Son dakika... ORDU Ateş ölçüp, dezenfektan sıkarak maske veren robot tasarladılar - Son Dakika
Güncel

Son dakika... ORDU Ateş ölçüp, dezenfektan sıkarak maske veren robot tasarladılar

Gelen son dakika haberine göre Ateş ölçüp, dezenfektan sıkarak maske veren robot tasarladılarORDU'da Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi'nde görevli öğretmenler tarafından koronavirüs salgınına karşı ateş ölçümü yapan, dezenfekten sıkan ve maske veren 'koronasavar' robot tasarlandı.

14.08.2020 14:24  Güncelleme: 09:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ateş ölçüp, dezenfektan sıkarak maske veren robot tasarladılar

ORDU'da Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi'nde görevli öğretmenler tarafından koronavirüs salgınına karşı ateş ölçümü yapan, dezenfekten sıkan ve maske veren 'koronasavar' robot tasarlandı. Dış kapıya bağlı olarak çalışan robot, yüksek ateşli kişilerin kurumdan girişine izin vermeyerek, kapıyı otomatik olarak kilitliyor.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de etkili olan koronavirüs salgını devam ederken, salgının buluşma riskini en aza indirebilmek için birçok yola başvuruluyor. Ordu Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi'nde görevli 6 öğretmen, salgınına karşı ateş ölçümü yapan, dezenfekten sıkan ve maske veren robot tasarladı. Kodlama, yazılım, mekanik ve elektrik aksamları tamamen öğretmenler tarafından hazırlanan ve gövdesi 3D yazıcıyla üretilen robot; 5 aşamalı eylem gerçekleştirerek kişileri binadan içeri alıyor.

Gövdesine yerleştiren lazer ışıkları sayesinde binaya giriş yapan kişiyi algılayan robot, önce ateş ölçümü gerçekleştiriyor. Kişinin ateşinin normal seviyede olması halinde dezenfektan sıkan robot, ardından maske veriyor. Robot, bu işlemlerin tamamlanması halinde ateşi düşük çıkan kişilere kurumun kapısını otomatik olarak açıyor. Kişinin ateşinin yüksek olduğunun tespit edilmesi üzerine kırmızı alarm veren robot, bu kişinin kurumdan içeriye girmesini engellemek için kapıyı kitlerken, görevlilere de sinyal yolluyor.

'ÖĞRENCİLERİN CAN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAYI AMAÇLIYORUZ'

Robotun yapımında görev alan Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Mustafa Gençtoprak, 'Pandemi dönemi başladığı zamanlar kurumumuzun ilimize, ülkemize nasıl faydası olabileceğini düşündük. Kurum müdürümüz Tuncay Kaya'nın önderliğinde 6 kişilik bir ekip oluşturduk. Kurumumuzu koronavirüs salgınından nasıl koruruz diye bir çalışma yaparak 2,5 ay sonra böyle bir robot ürettik. Bununla başlamamızdaki amacımız sadece kendi kurumumuz değil. Bütün öğrencilerin can güvenliğini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu seri üretime uygun bir cihaz. Bununla ilgili bir Ar-Ge çalışmasının ardından seri üretime geçebiliriz' dedi.

'ATEŞİ OLAN KİŞİLERİN GİRİŞİNİ ENGELLİYOR'

Robotun ateş ölçümü yaptıktan sonra dezenfektan ve maske verdiğini belirten Gençtoprak, 'Robot öncelikle kurumumuza gelen kişileri karşılıyor. Önünde kızılötesi mesafe sensorları var. Sensorlar önüne gelen kişiyi algıladığında termometreyi aktif hale getiriyor. Eğer ateşimiz normal çıkarsa termometreyi indirerek, dezenfektanı kaldırıyor ve kişilere dezenfektan veriyor. Son olarak maske çekmesini açarak gelen kişiye maske alması noktasında yönlendirmede bulunuyor. Ardından da giriş kapısını açıyor. Eğer ateşimiz normal değerlerin üstünde çıkarsa kapıyı kapalı tutuyor' ifadelerinde bulundu.

'BİN DOLARA MAL OLDU'

Dr. Mehmet Hilmi Güler Bilim ve Sanat Merkezi Müdür Yardımcısı Seyfi Alan ise, 'Robotu görenler, ilgisini çekenler kurumumuzu arayarak seri üretim olup olmayacağını soruyor. Taleplere göre ikinci versiyonunu düşünerek seri üretimini düşünüyoruz. Robotumuz şu anda bin dolara mal oldu. Seri üretimde bu maliyeti düşürebiliriz" diye konuştu. Alan, robotun isminin ise anket sonucunda verileceğini sözlerine ekledi.

'ÇOCUKLARIN DA İLGİSİNİ ÇEKİYOR'

Öte yandan 'koronasavar robotu' kuruma gelen çocukların da ilgisini çekiyor. Çocuklar, robotu sevimli bulduklarını söyledi.

Son dakika... ORDU Ateş ölçüp, dezenfektan sıkarak maske veren robot tasarladılar
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Son dakika... ORDU Ateş ölçüp, dezenfektan sıkarak maske veren robot tasarladılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Fırtına Uyarısı
    15:55 Kayseri'de Fırtına Uyarısı

    Meteoroloji 7. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Kayseri'de bu gece ve yarın fırtınanın etkili olması bekleniyor. Rüzgarın güney ve güneybatı yönlerinden fırtına şeklinde esmesi ve yer yer kuvvetli fırtına oluşması bekleniyor. Halkın olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir.

  • Bahar ayında Ağrı Dağı'na çıkan dağcıların yüzü buz tuttu
    15:54 Bahar ayında Ağrı Dağı'na çıkan dağcıların yüzü buz tuttu

    Birçok farklı ülkeden gelen yabancı turistler, bahar ayında kar, sis ve fırtınaya rağmen Ağrı Dağı'na tırmandı. Zirvede etkili olan dondurucu soğukta dağcılar zor anlar yaşadı, kaş ve kirpikleri tamamen buz tuttu.

  • Afyonkarahisar'da Kişisel Verileri Ele Geçirmek Suçundan Aranan Şahıs Yakalandı
    15:54 Afyonkarahisar'da Kişisel Verileri Ele Geçirmek Suçundan Aranan Şahıs Yakalandı

    Afyonkarahisar'da kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak suçundan 4 yıl 9 ay hapis cezası bulunan bir şahıs jandarma tarafından yakalandı. Aranan şahıs, Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen operasyonla yakalanarak tutuklandı ve ceza infaz kurumuna teslim edildi.

  • Kastamonu'da ahşap ev yangını
    15:54 Kastamonu'da ahşap ev yangını

    Kastamonu'nun Doğanyurt ilçesine bağlı Denizgörülen köyünde Hikmet Yılmaz'a ait ahşap evde çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle çevredeki evlere sıçramadan söndürüldü. Ancak yangın sonucunda Yılmaz'a ait ev kullanılamaz hale geldi.

  • İzmir'de 27 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı
    15:53 İzmir'de 27 düzensiz göçmen yakalandı, göçmen kaçakçılığı iddiasıyla 2 şüpheli gözaltına alındı

    Manisa İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, yasa dışı geçiş düzenledikleri belirlenen M.O. ve H.O'yu takibe aldı. Şüphelilerin, düzensiz göçmenleri deniz yoluyla yurt dışına geçirecekleri bilgisi üzerine harekete geçen ekipler, bir aracı İzmir'in Urla ilçesine bağlı Balıklıova Mahallesi yakınlarında durdurdu. Araçtaki 27 düzensiz göçmen yakalandı, 2 şüpheli gözaltına alındı. Düzensiz göçmenler işlemlerinin ardından sınır dışı edilirken, şüphelilerin jandarmadaki işlemleri sürüyor.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu
    15:49 Kastamonu'da Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı öğrencilerle buluştu

    Kastamonu'da TCSG 96 İnebolu Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı ekipleri, 'Geleceğin Denizcileri Projesi' kapsamında öğrencilerle bir araya geldi. Ekipler, okulları ziyaret ederek sahil güvenlik teşkilatının faaliyetlerini ve kullanılan araçları tanıttı. Ayrıca, sahil güvenlik kariyeri hakkında merak edilen soruları yanıtladılar. İnebolu'da faaliyete geçen Dalış Emniyet Güvenlik Arama Kurtarma (DEGAK) timi de öğrencilere ekipmanlar hakkında bilgi verdi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Havza Belediyesi, vatandaşlara ücretsiz fidan dağıttı
    15:48 Havza Belediyesi, vatandaşlara ücretsiz fidan dağıttı

    Havza Belediyesi, Kevser Camisi önünde 1500 karaçam, ardıç ve badem fidanı dağıtarak ilçede yeşil alanları artırmayı hedeflediğini belirtti. Belediye Başkanı Murat İkiz, halktan fidanları dikmelerini ve korumalarını isteyerek ücretsiz fidan dağıtımının devam edeceğini söyledi.


Advertisement