Sovyet Sürgünü Milletler, Rusya'dan Soykırım Kabulü Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Sovyet Sürgünü Milletler, Rusya'dan Soykırım Kabulü Bekliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmeleri, Sovyetler Birliği döneminde, sürgüne gönderilen, tehcir edilen, yüz binlerce evladını yönetimin tutumu nedeniyle kaybeden milletlerin temsilcilerinin tepkisini çekti.

25.04.2015 13:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmeleri, Sovyetler Birliği döneminde, sürgüne gönderilen, tehcir edilen, yüz binlerce evladını yönetimin tutumu nedeniyle kaybeden milletlerin temsilcilerinin tepkisini çekti.

Sovyetler döneminde vatanlarından edilen milletlerden Ahıska Türkleri, Stalin'in kararıyla Gürcistan'dan vagonlara bindirilerek, Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan'a sürüldü.

Bağımsız kaynaklar, 15 Kasım 1944'teki bu sürgünde, 20 bine yakın Ahıska Türkü'nün çeşitli sebeplerden hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Ahıska Türkleri Vatan Derneği Başkanı Cavit Aliyev, bugün Rusya'nın Ahıska Türklerine haklarını iade edecek rehabilitasyon programı bile yapmadığını belirtti.

Zorla koparıldıkları anavatanlarındaki mülk ve topraklar için hiçbir tazminat alamadıklarını dile getiren Aliyev, bunların telafi edilmesi için gerekli resmi girişimleri yaptıklarını ancak Rusya'dan hala bir cevap verilmediğini kaydetti.

"Sürgünlerin acısı dinmedi hala"

Kırım yarımadasının asli unsurlarından Tatarlar da Sovyet yönetimince 18 Mayıs 1944'te, trenlere doldurularak Ural dağlarıyla Sibirya ve Orta Asya çöllerine sürgün edildi.

Resmi verilere göre, 1944'te sürgün edilen yaklaşık 450 bin Tatar'dan yarısı salgın hastalık, açlık gibi çeşitli nedenlerden hayatını kaybetti.

Kırım Tatarlarının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, "Şimdi, Rusya neden Sovyetler Birliği tarafından yapılan sürgünü ve soykırımı tanımıyor da Türkiye topraklarında yaşanan ve iki tarafın da acı çektiği olaylara burnunu sokuyor. Rusların yaptığı sürgünlerin acısı hala dinmedi" dedi.

1915'teki olaylarda sadece Ermenilerin ölmediğini, Ermeniler tarafından öldürülenler arasında Türkler, Azeriler ve Müslüman Ermenilerin de bulunduğunu kaydeden Cemiloğlu, "Birinci Dünya Savaşı sırasında, oradaki Ermenileri teşvik eden Rusya'dır 'Büyük Ermenistan' kuracağız" diye. Büyük Ermenistan'ı kurmak için o topraklardaki başka milletlerin temizlenmesi lazımdı. Bu olaylarda Ermeniler de Türkler de Kırım Tatarları da öldü" diye konuştu.

500 bin Çerkes sürgünde öldü

Çarlık Rusya'nın sürgün politikasından nasibini alan milletlerden biri de Çerkesler. Resmi olmayan rakamlara göre 1,5 milyona yakın Çerkes, sürgüne tabi tutulurken yol şartları, salgın hastalıklar, açlık gibi nedenlerden yaklaşık 500 bin Çerkes hayatını kaybetti.

Çerkes Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Halis Din, Rusya Devlet Başkanı Putin'in önce kendi tarihinle yüzleşerek, Çerkez soykırımını tanıması gerektiğini söyledi.

Rusya Çarlığı'nın sürgün ve katliamla dolu geçmişini sümenaltı etme politikası geliştirdiğini vurgulayan Din, "Putin'e, Rusya'nın tüm devlet arşivlerini açması, Çerkez soykırımını tanıması, soykırım ve sürgünün sonuçlarının telafi edilmesi, Türkiye başta olmak üzere diasporada yaşayan Çerkeslere çifte vatandaşlık kolaylığının sağlanması çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Çerkesler Rusya'nın 21 Mayıs'ı "Çerkes Soykırımı ve Sürgünü" günü olarak tanınmasını istiyor.

Rusların geçmişte, acı yaşattığı milletler

1915 olaylarının yaşandığı dönemde Rusya coğrafyasındaki Kalmıklar, Çeçenler, İnguşlar, Karaçaylar, Volga Almamanları, Finler, Balkarlar Çerkesler, Kırım Tatarları, Ahıska Türkeleri'nden milyonlarca insan başka bölgelere sürgün edildi.

Ani kararlarla anavatanlarından birkaç saat içinde kopartılarak, insani olmayan şartlarda sürgüne mahkum edilen milletler, şimdi Rusya'dan o dönemde yaşananları "trajedi, soykırım" olarak kabul etmesini bekliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sovyet Sürgünü Milletler, Rusya'dan Soykırım Kabulü Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.


Advertisement