Son Dakika | Tunus devriminin 11. yılına Cumhurbaşkanı Said'in Meclisi kapatma kararı damga vurdu - Son Dakika
Güncel

Son Dakika | Tunus devriminin 11. yılına Cumhurbaşkanı Said'in Meclisi kapatma kararı damga vurdu

Son Dakika | Tunus devriminin 11. yılına Cumhurbaşkanı Said\'in Meclisi kapatma kararı damga vurdu

Bir son dakika haberine göre Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in "Yasemin Devrimi"nin yıl dönümüne birkaç gün kala açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası", parlamentonun bir yıl daha kapalı kalmasını ve ülkede "istisnai durumun" devam etmesini kapsıyor.

17.12.2021 11:58  Güncelleme: 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in "Yasemin Devrimi"nin yıl dönümüne birkaç gün kala açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası", parlamentonun bir yıl daha kapalı kalmasını ve ülkede "istisnai durumun" devam etmesini kapsıyor.

Tunus'ta 17 Aralık 2010'da başlayan halk hareketi, ülkeyi 23 yıl boyunca tek başına yöneten Zeynel Abidin Bin Ali'nin 14 Ocak 2011'de ailesi ile ülkeden kaçmasıyla sonuçlandı.

Ülkede 11'inci yılı kutlanan "Yasemin Devrimi" Tunus'un demokrasi deneyiminin de başlangıç tarihi olarak görülüyor. Ancak 2021, Tunus'ta demokratik kazanımlar açısından endişelerin arttığı bir yıl oldu.

Cumhurbaşkanı Said, ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik krizi öne sürerek 25 Temmuz olağanüstü kararlarıyla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı.

Said, 22 Eylül'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının, ülkede oluşan "istisnai durumu" genel olarak kabul etmiş göründüğü bir ortamda 13 Aralık'ta yeni kararlarını duyuran Cumhurbaşkanı Said, bu sürecin 17 Aralık 2022'de yapılamasına karar verdiği erken seçime kadar devam edeceğini bildirdi.

Tunus Anayasası'nda da birtakım değişikliklerin yapılacağını kaydeden Said, Ocak 2022'de başlayacak "ulusal diyalog" sürecinin ardından 25 Temmuz'da Anayasa değişikliği referandumuna gidileceğini söyledi.

Tunuslu uzmanlar, Cumhurbaşkanı Said'in 13 Aralık'ta aldığı Anayasa referandumu ve erken seçim kararının, ülkede demokrasiye dönüşü sağlamaktan ziyade yurt dışından gelen baskıyı hafifletmeyi hedeflediği görüşünde.

Uzmanlar, Cumhurbaşkanı Said'in "Yasemin Devrimi" yıl dönümüne birkaç gün kala açıkladığı "yol haritasını" AA muhabirine değerlendirdi.

"Yol haritası Said'in yurt dışına mesajı"

Siyaset uzmanı Bulbabe Salim, Said'in ülkedeki siyasi krizden çıkış için duyurduğu yol haritasını daha çok "yurt dışına mesaj" olarak gördüğünü söyledi.

Salim, "Cumhurbaşkanı Said, açıkladığı kararlar ile yurt içinden ziyade yurt dışına mesaj vermeyi hedefliyor. Özellikle tarih vererek istisnai durumun ne zaman sona ereceği, seçimlerin ne zaman yapılacağı gibi atılacak adımları tek tek belirtti. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçim tarihine ilişkin bilgi vermedi." ifadelerini kullandı.

Said'in kendi programını uygulamaya devam ettiğine dikkati çeken Salim, "Cumhurbaşkanı'nın yol haritasına göre atacağı adımları hep beraber göreceğiz. Ulusal diyalog sürecinin nasıl işleyeceği, bu süreci yönetecek komisyona kimlerin seçileceği gibi adımlar sürecin nasıl şekilleneceğini etkileyecek unsurların başında yer alıyor." dedi.

Bireysel yönetim anlayışı

Salim, Tunus'un siyasi geleceğine ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bireysel bir yönetimle karşı karşıya kalacağız. Seçimlerin ya da Cumhurbaşkanı'nın bahsettiği değişikliklerin bir değeri olmayacak. Japonya'da bile yapılamayan elektronik referandum, ülkenin birçok yerine su ulaştıramayan Tunus'ta mı yapılacak?"

Said'in yol haritasını bir kaçış olarak nitelendiren Salim, "Yol haritası, yurt içindeki demokratik güçlerin ve yurt dışı merkezli kurumların taleplerine verilen kaçamak bir cevap. Tüm yetkileri elinde toplayan bir hükümdar gibi davranıyor. İleride bizi otokrasi eğilimli bir yönetim beklediğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Siyasi partiler zayıfladı

Herhangi bir siyasi tarafın Said'in yanında kendine yer bulamadığının altını çizen Salim, "Cumhurbaşkanı Said, sadece kendini dinliyor, tüm ara bulucu kurumları ve tarafları reddediyor. Siyasi taraflara düşmanca yaklaşıyor ve sistemin tümünü reddediyor; buna kendisini destekleyen partiler de dahil." diye konuştu.

Tunus'ta son 10 yılda siyasi partilerin çok yıprandığına ve zayıfladığına işaret eden Salim, şöyle devam etti :

"Bazı siyasi güçler hala ideolojik ergenlik ve boş siyasetten muzdaripler. Birçok siyasetçi Said ile Raşid el-Gannuşi arasında sorun olduğuna inanıyordu. Bu yüzden Gannuşi'den kurtulmak isteyen taraflar ilk başta Said'i destekledi. Fakat Said son konuşmasında kendisini destekleyen siyasi çevreye de mesafeli olduğunu açık bir şekilde gösterdi."

Tunus Genel İşçi Sendikasının tutumu

Salim, Cumhurbaşkanı'nın Tunus Genel İşçi Sendikası (TGİS) ile gergin bir ilişki içinde olduğunu belirterek, "Said, Sendikanın 25 Temmuz öncesinde yaptığı 'ulusal diyalog' çağrılarına aldırmadı. Sendikanın Genel Sekreteri Nureddin et-Tebbubi ile yakınlaşmak istemedi. Said, sadece sendika ile değil kendisiyle halk arasına girmek isteyen tüm taraflara mesafe koydu. Ülkedeki siyasi tarafları her fırsatta eleştiren Said, en çok sendikaları hedef aldı." ifadelerini kullandı.

Siyaset uzmanı Salim, konuşmasına şunları ekledi:

"Devrimden bu yana ülkede yaşanan birçok olayın baş aktörü olan Sendikadan Said'in kararlarına karşı beklenen tepkiyi göremedik. Belki de Said'in programında ısrar etmesinin nedeni budur. Sol görüşlü siyasilerin kontrolünde olan sendikalar, ideolojik bir rakibi tasfiye etmek isteyen hastalıklı bir yaklaşım sergiliyorlar."

Cumhurbaşkanı Genel İşçi Sendikasına mesafeli

Tunus Stratejik Araştırmalar Enstitüsünün eski başkanı, akademisyen Tarık el-Kehlavi ise Cumhurbaşkanı Said'in TGİS'i siyasete karıştırmamak için mesafeli davrandığını söyledi.

Kehlavi, "Said, siyasi partileri seçimlere katılmalarını engellediği gibi Sendikanın da siyasete girmesini engellemeye çalışıyor. Sendika gücünü gösterdiği taktirde, dış güçlerin müdahalesinin ardından yol haritasını açıklayan Said, Sendikaya karşı olan tavrını değiştirebilir." diye konuştu.

Siyasi partilerin Said'in yol haritasını değiştirmeye güçlerinin yetmediğini kaydeden Kehlavi, Cumhurbaşkanı'nın "yol haritası" sürecinde TGİS'e görev vermesi halinde bir yakınlaşmanın söz konusu olabileceğini dile getirdi.

Yol haritasına dışarıdan koşullu destek

Cumhurbaşkanı Said'in yol hartasıyla "yurt dışına göz kırptığı" görüşünü paylaşan Kehlavi, ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya büyükelçilerinin 11 Aralık'ta ortak açıklamayla, Tunus'ta Meclis de dahil olmak üzere demokratik kurumların çalışmalarına hızlıca dönüş yapılması için bir zaman sınırının belirlenmesini talep ettiklerini hatırlattı.

Kehlavi, "Cumhurbaşkanı Said'in yurt dışından gelen bu talebi açıkladığı yol haritasıyla karşılamaya çalıştığı" değerlendirmesinde bulundu.

Bu açıdan dış ülkelerin yol haritasına yönelik tepkilerine de değinen Kehlavi, "Yurt dışından gelen en önemli tepki, koşullu destek olarak nitelendirebileceğimiz ABD desteği olduğunu söyleyebiliriz. ABD'nin yol haritasına verdiği desteğin sürecin geniş katılımlı ve verilen tarihlere uyulması halinde devam edeceğini düşünüyorum." dedi.

ABD'nin temelde Said'e karşı olmadığını, tek endişelerinin ekonomik reformlar olduğunu söyleyen Salim ise, "Amerikalılar, parlamenter sistemin ekonomik reformlara bir engel olduğunu düşünüyor, bu nedenle Said'in şu an yapmaya çalıştığı başkanlık sistemine karşı değiller. ABD, sendikaların gücünün sınırlanmasını ve ülkede şekli bir demokrasinin olmasını istiyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son Dakika | Tunus devriminin 11. yılına Cumhurbaşkanı Said'in Meclisi kapatma kararı damga vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...

  • Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti
    03:03 Bolu'da eşi tarafından bıçaklanan kadın ve babası hayatını kaybetti

    Bolu'da Sağlık Mahallesi'nde bir apartmanda meydana gelen olayda, ev sahibi Turgut D. ve kızı Meltem Z. bıçaklanarak yaralandı. Turgut D. olay yerinde hayatını kaybederken, Meltem Z. ise hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Şüpheli Serkan Z. ise polis tarafından yakalandı.

  • Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü
    02:54 Bolu'da damat, eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü

    Bolu'nun Sağlık Mahallesi'nde ailenin damadı, tartıştığı eşi ve 65 yaşındaki kayınpederini bıçaklayarak öldürdü. Olay yerinden kaçan şahıs yakalanarak gözaltına alındı. Damat, polis ekiplerinin takibi neticesinde kısa süre içerisinde yakalanarak gözaltına alındı.

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.


Advertisement