Sosyal Medyanın 'Fenomen Babaları'nı İncelediler - Son Dakika
Güncel

Sosyal Medyanın 'Fenomen Babaları'nı İncelediler

Sosyal Medyanın \'Fenomen Babaları\'nı İncelediler

YAŞAR Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Gökaliler ve öğrencisi Asuman Özer, çocuklarının bakımında aktif rol üstlenen ve deneyimlerini sosyal medya üzerinden paylaşan yeni nesil dijital babaları inceledi.

01.01.2019 11:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YAŞAR Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Gökaliler ve öğrencisi Asuman Özer, çocuklarının bakımında aktif rol üstlenen ve deneyimlerini sosyal medya üzerinden paylaşan yeni nesil dijital babaları inceledi. Instagram'da onbinlerce takipçisi olan 5 fenomen babanın 3 bini aşkın paylaşımının incelendiği araştırmada, içeriklerin genellikle çocuk bakımı konularına yoğunlaştığı ve çocukla ilgilenmenin yalnızca anneliğin değil babalığın da doğal bir parçası olduğunun vurgulandığı belirlendi.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Gökaliler, yüksek lisans öğrencisi Asuman Özer ile birlikte, aile içinde baba rolünde yaşanan değişimler sonucunda ortaya çıkan ve 'Baba 2.0' olarak adlandırılan yeni nesil dijital babalık kavramını inceledi. Yeni baba rolünü temsil eden bireylerin, sosyal medyada ne şekilde yer aldıklarını inceleyen araştırma kapsamında, Instagram'da aktif olarak paylaşım yapan ve belirli bir takipçi kitlesine sahip olan 5 fenomen babanın hesapları içerik analizi yöntemi ile incelendi. Uçan Baba, Savaşan Baba, Bilgili Baba, Baba Olmak ve Mühendisin Oğlu adlı hesapların, açıldıkları tarihten 15 Ağustos 2018 tarihine kadar olan dönem içinde toplam 3 binin üzerindeki paylaşımı mercek altına alındı.

BABALARA TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM

Toplumsal hayattaki değişimin getirdiği kültürel farklılaşma, hayat tarzının değişimi, kadının çalışma hayatına girmesi gibi durumların anne ve babanın aile içinde üstlendiği rolleri değiştirdiğini belirten Doç. Dr. Ebru Gökaliler, "Değişen toplumsal yapı, ev içinde de değişime sebep olmuş ve babalık rolleri çocuğuyla sadece ekonomik olarak değil, sosyal olarak da ilgilenen modern babalara dönüşmüştür. Ailesine daha fazla zaman ayıran, çocuğunun yetiştirilmesi ve bakımından sorumlu olan teknolojiyi iyi kullanan babalar, dijital dünyada da varlıklarını göstermeye başladı. Baba rol kalıplarında yaşanan değişim ile birlikte babaların da tıpkı anneler gibi çevrimiçi ortamlarda görünürlüğü arttı ve 2012 yılında 'Baba 2.0' olarak ifade edilen 'dijital babalık' kavramı ortaya çıktı. Baba 2.0 ile birlikte sosyal medyada çocuğunun bakımıyla ilgilenen ve çocuk bakımında neyi, neden yaptıklarını paylaşan babalar karşımıza çıkmaya başladı. Biz de araştırmamızla yeni nesil baba rolünü temsil eden bireylerin sosyal medyada ne şekilde yer aldıklarını irdelemeyi amaçladık" dedi.

FEONOMEN BABALAR EMPATİ KURUYOR

Araştırma sonuçlarını da aktaran Doç. Dr. Gökaliler, "Toplamda 3 bin 50 paylaşım incelendi. Fenomen babalar; uçak mühendisi, havaalanı çalışanı, proje yöneticisi, dijital pazarlama danışmanı ve öğretmen olmak üzere birbirinden farklı mesleklere sahipler. Çocuk sayıları 1 veya 2 olarak belirtilen babaların hepsinin kızı, 2 çocuğu olanların ise kız ve erkek çocukları var. Kız çocukları olanların; anneden yükü alma, kızına değer verme, eşine değer verme, empati kurabilme gibi özellikleri paylaşımlarında ön plana çıkıyor. Dikkat çekici bir veri de incelenen hesaplarda, yüzde 80.1 gibi yüksek bir oranla, baba - çocuk ilişkisi içinde en yoğun olarak babaların çocukları ile ilgilenmelerinin doğal olarak algılandığının saptanması oldu. Babalık rollerinde en az anne kadar çocuktan sorumlu olma bilinci, çocuk bakımı gibi kadına ait olduğu düşünülen rolleri üstlenme ön planda. Babaların içeriklerinde, eşine/ailesine değer verme/özel zaman ayırma gibi roller de sıklıkla karşımıza çıktı. Bilgilendirici ve samimi bir dil kullanırlarken bunu bazen de mizah unsurunu ekleyerek paylaştıkları saptandı. Özellikle modern baba olgusunun yeni bir kavram olması ve takipçileri arasında annelerin de yer alması nedeniyle kullandıkları dile dikkat ettikleri ve takipçileriyle bağ kuracakları bir dil ürettikleri göze çarptı. Aynı zamanda, paylaşımların yarısının içeriğinde duyguyu güçlendirici ve samimiyet yaratan emojilere yer verdikleri de saptandı" diye konuştu.

ÇOCUKLARIYLA DAHA FAZLA PAYLAŞIMI

Yıllar içinde samimi ve bilgilendirici tonda içerik paylaşımının arttığına dikkat çeken Ebru Gökaliler, babaların çocukları ile birlikte fotoğraflarını daha fazla paylaşmaya başladıklarını da sözlerine ekledi. "Paylaşımlarda, değişen babalık rollerini benimseyen ve bu rolü paylaşmaktan mutlu olan bir baba çerçevesi çiziliyor" diyen Gökaliler, fenomen babaların, en az anneler kadar çocuktan sorumlu oldukları bilincini ön plana çıkaran, çocuk bakımı gibi toplum içinde kadına ait olduğu düşünülen rolleri yerine getirdiklerini paylaştıklarını gördüklerini belirtti.

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Sosyal Medyanın 'Fenomen Babaları'nı İncelediler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı
    02:30 Ankara'da Alkollü Sürücüden Trafik Kazası: 3 Kişi Yaralandı

    Ankara'nın Sincan ilçesinde alkollü bir sürücü, trafik ışıklarında bekleyen araçlara arkadan çarptı. 3 aracın karıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Olayın ardından kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı
    02:26 Uşak'ta Minibüs ile Hafif Ticari Araç Çarpıştı: Karı Koca Yaralandı

    Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde meydana gelen kazada, minibüs ile hafif ticari araç çarpıştı. Kazada karı koca yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Yaralıların durumu iyi olduğu belirtilirken, polis ekipleri kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık
    01:57 Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar: Dayanma gücümüzü sonuna kadar kullandık

    Olympiakos Teknik Direktörü Jose Mendilibar, Fenerbahçe ile oynadıkları zorlu maçta dayanma güçlerini sonuna kadar kullandıklarını belirterek, penaltı atışlarına kalmasının futbolcuların becerisine bağlı olduğunu söyledi. Mendilibar ayrıca, Avrupa kupalarında yarı finale kalmanın kendisini şanslı hissettirdiğini ve penaltılara bakmadığını ifade etti.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.


Advertisement