"Sözleşmeli Er" Komisyonda - Son Dakika
Güncel

"Sözleşmeli Er" Komisyonda

Sözleşmeli Erbaş ve Er İstihdamı ile Yaş Kararlarıyla TSK'dan Atılanlarla İlgili Tasarı Birleştirilerek Ele Alınıyor.

17.02.2011 13:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Milli Savunma Komisyonunda, sözleşmeli erbaş ve er istihdamı ile YAŞ kararlarıyla TSK'dan atılanlarla ilgili tasarı birleştirilerek ele alınıyor.

Komisyon, sözleşmeli erbaş ve er istihdamına ilişkin tasarıyı görüşmek üzere toplandı. Verilen bir önerge ile YAŞ kararlarıyla TSK'dan atılanlara emeklilik imkanı sağlayan ve dün TBMM Başkanlığına sunulan tasarı, komisyon gündemindeki tasarıyla birleştirildi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, tasarının tümü üzerinde yaptığı konuşmada, uzman erbaş istihdamına yönelik çalışmalara 1984'de başlandığını anımsattı.

Devamlılık arz eden teknik ve kritik görevlerde yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinde (TSK) son yıllarda uzman erbaş istihdamının artarak sürdüğüne dikkati çeken Gönül, terörle mücadelede kullanılan muvazzaf birliklerin uzman erbaşlardan oluşturulmaya başlandığını anlattı.

Uzman erbaşların, komando, tank şoförü, silah sistem operatörü gibi teknik bilgi ve beceri ile fiziksel nitelik gerektiren görev kadrolarında istihdam edildiklerini hatırlatan Gönül, "Ancak yirmi yıldan fazla süredir elde edilen tecrübeler, uzman erbaşların otuz yaşını geçtikten sonra özellikle fiziki güç gerektiren görevlerde arzu edilen verimi sağlayamadığını göstermiştir" dedi.

TSK'nın, 1984'den bu yana özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde terör örgütü mensuplarıyla mücadelesini başarıyla sürdürdüğünü anlatan Gönül, şöyle devam etti:

"Bu süreçte, subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlar profesyonel askerler olarak, erbaş ve erler ise yükümlü olarak görev almışlardır. Erbaş ve erler, ortalama üç ay süreli temel askerlik eğitimi müteakip iç güvenlik birliklerine tertip edilmekte ve kalan hizmet sürelerini bu birliklerde tamamlamaktadır. Bölgeye alışıp, terörle mücadelede tam olarak tecrübe kazandıklarında ise askerlik yükümlülükleri sona ermektedir. Bu nedenle Genelkurmay Başkanlığınca uygun görülecek kadrolarda, mevcut erbaş ve erler yerine iyi eğitimli ve profesyonel personelin, kısa ve belirli süreli olarak istihdamına ihtiyaç duyulmuştur."

Tasarı hakkında bilgi veren Gönül, istihdam edilecek erbaş ve erlerde, askerlik yükümlülüğünü yerine getirmiş, en az ilköğretim mezunu ve terhislerinin üzerinden üç yıldan fazla zaman geçmemiş olma şartlarının aranacağını söyledi.

Adayların ön sözleşme yapılarak askeri eğitime alınacağını anlatan Gönül, eğitimi tamamlayanlarla en az 3 yıllık sözleşme yapılacağını belirtti. Gönül, sözleşmeli erbaş ve erlerin hizmet sürelerinin 3 yıldan az, 7 yıldan fazla olamayacağını ifade etti.

Sözleşmeli erlikte iki yılını tamamlayanların kadro durumu uygunsa liyakat durumu da gözönüne alınarak, bir üst rütbeye terfi ettirilebileceğini belirten Gönül, sözleşmeli erbaş ve erlerin kışlada iskan edileceğini ve her türlü ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanacağını söyledi.

Sözleşmeli erbaş ve erler ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin sağlık güvencesi kapsamına alınacağını belirten Gönül, başlangıç maaşının yaklaşık 1300 TL olacağını, sınır birlikleri ve komando birliklerinde çalışanların ise zamlı maaş alacağını ifade etti.

-YAŞ KARARLARIYLA İLGİLİ TASARI-

YAŞ kararlarıyla ilgili tasarıya da değinen Gönül, hukuk devletinin en önemli özelliklerinden birinin, idarenin eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi tutulması olduğunu belirtti. Bu ilkenin, hukuk devletinin amacı olan bireyin hukuki güvenliğinin korunmasını sağlamak için olmazsa olmaz koşullardan biri olduğuna dikkati çeken Gönül, "Dolayısıyla bireyin hukuki güvenliğinin korunmasını ortadan kaldıracak şekilde idari eylem ve işlemlerin yargı denetimine kapalı olması, hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır" dedi. Gönül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İdari bir organ olan ve idari bir işlem tesis eden Yüksek Askeri Şura'nın kararlarına karşı yargı yolunun kapalı olması, bu kurulun idari işlemlerinden dolayı mağdur olan kişilerin hukuk devleti içerisinde haklarını arayamamaları sonucu doğurmakta, bu durum ise bireyin hukuk güvenliğinin korunması ilkesine zarar vermektedir.

Düzenlemeyle Yüksek Askeri Şura'nın TSK'dan ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılmış olup, bu suretle hukuk devletinin şartlarından biri olan idarenin her tür eylem ve işleminin yargı denetimine tabi olması sağlanmış olmaktadır.

Tasarıyla Yüksek Askeri Şura kararıyla TSK'dan ilişiği kesilip, bu kararların yargı denetimine kapalı olması nedeniyle hukuken haklarını arayamayan kişilerin yoksun bırakıldıkları bir kısım ekonomik haklarının geri verilmesine ilişkin düzenleme yapılmaktadır."

-DARBE DÖNEMLERİNDE İLİŞİĞİ KESİLEN PERSONEL-

Bu arada CHP Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı, söz alarak, TSK'dan 1971 ve 1980 yıllarında çeşitli nedenlerle ilişiği kesilen personel de bulunduğunu anımsattı. Akıncı, "Yani sadece YAŞ kararlarıyla değil, darbe dönemlerinde ilişiği kesilenler de var. Bunların özlük haklarının geri verilmesine ilişkin bir düzenleme hala yapılmadı" diye konuştu.

CHP Edirne Milletvekili Rasim Çakır'ın bu konuda bir kanun teklifi verdiğini hatırlatan Akıncı, bu teklifin, YAŞ kararlarına ilişkin tasarı ile birleştirilerek görüşülmesini istedi.

Komisyon Başkanı Hasan Kemal Yardımcı, CHP'li Çakır'ın teklifinde tali komisyon olarak görüldüklerini, bu nedenle bu kanun teklifinin, esas komisyon sıfatıyla görüştükleri bir tasarıya eklenemeyeceğini ifade etti. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Sözleşmeli Er' Komisyonda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Avukatlar Ankara'da Büyük Savunma Yürüyüşüne Hazırlanıyor
    11:11 Avukatlar Ankara'da Büyük Savunma Yürüyüşüne Hazırlanıyor

    İstanbul Barosu, Türkiye Barolar Birliği'nin düzenleyeceği Büyük Savunma Yürüyüşü'ne katılmak için 27 Nisan'da Ankara'ya gidecek. İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, avukatların sorunlarını dile getirmek ve meslek onurunu savunmak amacıyla yürüyüşe katılacaklarını duyurdu.

  • Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı
    11:10 Yapay Zeka, Oftalmoloji Sınavında Doktorları Geride Bıraktı

    Cambridge Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmada, yapay zeka modelleri ve doktorlar arasında oftalmoloji sınavı düzenlendi. GPT-4, 87 sorudan 60'ını doğru yanıtlayarak diğer rakiplerini geride bıraktı. Ancak, araştırmacılar yapay zekanın hala tam olarak yeterli olmadığını belirtti.

  • Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti
    11:09 Yünsa, 2023 yılında 544,2 milyon TL net kar elde etti

    Yünsa, Türkiye Muhasebe Standardı 29 (TMS 29) dahil geçen yıl 544,2 milyon TL net kar elde etti. Şirket, 2023 yılında kuvvetli satış kanalı portföyü, etkin fiyatlama politikaları ve yüksek marka bilinilirliği ile güçlü bir performans sergiledi. Yünsa'nın 2023 yılı brüt karı, TMS 29 uygulanmış sonuçlara göre 635,8 milyon TL'ye ulaşırken, brüt kar marjı ise bir önceki döneme göre 1 puan artışla yüzde 29 oldu. Şirketin 2023 yılında yarattığı faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) enflasyon muhasebesi standartları uygulandıktan sonra, 522,1 milyon TL'ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre 2 puan artarak yüzde 24'e geldi. Yünsa'nın sürdürülebilirlik anlayışıyla gerçekleştirdiği yatırımlar da dikkat çekti. Şirket, atık pet şişelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen özel elyaf karışımlı kumaş kullanım oranını artırdı ve 10 milyondan fazla pet şişenin kumaşa dönüştürülmesini sağladı.

  • Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu
    11:09 Meta AI, Llama 3 ile büyük bir güncelleme sundu

    Meta, yapay zeka asistanı Meta AI için Llama 3 tabanlı bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme ile Meta AI, daha fazla ülkede kullanılabilecek ve Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarına adapte olabilecek. Ayrıca Llama 3 güncellemesiyle birlikte Meta AI, Google ve Bing destekli arama sonuçları gösterebilecek, görüntü oluşturma süresi kısaldı ve görüntüleri gerçek zamanlı olarak GIF'e dönüştürebiliyor. Şirket ayrıca Meta AI'ı platformlarına entegre etmeyi ve Meta Quest VR gözlüklerinde kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyor.

  • Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı
    11:08 Hatay'da sulama kanalına devrilen traktörün sürücüsü yaralandı

    Hatay'ın Kumlu-Kırıkhan istikametinde bulunan Kazkeli mevkiinde, traktörün sürücüsü direksiyon hakimiyetini kaybederek sulama kanalına devrildi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ve sağlık ekipleri, yaralı sürücüyü güvenli bir şekilde kurtardı. Yaralı, yapılan ilk müdahalenin ardından hastaneye kaldırıldı.

  • Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor
    11:08 Yüksekova'da çığ nedeniyle kapanan köy yolunu açma çalışmaları devam ediyor

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, daha önce meydana gelen çığ nedeniyle kapanan Bostancı köyü yolunu açmak için karla mücadele ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Kar kalınlığının yer yer 5 metreyi bulduğu yolda zorlu şartlarda ilerleyen ekipler, kepçenin yetersiz kaldığı noktalarda ekskavatör kullanıyor. Görevliler, kısa sürede yolu açmayı hedefliyor.

  • Gaziantep Ticaret Odası, depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi
    11:07 Gaziantep Ticaret Odası, depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi

    Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Sosyal ve Toplumsal Faaliyet Kulübü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki depremzede çocuklar için kutlama programı düzenledi.

  • Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi
    11:06 Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistikleri için bilgilendirme toplantısı düzenledi

    Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerinin toplanması ve tarımsal envanterin oluşturulması amacıyla bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, ilin tarım ürünlerinin ekiliş ve verim tahmin çalışmaları hakkında bilgi verildi ve veri girişlerinin belirlenen usul ve esaslara göre yapılması planlandı.

  • İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi
    11:06 İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi

    İzmir Seferihisar'da 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi.


Advertisement