Son dakika... Ürdün medyası, hükümetin kabul etmesi beklenen yeni medya düzenlemesine tepki gösterdi - Son Dakika
Güncel

Son dakika... Ürdün medyası, hükümetin kabul etmesi beklenen yeni medya düzenlemesine tepki gösterdi

Son dakika... Ürdün medyası, hükümetin kabul etmesi beklenen yeni medya düzenlemesine tepki gösterdi

Son dakika haberi: Ürdünlü medya mensupları, hükümetin yapmayı planladığı ve "gazetecilerin çalışmasını kısıtlamayı ve hükümetin performansındaki gözetimi kaldırmayı amaçladığı düşünülen" 3 düzenlemeye karşı çıktı.

26.08.2021 01:01  Güncelleme: 01:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ürdünlü medya mensupları, hükümetin yapmayı planladığı ve "gazetecilerin çalışmasını kısıtlamayı ve hükümetin performansındaki gözetimi kaldırmayı amaçladığı düşünülen" 3 düzenlemeye karşı çıktı.

Medya mensupları başkent Amman'daki Gazeteciler Sendikası'nda düzenledikleri toplantıda, önerilen düzenlemelerin derhal geri çekilmesini ve kendilerine savaş açmakla suçladıkları Enformasyon Kurumu Müdürü Tarık Ebu er-Rağıb'ın görevden alınmasını talep etti.

Özel bir kurum olan Gazetecileri Koruma Merkezi, önerilen değişikliklerle ilgili yasal bir inceleme yayınlayarak, bunun anayasa ve kanunlara aykırı olduğunu belirtti.

Merkezin yayınladığı incelemede, internet üzerinden yayınlanacak radyo ve televizyon programları için önceden ruhsat alınmasının zorunlu hale getirilmesinin tehlikeli bir gelişme olduğu, ülkeyi internet özgürlüğüne saygı duyan ülkeler listesinin son sıralarına çekeceği ve değişikliğin uygulanmasının imkansız olduğu ifade edildi.

İncelemede, konuyla ilgili sunulan öneri metninin, internet üzerinden yapılan tüm canlı yayınları ve sosyal medya ağlarındaki farklı uygulamaları kapsayacak şekilde hazırlandığı aktarıldı.

Hiciv yazarı gazeteci Ahmed Hasan ez-Zubi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, değişiklik yapmaya çalışanların hükümetin performansının gözetlenmesini istemediklerini, basın ve sosyal medya özgürlüğünü kısıtlamak istediklerini söyledi.

Jo24 web sitesi yayıncısı Basil el-Akkur da Gazeteciler Sendikası'nda düzenlenen toplantıya 100'e yakın yayıncı ve internet sitesi genel yayın yönetmeninin katıldığını ve tutumlarının değişmediğini dile getirdi.

Hükümete bağlı olan Enformasyon Kurumu, yapılması planlanan düzenlemelerle ilgili teklifi hükümete sundu ancak hükümet bunu henüz onaylamadı. Düzenlemenin, diğer yasa tekliflerinin aksine parlamentoda görüşülmesine gerek duyulmazken, bakanlar kurulunda kabul edilmesi yeterli.

Yeni düzenlemeyle, internet sitelerinin ruhsat vergisinin 50 dinardan (yaklaşık 70 dolar) 500 dinara yükseltilmesi (yaklaşık 704 dolar), radyo ve televizyon programlarının internet üzerinden yayınlanması ruhsatı için 2 bin 500 dinar (yaklaşık 3 bin 500 dolar) vergi alınması ve yayınevlerine vergi uygulanması öngörülüyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in (RSF) 2021'de yayınladığı son sıralamaya göre, Ürdün, basın özgürlüğü alanında 180 ülke arasında 129'uncu sırada yer alıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Son dakika... Ürdün medyası, hükümetin kabul etmesi beklenen yeni medya düzenlemesine tepki gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü
    05:28 İzmir Konak'ta çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın, tekstil malzemelerinin tutuşmasıyla büyüyerek bitişiğindeki binaya da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaklaşık 2 saat süren yoğun çalışmalar sonucunda yangın kontrol altına alındı. Yangın sonucunda tekstil atölyesi kullanılamaz hale gelirken, binada da hasar meydana geldi.

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.


Advertisement