet Yönetimi (İDAY) projesinin kapsamı ve amaçları anlatıldı. Toplantıya, proje kapsamında pilot il seçilen Antalya, Trabzon'dan ve çalışma ziyaretlerinin gerçekleştirildiği ülkelerden yetkililer de katıldı. AFAD'ın müdahale konusundaki çalışmalarının yanı sıra risk azaltma çalışmalarının kapsamına da değinilen toplantıda, proje başlangıcından itibaren İklim Değişikliği Afet Yönetimi konusunda AFAD personeline eğitim verildiği, risk analizlerinde bulunulduğu, uyum planları geliştirildiği ve kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları yürütüldüğü aktarıldı. Trabzon ve Antalya'dan gelen yetkililer, proje sonucunda kentlerde gerçekleştirilen değişimlere ilişkin sunumlar yaptı.

  • Mersin'de kaçak kazı yapan 2 şüpheli jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı
    14:54 Mersin'de kaçak kazı yapan 2 şüpheli jandarma ekiplerince suçüstü yakalandı

    Mersin'in Çamlıyayla ilçesinde tarihi eser bulmak amacıyla kaçak kazı yapıldığı bilgisi üzerine İl Jandarma Komutanlığı ekipleri harekete geçti. Yapılan eş zamanlı operasyonda, kaçak kazı yapan 2 şüpheli suçüstü yakalandı. Kazıda kullanılan malzemelere el konulurken, şüpheliler Jandarma Komutanlığına götürüldü.

  • MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı
    14:54 MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı

    Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) projesi tanıtıldı. Projenin amacı, ana bileşenleri ve temel çıktıları hakkında bilgi verildi. Proje, kadınların ve gençlerin sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmesine ve toplumsal uyumunun sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

  • Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi'nde 3 kedi ve 1 köpek yeni yuvalarına kavuştu
    14:54 Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi'nde 3 kedi ve 1 köpek yeni yuvalarına kavuştu

    Tepebaşı Belediyesi Doğal Yaşam Merkezi'nde bakımları yapılan 3 kedi ve 1 köpek, yeni sıcak yuvalarına kavuştu. Sahiplenenler, barınaktaki çalışmalardan ve hayvanların bakımından memnuniyetlerini dile getirdi.

  • Adıyaman'da motosiklet kazası: 2 kişi yaralandı
    14:53 Adıyaman'da motosiklet kazası: 2 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Kapcami Mahallesi'nde meydana gelen motosiklet kazasında, Yiğit Y. idaresindeki motosiklet sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu orta refüje çarparak devrildi. Kazada sürücü ve motosiklette bulunan Hasan Talha K. yaralandı. Yaralılar, ambulansla Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.

  • AK Parti Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için gerekli görüşmelere başladı
    14:53 AK Parti Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için gerekli görüşmelere başladı

    Ovacık Belediye Başkanı Ahmet Şahin, ilçede eksik olan eczane ve akaryakıt istasyonu için çalışmalara başladıklarını belirtti. Şahin, vatandaşların talep ve isteklerini kısa sürede çözmeye çalışacaklarını söyledi.


Advertisement