Sovyet İnternet Girişimi Neden Başarılı Olamadı? - Son Dakika
Güncel
BBC

Sovyet İnternet Girişimi Neden Başarılı Olamadı?

Sovyet İnternet Girişimi Neden Başarılı Olamadı?

Chris BaraniukDa BBC FutureDünyada WWW internet ağı henüz kurulmadan çok önce Sovyetler Birliği'nde ortaya çıkan bilgisayar ağı düşüncesi neden hayata geçirilemedi?

28.10.2016 09:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chris Baraniuk

Da BBC Future

Dünyada WWW internet ağı henüz kurulmadan çok önce Sovyetler Birliği'nde ortaya çıkan bilgisayar ağı düşüncesi neden hayata geçirilemedi?

12 yaşındaki Oleg Guimaoutdinov açısından bilgisayar programcılığını öğrenmek kitaplara girmek demek oldu. Sınıf arkadaşları teoriden sıkılmış, ama o vazgeçmemişti. Bilgisayar onda merak uyandırıyordu.

1980'lerin başlarında üniversite ve işyerlerinde bilgisayar vardı, ama okullarda yoktu. Oleg ve arkadaşları, ofis bilgisayarında çalışmalarına izin veren esnek bir müdür bulmuşlardı. Bunlar Amerikan makinelerinin kopyasıydı.

O zaman belki farkında değillerdi ama üzerine eğildikleri gürültülü klavyeler ve ekranlar, ekonomiyi güçlendireceği düşünülen Sovyet internetinin başlangıcını temsil ediyordu.

On yıllar boyunca bir avuç araştırmacı, SSCB çapında binlerce makineyi birbirine bağlayacak bir bilgisayar ağı kurmak için yetkililerden onay bekledi. Bu yerine getirilmiş olsaydı, bugünkü internete dönüşecek olan Amerikan ve Batı Avrupa kaynaklı girişime rakip olabilirdi.

'Sovyet İnternetinin Sıkıntılı Tarihi' kitabının yazarı ve Massachussets Teknoloji Enstitüsü (MIT)'te araştırmacı Ben Peters "İnternetin ilk versiyonundan söz ediyoruz" diyor. Bu merkezi planlı ekonomide bütün bilgi akışını idare edecek ademi merkeziyetçi, hiyerarşik bir bilgisayar ağıydı. Fakat OGAS adıyla anılan bu proje tamamına erdirilmedi.

Bakanlıklar arası rekabet

Sovyet internetinin fikir babası Viktor Gluşkov sibernetiğin kurucularından biriydi. Fakat o da kısmen Anatoly Kitov'dan esinlenmişti. Kitov 1959'da SSCB'de bir ağ kurmayı hayal ediyordu.

Ama Kitov dönemin Sovyet lideri Nikita Kruşçev'e bu teklifi içeren bir mektup gönderdiğinde bu işi başlatmanın hiç de kolay olmayacağı belli oldu. Zorluklar sadece teknoloji kaynaklı da değildi.

Sovyet İnternet Girişimi Neden Başarılı Olamadı?

1980'lerde okullarda bilgisayar olmadığı için Sovyet öğrenciler ofis ve üniversitelerdeki bilgisayarları kullanarak kodlama becerilerini geliştirmeye çalışıyordu.

"Sovyetler Birliği'nin bu dönemde çalışan ve askeri amaçlı olan bir bilgisayar ağı vardı" diyor Peters. Ama siviller için ve ekonomiyi etkileyecek bir sistem başka bir şeydi.

Gluşkov OGAS'taki çalışmasına 1960'larda başladı. 1970'te hazırladığı ayrıntılı plan tepeye kadar çıkmıştı.

Ama Komünist Parti liderleri tartışırken maliye bakanı bu fikre tümüyle karşı çıktığını açıkladı. Zaten tavuk çiftliklerindeki lambalar makinelerle otomatik açılıp kapatılıyordu. Bunları ülke çapında bir ağ haline getirmeye gerek yoktu. Oysa bu bakanın, maliye bakanlığı ile istatistik kurumu arasındaki dengeyi OGAS'ın etkileyeceğinden korktuğu ve bu yüzden karşı çıktığı söyleniyordu.

Bazı yetkililerin desteğini alsa da Gluşkov'un planı reddedildi. Ama o vazgeçmedi.

Ekonomiye katkı

Birkaç kasaba yerel ağlarla birbirine bağlanmıştı. Yıllar sonra Oleg Novosibirsk'te üniversitedeyken 3000 km uzaktaki Moskova'ya bağlı bir bilgisayar bulmuştu. Bağlantı için saf metalden yapılmış ağır kablolar kullanılmıştı.

Bu ağları işletecek bilgisayarların yapımı için çok çaba harcanıyordu. Bu da OGAS projesinin çok pahalıya mal olacağı kaygısı doğurmuştu. Bazıları bunu 20 milyar ruble, bugünün parasıyla 100 milyar dolar civarında öngörüyordu. Ayrıca 300 bin kişilik bir işgücü gerekecekti. Bütün bu nedenlerden dolayı Sovyet interneti hiç kurulamadı.

Sovyet döneminde bu alanda çalışmanın ne demek olduğunu en iyi bilenlerden biri Kitov'un oğlu Vladimir. Moskova'daki Plehanov Ekonomi Üniversitesi'nde çalışıyor. 1970'lerde ve 80'lerde ordu için bilgisayar programları yazdı. Bunlar tank fabrikalarının idaresinde kullanılıyordu. Vladimir, OGAS gerçekleşmiş olsaydı, tıpkı öncellerinin inandığı gibi Sovyet ekonomisine olumlu katkıları olacağını düşünüyor.

Oleg de bu yolla hesaplamaların çok daha doğru yapılmış olacağını, bilgi paylaşımını kolaylaştıracağı için ekonominin çok daha iyi idare edilebileceğini söylüyor.

Sovyet İnternet Girişimi Neden Başarılı Olamadı?

Sonunda SSCB'nin sorunlarıyla Sovyet interneti değil, Mihail Gorbaçov'un reformları yüzleşmek zorunda kaldı.

'Yelkenin rüzgarı kesildi'

Fakat Vladimir Sovyet sisteminin esnek olmadığına inanıyor. "Ortada bir plan vardı ve onun ötesine geçilemiyordu" diyor Oleg. "Sadece siyah ve kahverengi ayakkabı üretiliyordu, ama kimse onları istemediği için mağazaların elinde kalıyordu."

Farklı bakanlıklar ve bölgelerin kendi aralarında tartışmakla meşgul olduğunu, kendi alanlarındaki etkilerini yitirmekten korktuklarını söylüyor.

1980'lerde çalkantılar fazlalaştı ve SSCB'nin en köklü sorunlarına Mihail Gorbaçov'un reformlarıyla çözüm bulunmaya çalışıldı. Bunun yerine OGAS devreye girmiş olsaydı her şey daha farklı olabilir miydi?

Buradaki en büyük engellerden biri Gluşkov'un erken ölümü oldu. 1982'de öldüğünde "yelkenin rüzgarı kesilmiş oldu" diyor Peters.

Fakat 1980'lerde OGAS fikri artık okullarda ve medyada tartışılıyordu. Oleg de öğrenciyken bu tartışmaları çok duymuştu. Gluşkov'un bıraktığı yerden işe koyulanlardan biri de satranç ustası ve bilgisayar programcısı Mihail Botvinnik'ti. Onun hazırladığı programlar Sovyet enerji santrallerinin bakım ve onarımını düzenleyecekti.

Sovyetler Birliği'nin yıkıldığı 1990'ların başlarında artık yaşlanmış olan Botvinnik ekonomiyi kurtaracak bir bilgisayar ağı için dönemin devlet başkanı Boris Yeltsin'in dikkatini çekmeye çalıştı. Ama öncelleri gibi o da bir yere varamadı.

Rekabet yerine işbirliği

Bundan birkaç yıl sonra ise internete evrilecek olan dünya çapında ağ WWW'i Amerikan Arpanet geliştirmişti.

Bir bakıma Sovyet internetinin başına gelenler Sovyetler Birliği'nde yaşananlarla örtüşüyordu. Ama dönemin teknoloji fantezisi olarak görülen şeyler bugün gerçek oldu.

Gluşkov'la çalışan hevesli sibernetikçiler, eğlence olsun diye "sibertonya" adlı sanal bir ütopik devlet kurmuş, kendilerine buranın pasaportlarını hazırlamışlardı. Peters bunu günümüzdeki sosyal medya ağlarının ilk versiyonu olarak değerlendiriyor.

"İlk küresel sivil bilgisayar ağları, rekabet halindeki sosyalistler arasında değil, işbirliği yapan kapitalistler arasında geliştirilmiş oldu" diye yazıyor kitabında.

OGAS destekçileri dönemlerinin çok ilerisindeydi. Kitov, Gluşkov ve Botvinnik gibileri, geleceğin bağlantı kurmakta yattığını önceden görmüştü.

Sovyetler WWW yarışını kaybetmiş olabilir, ama işin başını çektikleri kesin.

Bu makaleninaslınısayfasında okuyabilirsiniz.

Dergideki diğer makalelere .

Kaynak: BBC

Son Dakika Güncel Sovyet İnternet Girişimi Neden Başarılı Olamadı? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden kardeşine silahla saldırdı
    18:52 Elazığ'da alacak verecek meselesi yüzünden kardeşine silahla saldırdı

    Elazığ'ın merkeze bağlı yukarı İçme köyünde, alacak verecek meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir kişi, kardeşini silahla vurarak yaraladı. Olayın ardından sağlık ve jandarma ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralı kardeş hastaneye kaldırılırken, saldırgan ise jandarmaya teslim oldu. Olayla ilgili inceleme devam ediyor.

  • Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı
    18:52 Çanakkale'de Seçim Güvenliği Toplantısı Yapıldı

    Çanakkale'de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ilde huzur ve güven ortamı içerisinde yapılmasına yönelik Seçim Güvenliği Toplantısı, Vali İlhami Aktaş başkanlığında yapıldı. Toplantıda, seçim sürecinde herhangi bir olumsuzluğa meydan vermemek için alınan tedbirler ve yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

  • Diyarbakır'da Balık Avı Sırasında Boğulma Tehlikesi Geçiren Şahıs Kurtarıldı
    18:52 Diyarbakır'da Balık Avı Sırasında Boğulma Tehlikesi Geçiren Şahıs Kurtarıldı

    Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde balık avlamak isterken kullandığı serpme ağı boynuna dolanan bir şahıs suya düştü. Şahsın arkadaşları tarafından kurtarıldığı anlar cep telefonu kamerasına yansıdı. Olay, dün Kocaköy ilçesindeki Ambar Çayı'nda meydana geldi. Askeri K. isimli şahıs, balık tutmak için attığı serpme ağına takılarak boğulma tehlikesi geçirdi. Şans eseri arkadaşları tarafından çaydan çıkarılan Askeri K., kurtarıldı. O anlar ise cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi
    18:49 2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu Kuala Lumpur'da Düzenlendi

    2024 İpek Yolu ve Asya Medeniyeti Forumu, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da gerçekleştirildi. Forum, Çin ile Malezya arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yıldönümü kutlamalarının bir parçası olarak düzenlendi. Forumun amacı, modern İpek Yolu'nun ve uluslararası bağlantıların rolünün daha iyi anlaşılmasını sağlamak ve uluslararası bir takipçi kitlesine hitap etmektir. Malezya Başbakan Yardımcısı Fadıllah Yusuf, forumda yaptığı açılış konuşmasında ikili ilişkileri derinleştirme çağrısında bulundu ve Kuşak ve Yol İnisiyatifi'nin Malezya-Çin işbirliğinin merkezinde yer aldığını vurguladı.

  • BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı
    18:49 BIST 100 Endeksi Yükselişle Kapandı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,69 artışla 9.142,40 puandan tamamladı. Mali, hizmetler, sanayi ve teknoloji endeksleri değer kazandı. Altının ons fiyatı 2.233 dolar olarak belirlendi. TCMB'nin dolar efektif kurunda artış yaşandı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yükselişle 86,8 dolardan işlem gördü.

  • İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu
    18:49 İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te ziyaretlerde bulundu

    İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Bilecik'te yerel seçim çalışmaları kapsamında Osmaneli ve Gölpazarı ilçelerinde esnafı ziyaret etti. Zorlu, Bilecik Belediyesi'nde Belediye Başkanı Mustafa Sadık Kaya ile görüştü ve Atatürk Parkı'nda vatandaşlarla sohbet etti. İYİ Parti Bilecik Belediye Başkan adayı Göksel Aydın ve diğer adaylara destek isteyen Zorlu, gazetecilere 81 ilde kendi adaylarıyla seçimlere gireceklerini söyledi.

BBC

Advertisement