Son dakika! "Okul öncesi çocuklar fotoğrafı mobil cihazlarla çekiyor" - Son Dakika
Güncel

Son dakika! "Okul öncesi çocuklar fotoğrafı mobil cihazlarla çekiyor"

Son dakika! "Okul öncesi çocuklar fotoğrafı mobil cihazlarla çekiyor"

Edinilen son dakika gelişmesine göre Okul öncesi 60-72 aylık çocukların fotoğrafı tanıma ve üretme yetkinliklerini inceleyen Öğr. Gör. İbrahim Tarkan Doğan yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

28.10.2020 08:54  Güncelleme: 09:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Okul öncesi 60-72 aylık çocukların fotoğrafı tanıma ve üretme yetkinliklerini inceleyen Öğr. Gör. İbrahim Tarkan Doğan yaptığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre çocukların yüzde 75'i daha önce fotoğraf çektiğini belirtirken, çocukların yüzde 66'sı fotoğrafı mobil cihazlarla çektiklerini, yüzde 63'ü de mobil cihazlarla daha güzel fotoğraf çekildiğini ifade ediyor.

Çocukların sadece yüzde 8'inin ailelerinin fotoğraf makinesini kullandığını belirten İstanbul Gelişim Üniversitesi'nden Öğr. Gör. İbrahim Tarkan Doğan, "Çocukların yüzde 47'si fotoğrafın çekilme nedenine ilişkin kendi gerekçelerini içeren cevaplar verse de, sadece yüzde 2'si fotoğrafın hatırlamak için çekildiğini ifade ediyor. Çocukların yüzde 75'i daha önce fotoğraf çektiğini belirtirken, çocukların yüzde 66'sı fotoğrafı mobil cihazlarla çektiklerini, yüzde 63'ü de mobil cihazlarla daha güzel fotoğraf çekildiğini söylüyor" diye konuştu.

Araştırma kapsamında çocuklara uygulanan atölye programı hakkında konuşan Doğan, "Çocukların yüzde 87,2 başarı oranına ulaştı. Bu oran, okul öncesinde fotoğrafçılık atölye çalışmasıyla, çocukların maruz kaldıkları görselleri ve fotoğrafları nitelik bakımından ayırabilme gücünü kazanabildiklerini ve tüketici konumun yanı sıra üretici konuma geçebildiklerini gösterir nitelikte. Okul öncesinde fotoğraf ve fotoğrafçılık eğitimine ilişkin yapılacak çalışmaların sayıca artırılması okul öncesi eğitimin niteliğinin artırılmasına da önemli katkı sağlayacaktır" dedi.

Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çocukların yüzde 31,9'u fotoğraflarını fotoğraf makinesiyle çektiğini; daha önce hiç fotoğraf çekmediğini ifade eden çocukların yüzde 94,1'i fotoğraf çekmek istediğini; yüzde 27,5'i fotoğrafın fotoğraf makinesiyle daha güzel çekilebileceğini düşündüğünü; yüzde 34,8'i fotoğraf makinesi kullanmayı bildiğini; yüzde 74,0'ü birlikte yaşadığı büyüklerinin cep telefonuyla fotoğraf çektiğini ifade etmiştir. Çocukların yüzde 23,0'ü "daha güzel görünmek için", "yüzde 10,0'u bakmak için", "yüzde 9,0'u göstermek için", "yüzde 5,0'i mutlu olmak için" fotoğraf çektiklerini ifade etmişlerdir. Çocukların yüzde 91,3'ü daha güzel fotoğraf çekmek için ders almayı istediklerini belirtmişlerdir."

"ARAŞTIRMALAR YOK DENECEK KADAR AZ"

Türkiye'de okul öncesinde fotoğraf ve fotoğrafçılığa ilişkin araştırmaların yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Doğan, "Yurt dışındaki örneklerine bakıldığında ise ilgili literatüre katkı sağlayacak çeşitli araştırmalara rastlanıyor. Bu anlamda öncelikle okul öncesinde verilecek fotoğrafçılık eğitiminin çocukların bilişsel, duyuşsal ve davranışsal kazanımlarına etkisinin incelenmesinden başlanarak bu alandaki yurt içi literatürün nitelik ve nicelik olarak iyileştirilmesi sağlanabilir. Fotoğrafçılık atölyelerine katılan ve katılmayan çocuklar arasındaki sosyal beceri farkları veya sosyal – çevresel problemlere yönelik farkındalık farkları araştırma konusu yapılabilir" dedi.

"PEDAGOJİK BİR ARAÇ OLARAK İNCELENEBİLİR"

Okul öncesinde fotoğraf ve fotoğrafçılığın pedagojik bir araç olarak incelenebileceğini belirten ve önerilerde bulunan Öğr. Gör. Doğan açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

Türkiye'de ön lisans ve lisans programlarının program geliştirme derslerinde etkinlik tasarlama becerilerinin yanında sanat atölyelerinin nasıl tasarlanacağına ilişkin kapsam ilave edilebilir. Okul öncesi eğitim kurumlarının müfredatına temel ve ilgiye göre ileri seviyelerde farklılaştırılarak tasarlanmış fotoğrafçılık atölyesi öğretim programları eklenebilir. Aile eğitimi kapsamında okul öncesi çocukların bakım verenlerine fotoğraf farkındalığı ve basit fotoğraf çekme eğitimleri düzenlenebilir."


- İstanbul
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Son dakika! 'Okul öncesi çocuklar fotoğrafı mobil cihazlarla çekiyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı, meslek liselerinin eğitim kalitesini arttırmaya önem veriyor
    12:40 Afyonkarahisar Emirdağ Kaymakamı, meslek liselerinin eğitim kalitesini arttırmaya önem veriyor

    Emirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret eden Kaymakam Osman Bilici, okulun genel durumu hakkında bilgi aldı ve öğretmenlerle bir araya geldi. Kaymakam Bilici, öğretmenlerin eğitim kalitesini artırma çalışmalarını desteklediğini belirterek, öğrencilerle de yakından ilgilendi.

  • Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyonuncu Konteynerini Elleçledi
    12:40 Mersin Uluslararası Limanı 25 Milyonuncu Konteynerini Elleçledi

    Türkiye'nin lider konteyner terminali Mersin Uluslararası Limanı (MIP), 2007'den bu yana 25 milyonuncu (TEU) konteynerini elleçleyerek yeni bir kilometre taşına imza attı. MIP, 2023 yılında yaklaşık 2 milyon TEU konteyner, 8 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük elleçleyecek.

  • AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Söğütlü'de Halk Buluşmasına Katıldı
    12:40 AK Parti Milletvekili Çiğdem Erdoğan Söğütlü'de Halk Buluşmasına Katıldı

    AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan, Söğütlü ilçesinde düzenlenen halk buluşmasında konuştu. Erdoğan, Cumhur İttifakı dışında seçilip geri dönme planı yapanlara kapılarının kapalı olduğunu belirtti. Programa, AK Parti ve MHP ilçe başkanları, meclis üyesi adayları ve mahalle sakinleri katıldı.

  • Denizli'de minibüs yangını
    12:40 Denizli'de minibüs yangını

    Denizli'nin Buldan ilçesinde seyir halindeyken yanmaya başlayan minibüsten geriye metal yığını kaldı. Yangın itfaiye tarafından söndürülürken, ölen veya yaralananın olmadığı belirtildi.

  • Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, AK Parti sandık görevlileriyle bir araya geldi
    12:38 Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, AK Parti sandık görevlileriyle bir araya geldi

    Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, kentte düzenlenen bir programda AK Parti sandık görevlileriyle bir araya geldi. Savran, hizmet ve eser siyasetiyle Nevşehir'e sahip çıktıklarını belirterek, yeni dönemde de projeler üreteceklerini ve şehri daha da güzelleştirmek için çalışacaklarını ifade etti. Savran, sandık görevlilerinin önemli bir görevi yerine getireceğini vurgulayarak, seçimlerin sahada kazanıldığını söyledi.

  • Denizlispor, gençleriyle Keçiörengücü maçına hazırlanıyor
    12:37 Denizlispor, gençleriyle Keçiörengücü maçına hazırlanıyor

    Denizlispor, TFF U19 Elit B Ligi 28. haftasında Keçiörengücü ile deplasmanda karşılaşacak. Alt sıralardan kurtulma mücadelesi veren Denizlispor, galibiyet parolasıyla maça hazırlanıyor. Teknik Sorumlu Mustafa Ali Gözlükaya, maçın önemine dikkat çekerek, kazanmaları gereken bir maç olduğunu belirtti.

  • Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği Panayırında El Emeği Ürünler Satışa Çıktı
    12:37 Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği Panayırında El Emeği Ürünler Satışa Çıktı

    Sakarya Girişimci Kadınlar Derneği tarafından düzenlenen panayırda, 340 girişimci kadın tarafından üretilen el emeği ürünler ramazan çadırında satışa sunuldu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran'ın da ziyaret ettiği çadırda, kadın girişimcilerle sohbet edildi. Dernek başkanı Nagihan Aygün, vatandaşlardan girişimci kadınlara destek olmalarını istedi ve çadırda kıyafetlerden banyo malzemelerine kadar birçok ürünün bulunduğunu belirtti. Girişimci kadınlar ise elde ettikleri gelirle ev ekonomisine katkıda bulunduklarını ve müşterilerden olumlu geri dönüşler aldıklarını ifade etti.

  • Karatay Tabiat Mektebi'nde Eğitimler Başladı
    12:36 Karatay Tabiat Mektebi'nde Eğitimler Başladı

    Konya'nın Karatay ilçesinde eğitim çağındaki çocuklar için kurulan Karatay Tabiat Mektebi'nde eğitimler başladı. İlkokul ikinci sınıf öğrencileri doğayı keşfederken eğlenceli etkinliklere katılacak.


Advertisement