SPK haftalık bülteni - Son Dakika
Ekonomi

SPK haftalık bülteni

SPK haftalık bülteni

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Garanti Bankasının 37 milyar lira tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladı.

24.12.2020 22:01  Güncelleme: 22:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Garanti Bankasının 37 milyar lira tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladı.

SPK haftalık bültenine göre, kurul Link Bilgisayar Sistemleri Yazılımı ve Donanımı Sanayi ve Ticaret'in 5,5 milyon lira tutarındaki bedelsiz sermaye artırımı başvurusunu, Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği Ticaret'in 263 milyon 609 bin 369 lira tutarındaki bedelli sermaye artırımı başvurusunu, Arçelik'in 1,5 milyar lira, Garanti Finansal Kiralamanın 2,5 milyar lira, Huzur Faktoring'in 100 milyon lira, BNP Paribas Finansal Kiralamanın 500 milyon lira Garanti Bankasının 37 milyar lira tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladı.

-İdari para cezaları

Kurul, Akdeniz Güvenlik Hizmetleri AŞ'nin (Yeni Unvanı: Akdeniz Yatırım Holding AŞ. 30 Haziran tarihli konsolide finansal tablolarının sınırlı bağımsız denetimine ilişkin olarak 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yapılan inceleme sonucunda BDO Denet Bağımsız Denetim ve Danışmanlık'a 38 bin 308 lira, Taç Tarım Ürünleri Hayvancılık Gıda San ve Tic AŞ'nin yönetim kurulu üyeleri hakkında yapılan inceleme sonucunda Tahsin Altun adlı şahsa toplam 633 bin 927 lira, Musa Arıkan adlı şahsa toplam 93 bin 916 lira, Çiğdem Öğüt adlı şahsa 93 bin 916 lira, İrfan Başköy adlı şahsa 46 bin 958 lira, Cemile Sandıkçı adlı şahsa 46 bin 958 lira, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ, Bizim Toptan Satış Mağazaları AŞ, İhlas Gayrimenkul Proje Geliştirme ve Ticaret AŞ, Plastikkart Akıllı Kart İletişim Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ, MLP Sağlık Hizmetleri AŞ, ve Tekfen Holding AŞ pay piyasalarında gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucunda Borsa Tatlıcısı" adlı Telegram hesabıyla yatırımcıları yanılttığı gerekçesiyle Ali Gürsu adlı şahsa 1 milyon 175 bin 29 lira, İhlas Ev Aletleri İmalat Sanayi ve Ticaret AŞ pay piyasasında 6 Nisan 2020 - 14 Nisan 2020 döneminde gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucunda Ömer Yalçın adlı şahsa 16 milyon 599 bin 774,80 lira, Ali Osman Günay adlı şahsa 2 milyon 265 bin 75 lira, Ercan Güzel adlı şahsa 1 milyon 780 bin 755,60 lira, Enver Çevik adlı şahsa 2 milyon 676 bin 630,60 lira, Bedri Ergülser adlı şahsa 46 bin 958 lira, Yılmaz Ersönmez adlı şahsa 799 bin 315,80 lira, Güvenç Balcı adlı şahsa 613 bin 410,60 lira, Burak Balcı adlı şahsa 233 bin 562,60 lira, İsmail Baysal adlı şahsa 86 bin 347,80 lira, Halid Ziya Yalçın adlı şahsa 73 bin 467,80 lira idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

SPK ayrıca Türkiye'de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı belirlenen 36 internet sitesine erişimin engellenmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılmasını kararlaştırdı.

Anonim ortaklıkların (ortaklık) girişim sermayesi yatırım ortaklığına dönüşümü ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının paylarının halka arzı/nitelikli yatırımcılara satışı başvurularının değerlendirmeye alınmasında düzenlemeler yapan SPK, Kurul Karar Organı'nın 24 Aralık 2020 tarih ve 78/1612 sayılı kararı ile Kurulun karar tarihi itibarıyla, fon toplam değerinin en az yüzde 80'i Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından döviz cinsinden ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları ile yerli ihraççıların döviz cinsinden para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan serbest (Döviz) fonların ihracı ile bu fonlara dönüşüm ve pay grubu oluşturmak suretiyle döviz cinsinden pay alım satımının yapılmasına yönelik başvuruların değerlendirmeye alınmasına karar verdi.

SPK, Kurulun i-SPK.52.4 (20.06.2014 tarih ve 19/614 s.k.) sayılı kararı olarak kabul edilen "Yatırım Fonlarına İlişkin Rehber"in "4.8. Serbest (Döviz) Fonlara İlişkin Özel Esaslar" başlıklı bölümünün yürürlükten kaldırılmasına hükmetti.

Bültende "Sermaye piyasasının güvenilir, şeffaf, etkin, adil ve istikrarlı bir ortamda çalışmasını ve yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunmasını, kamunun zamanında, yeterli ve doğru olarak aydınlatılmasını teminen, 22 Haziran 2013 tarihli ve 28685 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Pay Tebliği (VII-128.1)'nin (Tebliğ) 27 nci maddesinin 11 inci fıkrası kapsamında, anılan Tebliğ'in 27 nci maddesinde belirtilen esasları geçersiz veya etkisiz kılmak amacıyla söz konusu esasların dolanılmasına yönelik işlemlerin yapıldığına dair şüphe bulunan hallerde, Kurul, bu şekilde işlemlerde bulunan kişilerin, dolanmaya yönelik işlemleri gerçekleştirdikleri ortaklıklarda sahip oldukları payların borsada işlem görmeyen niteliğe dönüştürülmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.'ne bildirimde bulunur. Kurulun bildirimi üzerine işlem görmeyen niteliğe dönüştürülen paylar, Kurulca onaylanmış pay satış bilgi formunun Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda ilanı ile kendiliğinden işlem gören niteliğe dönüşür." kararına yer verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi SPK haftalık bülteni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement