Son dakika... Myanmar askeri yönetimi, ASEAN heyetinin ziyaretine güvenlik endişesi nedeniyle onay vermedi - Son Dakika
Güncel

Son dakika... Myanmar askeri yönetimi, ASEAN heyetinin ziyaretine güvenlik endişesi nedeniyle onay vermedi

Son dakika... Myanmar askeri yönetimi, ASEAN heyetinin ziyaretine güvenlik endişesi nedeniyle onay vermedi

Son dakika gündem haberi... KUALA Myanmar'da askeri darbeyle seçilmiş hükümeti deviren ordu, ülkedeki krizi çözmek üzere Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinden (ASEAN) temsilci heyetinin Myanmar'a yapmayı planladığı ziyareti şimdilik uygun bulmadığını açıkladı.

09.05.2021 10:07  Güncelleme: 10:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KUALA Myanmar'da askeri darbeyle seçilmiş hükümeti deviren ordu, ülkedeki krizi çözmek üzere Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinden (ASEAN) temsilci heyetinin Myanmar'a yapmayı planladığı ziyareti şimdilik uygun bulmadığını açıkladı.

Askeri hükümet sözcülerinden Binbaşı Kaung Htet San, basın açıklamasında, ASEAN Genel Sekreteri Lim Jock Hoi'nin, beraberindeki heyetle ramazandan sonra Myanmar'a yönelik ziyaret planlarını değerlendirdi.

Binbaşı San, "Şu an ülkede güvenlik ve istikrarı öncelemekteyiz. Güvenliği sağlar sağlamaz ASEAN heyetinin ziyaretini kabul edeceğiz." dedi.

ASEAN liderleri, Myanmar krizini çözmek üzere 24 Nisan'da Endonezya'nın başkenti Cakarta'da bir araya gelmişti.

Liderler toplantısında Myanmar'da şiddetin bir an önce durdurulması, taraflar arasında diyalog sürecinin başlatılması, ASEAN'ın tayin edeceği özel temsilcinin Myanmar'a ziyarette bulunması, Myanmar'a insani yardım ulaştırılması ve diyalog sürecinde ASEAN'ın gözlemci olarak yer alması konularında mutabakata varılmıştı.

Askeri yönetim, "sivil hükümeti" terörist grup olarak niteledi

Öte yandan Myanmar askeri yönetimi, darbeyi tanımayan milletvekilleri tarafından kurulan ve "sivil hükümet" olarak tanımlanan Ulusal Birlik Hükümeti'ni (NUG) "terörist grup" olarak nitelendirdi.

Ordunun yayın organlarından Myawaddy TV'de gece yarısı yayımlanan bildiride, darbe karşıtı milletvekillerinin oluşturduğu Ulusal Meclisi Temsil Komitesi (CRPH), NUG ve Halk Savunma Kuvvetleri (PDF) adı altında kurulan silahlı yapılanma "terörist grup" ilan edildi.

Askeri yönetimin bildirisinde, "Halkımızı bu terörist gruplarla hareket etmemeye çağırıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Myanmar'da darbe karşıtı milletvekilleri, 16 Nisan'da askeri hükümete karşı NUG'yi kurduklarını ilan etmişti.

Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestoculara silahlı müdahalesi sonucu en az 776 sivil hayatını kaybetti.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken, gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika... Myanmar askeri yönetimi, ASEAN heyetinin ziyaretine güvenlik endişesi nedeniyle onay vermedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement