Sözcü Gazetesi Sahibi ve Çalışanları Hakkındaki Dava - Son Dakika
Güncel

Sözcü Gazetesi Sahibi ve Çalışanları Hakkındaki Dava

Sözcü gazetesinin sahibi sanık Burak Akbay'ın "silahlı terör örgütünü yönetme" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 30 yıla, biri tutuklu 3 sanığın ise "silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme" suçundan 15'er yıla kadar...

07.11.2017 12:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sözcü gazetesinin sahibi sanık Burak Akbay'ın "silahlı terör örgütünü yönetme" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 30 yıla, biri tutuklu 3 sanığın ise "silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme" suçundan 15'er yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuklu sanık Bekir Gökmen Ulu ile tutuksuz sanıklar Mediha Olgun ve Yonca Yücekaleli ile avukatlar katıldı.

Duruşmaya, CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Barış Yarkadaş, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan, gazeteciler Uğur Dündar, Yılmaz Özdil ve Oğuz Güven de izleyici olarak geldi.

Duruşma sanıkların kimlik tespitinin yapılmasıyla başladı.

Mahkeme Başkanı Erdoğan Şimşek, iddianamenin özetinin okunacağını, ardından sanıkların savunmasının alınacağını belirterek, yarın da tanıkların dinlenileceğini, perşembe ise savcının görüşü ve avukatların taleplerinin alınacağını söyledi.

Duruşma, iddianamenin özetinin okunmasıyla devam ediyor.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suc¸ları Soruşturma Bu¨rosunca hazırlanan 73 sayfalık iddianamede, sanık Burak Akbay'ın "silahlı terör örgütünü yönetme" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 16,5 yıldan 30 yıla kadar, Mediha Olgun, Bekir Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli'nin "silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme" suçundan 7,5 yıldan 15'er yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

İddianamede, Sözcü gazetesinin yaptığı yayınlar ve 1 Ocak 2016'da yer verdiği bulmacaya ilişkin Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldığı, bunun dışında farklı yerlerden 12 vatandaşın yaptığı ayrı şikayetlerle Cumhurbaşkanı'na yapılmaya c¸alışılan suikast girişiminin yerinin belirtilmesiyle yardım ve yataklıkta bulunuldugˆunu, Cumhurbaşkanı'nın hedef go¨sterildigˆini, So¨zcu¨ gazetesinin yayınlarıyla tero¨r yandaşlıgˆı yaptıgˆı, kamuoyunda algı oluşturmaya c¸alıştıgˆını iddia ederek, ihbarda bulundukları kaydediliyor.

İhbarlarla birlikte Ku¨c¸u¨kc¸ekmece Cumhuriyet Başsavcılıgˆı'ndan gelen yetkisizlik kararı u¨zerine soruşturmaların birleştirildiği anlatılan iddianamede, şikayetçilerin ifadelerine yer veriliyor.

İddianamede, "Şekil olarak FETÖ/PDY'ye karşı olmak, onu ağır bir şekilde eleştirmek, onunla davacı/davalı olmak, hatta ona açıkça hakaret etmenin başlı başına FETÖ'yü desteklememek ya da esasta FETÖ'cü olmamak sonucunu doğurmayacağı, Sözcü gazetesinin örgütün yayın organlarından bir farkının olmadığı, aynı amaca yönelik kamuoyu oluşturmaya çalıştığı anlaşılmıştır." denildi.

"Sözcü Erdoğan'ı buldu" haberi

İddianamede, FETO¨/PDY tero¨r o¨rgu¨tu¨ mensuplarınca gerc¸ekleştirilen darbe girişimi ile bagˆlantılı olarak saat 16.30 sıralarında henu¨z darbe girişimi kapsamında silahlı askeri birimlerin kışlalarından c¸ıkmadan o¨nce adı gec¸en gazetede Cumhurbaşkanı'nın bulundugˆu yerin haber yapıldıgˆı, bunun darbecilerle birlikte ve darbe girişimini kolaylaştırmaya yo¨nelik lojistik destek kapsamında gerçekleştirildiği, bu amac¸la So¨zcu¨ gazetesinde "Sözcü, Erdoğan'ı buldu." haberinin yer aldığı ifade ediliyor.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından KHK ile açığa alınan polis memurlarınca, takipsizlikle sonuçlanan 17 Aralık 2013'te yapılan soruşturmaya ilişkin fiziki ve teknik takip kayıtlarının Sözcü gazetesine gönderildiği anlatılan iddianamede, gazetenin de kamuoyunda algı oluşturma kapsamında so¨z konusu bilgileri gerc¸ekmiş gibi ve su¨reklilik arz edecek şekilde haberleştirme gayretinde oldugˆu vurgulanıyor. İddianamede, FETÖ'nün algı amacıyla sosyal medyada kullandığı "Fuatavni" ve "JeansBiri" adlı hesaplarda yapılan manipu¨latif paylaşımların o¨rgu¨te mu¨zahir basın yayın kuruluşları ve internet sitelerince haberleştirilerek geniş kitlelere ulaştırıldıgˆının go¨ru¨ldu¨gˆu¨ne dikkat çekiliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sözcü Gazetesi Sahibi ve Çalışanları Hakkındaki Dava - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement