Son Dakika: Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni dönem! İstikşafi görüşmeler 25 Ocak'ta yapılacak - Son Dakika
Güncel

Son Dakika: Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni dönem! İstikşafi görüşmeler 25 Ocak'ta yapılacak

Son dakika: Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Yunanistan arasında karşılıklı NAVTEX ilanlarıyla başlayan gerilimi azaltmak için ilk adım atıldı. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin 25 Ocak'ta İstanbul'da yapılacağını açıkladı.

11.01.2021 21:24  Güncelleme: 22:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye- Yunanistan ilişkilerinde yeni bir döneme giriliyor. Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "İstikşafi görüşmelerin 61. turu 25 Ocak 2021 tarihinde İstanbul'da yapılacaktır." ifadesi yer aldı.

Türkiye ve Yunanistan, Ege sorunlarına her iki tarafın da kabul edebileceği, "adil, kalıcı ve kapsamlı" çözüm için zemin hazırlamak amacıyla istikşafi görüşmelere 12 Mart 2002'de Ankara'da başlamıştı.

İki ülkenin dışişleri bakanlarının müsteşarları arasında yürütülen görüşmelerin sonuncusu olan 60. tur, 1 Mart 2016'da Atina'da yapılmıştı. Dönemin Yunan hükümeti tarafından askıya alınan görüşmeler, bu tarihten sonra siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.

"ÇİPRAS HÜKÜMETİ GÖRÜŞMELERİ DEVAM ETTİRMEK İSTEMEDİ"

Yunanistan'la Türkiye arasındaki istikşafi görüşmelere ilişkin konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "2016'da toplantıların ilk görüşmesi olmadı. Ak Parti iktidara gelmeden önce istikşafi görüşmeler 2000 yılında kuruldu ve başladı. Kardak krizinden sonra planlanmıştı. 60 kere heyetlerimiz bir araya geldi. 5 bin sayfadan fazla doküman var. Fakat 2016'da Çipras hükümeti iktidara gelince bu görüşmeleri devam ettirmek istemediler. O onların takdiridir. Son bir yılda istikşafi görüşmelerin tekrar başlaması, özellikle Doğu Akdeniz'deki gelişmelerden sonra tekrar gündeme geldi" demişti.

"DAHA ÖNCE 60 TUR NEYİ GÖRÜŞTÜYSEK BUNDAN SONRA DA BUNU GÖRÜŞECEĞİZ"

Çavuşoğlu, açıklamasının devamında şu ifadelere yer vermişti:

"Biz her zaman önkoşulsuz bir şekilde istikşafi görüşmeleri tekrar başlatmaya hazır olduğumuzu söyledik. Daha sonraki süreçte de biz açık bir şekilde teklifte bulunduk. İstikşafi görüşmelerin elbette gündemi belli. Daha önce 60 tur neyi görüştüysek, ki Yunanistan'la ihtilaflı olduğumuz tüm konular bu kapsamda görüşülüyordu, bundan sonraki süreçte de bunu görüşeceğiz"

"YUNANİSTAN 11 OCAK'TAN SONRA MÜZAKERELERE BAŞLAYABİLECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ"

"Bu süreçte diğer ülkeler de, AB ülkeleri, Almanya da, Yunanistan'a da istikşafi görüşmelere bir an önce başlamaları gerektiği konusunda uyarı yaptılar" diyen Çavuşoğlu, "Yunanistan da 11 Ocak'tan sonra müzakerelere başlayabileceğini söylemişti. Yine bu süreçte Arnavutluk Başbakanı sayın Edi Rama'nın, Dendias ve beni Tiran'da bir araya getirme girişimi olmuştu. Yine aynı sebeplerden dolayı Dendias o görüşmeye o günlerde katılamayacağını bildirmişti. Bana da telefonda aynı şekilde, 'geçmiş olsun' diye aradığım zaman, söylemişti" ifadelerini kullanmıştı.

"UMARIM YUNANİSTAN BU FIRSATI GERİ ÇEVİRMEZ"

Yunanistan'a çağrıda bulunan Çavuşoğlu, "Şimdi bugün 11 Ocak ve Türkiye olarak açık bir davette bulunmak istiyoruz. Bugün itibariyle, Ocak ayı içinde ilk toplantısı gerçekleştirilmek üzere Yunanistan'ı istikşafi görüşmelere başlamaya davet ediyoruz. Ev sahibi ülke biziz. Tarihini, bu müzakereleri yürütecek heyetlerimiz Yunanistan'daki muhataplarıyla beraber belirleyecektir. Biz bugünden itibaren hazırız ve tüm meseleleri görüşmeye hazırız. Bu ilk görüşmeden sonra da Rama'nın daveti üzerine Tiran'a giderek Dendias'la görüşmeye hazırım. Bu bir davettir, umarım Yunanistan bu fırsatı, bu daveti geri çevirmez ve istikşafi görüşmeler en yakın zamanda, bu ay içinde başlar ve daha sonra Dendias'la Tiran'da bir araya geliriz" ifadelerini kullanmıştı.

Son Dakika: Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni dönem! İstikşafi görüşmeler 25 Ocak\'ta yapılacak

Son Dakika Güncel Son Dakika: Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde yeni dönem! İstikşafi görüşmeler 25 Ocak'ta yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Kitap Fuarı Çocuk Edebiyatı Temasıyla Başladı
    17:04 İzmir Kitap Fuarı Çocuk Edebiyatı Temasıyla Başladı

    İzmir Kitap Fuarı, çocuk edebiyatı temasıyla kapılarını açtı. Fuarda 800 yazar, gazeteci ve çizerin katılacağı etkinlikler düzenlenecek. Fuarın onur konuğu yazar Ahmet Ümit, çocuklara masal anlatmanın ve kitap okumanın önemini vurguladı. Fuar, 28 Nisan'a kadar sürecek ve çocuklar için özel etkinliklere ev sahipliği yapacak.

  • Alaçatı Ot Festivali'nde Renkli Kortej Yürüyüşü
    17:04 Alaçatı Ot Festivali'nde Renkli Kortej Yürüyüşü

    İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen 13. Alaçatı Ot Festivali kapsamında yapılan korteje çok sayıda kişi katıldı. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli'nin de katıldığı yürüyüşte yöresel kıyafet giyen vatandaşlar renkli görüntüler oluşturdu. Festivalde müzik, dans, ot stantları ve yöresel yemeklerin yanı sıra sokak sanatçıları da yer aldı. Festivalin sonuna kadar 1 milyonun üzerinde ziyaretçi bekleniyor.

  • Sinop'ta makaron ve bandrolsüz puro ele geçirildi
    17:03 Sinop'ta makaron ve bandrolsüz puro ele geçirildi

    Sinop'ta emniyet ekipleri tarafından yapılan aramada bir iş yerinde 1800 makaron ve 162 bandrolsüz puro bulundu. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alındı.

  • ESO Başkanı Kesikbaş, Vali Aksoy ve Başkan Ataç ile bir araya geldi
    17:02 ESO Başkanı Kesikbaş, Vali Aksoy ve Başkan Ataç ile bir araya geldi

    Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy ve Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ile bir araya geldi. Kesikbaş ve oda yönetim kurulu üyeleri, Vali Aksoy'u ziyaret etti ve Başkan Ataç'la görüştü.

  • Hatay'da Denize Kıyısı Bulunan İlçelerde Temizlik Çalışması Gerçekleştirildi
    16:59 Hatay'da Denize Kıyısı Bulunan İlçelerde Temizlik Çalışması Gerçekleştirildi

    Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, Arsuz, Dörtyol, Erzin, İskenderun, Payas, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinde denize kıyısı bulunan bölgelerde temizlik çalışması gerçekleştirdi. 80 personelin katıldığı çalışmada, iş makineleriyle birlikte 158 kilometrelik sahil şeridi temizlendi.

  • MIYC Trio Cup Yat Yarışlarında Şampiyonlar Belli Oldu
    16:58 MIYC Trio Cup Yat Yarışlarında Şampiyonlar Belli Oldu

    Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen MIYC Trio Cup Yat Yarışları'nın 4. ayak mücadelesi sonucunda şampiyonlar belirlendi. Türkiye, Hollanda ve Rusya'dan katılan 10 yelkenli yat ve 30 sporcu, rüzgar ve rakipleriyle mücadele ederek bitişe geldi. Dördüncü ayak ve genel sonuçların birincileri, kulüp bahçesinde düzenlenen törende ödüllerini aldı.

  • Esenler Belediyesi, Dünya Amatör Radyocular Günü'nde Vatandaşlara Unutulmaz Bir Deneyim Yaşattı
    16:58 Esenler Belediyesi, Dünya Amatör Radyocular Günü'nde Vatandaşlara Unutulmaz Bir Deneyim Yaşattı

    Esenler Belediyesi, 18 Nisan Dünya Amatör Radyocular Günü'nde radyoculuğa ilgi duyan vatandaşlara unutulmaz bir deneyim yaşattı. Vatandaşların mikrofon başına geçtiği programa ilgi yoğun oldu.

  • Sinop Boyabat'ta Engellilere Akülü Engelli Araçları Temin Edildi
    16:53 Sinop Boyabat'ta Engellilere Akülü Engelli Araçları Temin Edildi

    Sinop'un Boyabat ilçesinde, İlçe Müftülüğü tarafından iki engelliye akülü engelli aracı temin edildi. Müftülük Şube Müdürü Bünyamin Çalışkan, ramazan ayında ihtiyaç sahibi vatandaşlara gıda yardımı dağıtırken, iki engellinin akülü engelli aracı talebiyle karşılaştıklarını belirtti. Hayırsever vatandaşların bağışlarıyla iki akülü araç temin edildi ve engellilere teslim edildi.


Advertisement