Soros Davos'ta Çin Lideri Şi'yi Eleştirdi: Özgür Toplumlar İçin En Büyük Tehdit - Son Dakika
Dünya
BBC

Soros Davos'ta Çin Lideri Şi'yi Eleştirdi: Özgür Toplumlar İçin En Büyük Tehdit

Soros Davos\'ta Çin Lideri Şi\'yi Eleştirdi: Özgür Toplumlar İçin En Büyük Tehdit

Macar asıllı Amerikalı milyarder George Soros, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'e sert eleştiriler yöneltti.

25.01.2019 15:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Macar asıllı Amerikalı milyarder George Soros, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'e sert eleştiriler yöneltti. Soros, Çin liderinin özgür toplumlara yönelik en büyük tehdit olduğunu söyledi.

George Soros, yapay zekanın ve öğrenebilen makinelerin, ülkedeki totoliter denetimi daha da güçlendirmek için kullanılabileceği uyarısında bulundu.

Bu senaryonun "şimdiye dek görülmemiş" bir tehlike olduğunu vurgulayan Soros, buna karşın Çin halkının "en büyük umut kaynağı olduğunu" da söyledi.

Soros, "Çin, dünyadaki tek otoriter rejim değil ancak en müreffehi, en güçlüsü ve teknolojik açıdan en ilerideki" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de kendisini kaygılandırdığını belirten Soros "Ancak bu durum Çin'i açık toplumların en büyük düşmanı haline getiriyor" diye konuştu.

'ABD, Çin'e odaklanmalı'

ABD'de Demokrat Parti'nın önde gelen bağışçılarından biri olan George Soros, Trump yönetiminin Çin'e karşı tutumunu da eleştirdi.

George Soros, "ABD, neredeyse tüm dünyayla bir ticaret savaşı vermek yerine Çin'e odaklanmalı" dedi.

Soros ayrıca, Washington'ın Huawei ve ZTE gibi Çinli teknoloji şirketlerine karşı önlem alması gerektiğini söyledi ve bu şirketleri "dünyanın geri kalanına karşı kabul edilemez bir güvenlik riski" diye tanımladı.

Soros Davos'ta Çin Lideri Şi'yi Eleştirdi: Özgür Toplumlar İçin En Büyük Tehdit

Nazi işgali sırasında sahte belgeler sayesinde hayatta kalmayı başaran 88 yaşındaki Macaristan doğumlu Yahudi iş adamı, 1992'de "Kara Çarşamba" olarak bilinen İngiliz Sterlini'n devalüasyonunda rol oynaması nedeniyle kötü bir ün sahibi olmuştu.

Ancak Soros'u tartışmalı bir isme dönüştüren ABD ve Avrupa ve başka yerlerdeki bağışları ve siyasi faaliyetleriydi. Çin'in dev altyapı projesine eleştiri

George Soros, dünya genelindeki insan hakları projeleri ve liberal demokratik girişimlere kendi servetinden milyarlar harcadı ve liberalizme verdiği destek nedeniyle sağcı grupların hedefi haline geldi. Soros'a yöneltilen eleştirilerin bir çoğu, Yahudi karşıtlığı da içerdiği iddiasıyla eleştirilere hedef oldu.

Soros geçen yılki Davos konuşmasında da, Facebook gibi teknoloji devlerini hedef almış ve demokratik sistemlere aşındırıcı bir etkide bulunduklarını savunmuştu.

Bu yılki konuşmasında ise özellikle Çin'in dünya genelindeki ülkelerle ticaretini artırmayı planlayan tartışmalı "Kuşak ve Yol" adlı yatırım projesine yüklendi.

Projeyle Çin ve diğer ülkeler arasına yol, demiryolu ve deniz yolu bağlantılarının geliştirilmesi umuluyor.

Ancak Soros, "Bu proje, diğer ülkelerin değil Çin'in çıkarları için yapılıyor. Altyapı projelerinin masrafları çoğunlukla hibe şeklinde değil kredilerle karşılanıyor ve yabancı ülkelerin yetkilileri bunları kabul etmeleri için rüşvet alıyorlar." dedi.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Soros Davos'ta Çin Lideri Şi'yi Eleştirdi: Özgür Toplumlar İçin En Büyük Tehdit - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor
    15:48 İngiltere'de bağışlanan cesetler kozmetik eğitimde kullanılıyor

    İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), bağışlanan cesetlerin başlarının kesilerek, doktorlara ve diş hekimlerine kozmetik işlemleri öğretmek için kullanıldığını ortaya çıkardı. Bu uygulama, bağışçıların son isteklerinin saygı görmemesiyle eleştiriliyor ve etik kuralların ihlal edilmesine yol açıyor.

  • Şuşa, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti 2024 olarak seçildi
    15:23 Şuşa, İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti 2024 olarak seçildi

    İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) ile Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan protokolle, Azerbaycan'ın Şuşa şehri 2024 yılı için 'İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti' olarak belirlendi. Protokol kapsamında, bilim, kültür, spor, girişimcilik, eğitim gibi alanlarda çeşitli etkinlikler düzenlenecek ve Şuşa'nın mücadelesi dünya gençliğine tanıtılacak.

  • 3 yıl önce evlenmişlerdi! Yapışık ikizlerin düğününden kareler ortaya çıktı
    15:07 3 yıl önce evlenmişlerdi! Yapışık ikizlerin düğününden kareler ortaya çıktı

    Yapışık ikizler Abby ve Brittany Hensel, 2021 yılında ABD'li bir gazi ile evlenmişti. Çocuk sahibi olmak isteyen ikizler ve eşinin düğünde çekilen kareleri ise yıllar sonra ortaya çıktı.

BBC

Advertisement