Sporda Hak İhlalleri ve Denetim Çalıştayı - Gençlik ve Spor Bakanı Bak - Son Dakika
Güncel

Sporda Hak İhlalleri ve Denetim Çalıştayı - Gençlik ve Spor Bakanı Bak

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, sporun dünyanın ilk 10 endüstrisi arasında yer aldığını, bundan dolayı hak ihlallerinden denetime kadar pek çok konunun gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

02.03.2018 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, sporun dünyanın ilk 10 endüstrisi arasında yer aldığını, bundan dolayı hak ihlallerinden denetime kadar pek çok konunun gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Osman Aşkın Bak, Kamu Denetçiliği Kurumu tarafından düzenlenen Sporda Hak İhlalleri ve Denetim Çalıştayı'na katıldı.

Bakan Bak, buradaki konuşmasında, Sporda Hak İhlalleri ve Denetim Çalıştayı'nın yapılmasının kendileri açısından önemine değinerek, "Spor, dünyanın ilk 10 endüstrisinden bir tanesi. Dolayısıyla hak ihlallerinden tutun da denetime kadar pek çok konuyu gözden geçirmeniz gerekiyor. Sizin kamu denetçiliği olarak bu bakış açısıyla bir başlangıç vermeniz önemli." dedi.

Sporun bilinen amatör vasfından çıktığını anlatan Bak, "Endüstri haline gelen bir yapıyla karşı karşıyayız. Bunun başında da tüm dünyayı etkileyen, futbol başta olmak üzere sporlardaki tartışmaları hepimiz takip ediyoruz. Sporcu yetiştirme konusunu da işin içine kattığımızda pek çok konu karşımıza çıkıyor. Camia içinde antrenör, doktor, masör, sporcusu ve çalışanları var. Bu iş bir endüstri ve kuralları da gitgide sert bir şekilde gelişecek, gerçek bu." değerlendirmesini yaptı.

"Spor hukukuna ihtiyaç var"

Gençlik ve Spor Bakanı Bak, sporda kanunların olduğunu belirterek, "Uygulamayı yaparken kanunları iyi bileceğiz. 6222 sayılı kanunu kulüplerimiz sporcularına ne kadar anlattı? Taraftarlara ve sporun aktörlerine ne kadar aktarıldı?" dedi.

"Doğruları sormak ve öğrenmek zorundasın." diyen Bakan Bak, şöyle devam etti:

"Genel hukuk dışında özel bir hukuka ihtiyaç var. Spor hukukuna ihtiyaç var. Bizde yeni yeni oluşan bir yapı. Sporcu da idareci de yaptırımlara karşı kendisini savunacak bilgiye sahip değil. Haklarını ve oyunun kurallarını bilmiyor. Bu bir gerçek. Başta oyunun kurallarını öğretmemiz lazım. En önemli noktalardan bir tanesi bu. Antrenör, haklarını ne kadar biliyor? Spor hukuku böyle gelişti. Sporun tüm tarafları haklarını en iyi şekilde bilirse o zaman aradaki itilaflar azalır. Devlette sporla uğraşan yapının içerisindeki görevlilerin de federasyonların da oyunun kurallarını iyi bilmeleri gerekli. O zaman bu sorunlar azalacak. Derin bir yapı. Sporda denetim mekanizması çok geniş. Esas sorun, oyunun kurallarını iyi bilmemiz lazım. Herkes işini iyi yapmalı ve yapmak zorundadır. Bizim, sporun doğrularına bakmamız lazım."

Sporun aynı zamanda bir kültür olduğuna da dikkati çeken Bakan Bak, "Bunların en başında eğitim geliyor. Sporcuların eğitimi geliyor. Kuralları bilirseniz az hata yaparsınız. O zaman ortaya az sorun çıkıyor. Eğitim çok önemli. Bilimi kullanmak önemli bir faktör. Spor hukukunun, uzmanlarıyla birlikte bu işin içinde yer alması, daha da etkin bir şekilde olması, önemli ve doğru. Sporda hak ihlalleri olmasın." ifadelerini kullandı.

Baykan: "Çalıştay, çözüm için yol gösterecektir"

Katılımcılardan Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan da çalıştayı düzenleyenlere teşekkür etti.

Baykan, "Spor denetiminde, devletin sporda etkinliği hep tartışılan bir konu olmuştur. Bu çalıştayın tartışmalara son vermeyeceği muhakkak. Bundan sonrasında çözümler için yol gösterecektir." diye konuştu.

Çalıştaya, Bakan Bak ve Baykan'ın yanı sıra Spor Genel Genel Müdür Yardımcısı Murat Kocakaya, bazı federasyon başkanları, teşkilat çalışanları ve spor camiasından isimler katıldı.

Sporda Hak İhlalleri ve Denetim Çalıştayı - Gençlik ve Spor Bakanı Bak
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sporda Hak İhlalleri ve Denetim Çalıştayı - Gençlik ve Spor Bakanı Bak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmit'te tır istinat duvarına çarptı, sürücü hafif yaralı
    14:38 İzmit'te tır istinat duvarına çarptı, sürücü hafif yaralı

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde D100 karayolunda meydana gelen kazada, bakıma giden bir tır kontrolden çıkarak istinat duvarına çarptı. Sürücü hafif yaralı olarak kazayı atlattı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Başıboş köpek dehşeti kamerada: Yaralanan kadın tanınamaz hale geldi
    14:37 Başıboş köpek dehşeti kamerada: Yaralanan kadın tanınamaz hale geldi

    Edirne'de başıboş köpeklerin kovaladığı esnada kaçarken yere düşen ve kanlar içinde kalan yaşlı kadının o anları güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Edirne'de çok sayıda başıboş sokak köpeğinin saldırısına uğrayan 74 yaşındaki Zehra Oluçay, ölümden döndü. Köpeklerin saldırısı kameraya yansıdı. Mahallede yaşayan öğrenciler, her an köpek saldırısına uğramaktan korktukları için okula gidemediklerini söyledi.

  • İstanbul Valisi Davut Gül, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti
    14:34 İstanbul Valisi Davut Gül, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu ziyaret etti

    İstanbul Valisi Davut Gül, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden başarıyla çıkan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na iade-i ziyarette bulundu. Gül, seçim sonrasında kendisini ziyaret eden İmamoğlu'na, tebriklerini iletti.


Advertisement