Srebrenitsa'dan Vukovar'a "Barış Yürüyüşü" - Son Dakika
Güncel

Srebrenitsa'dan Vukovar'a "Barış Yürüyüşü"

Hırvatistan'ın Vukovar şehrinde 1991 yılında gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybeden kurbanlar anısına bu yıl ilk kez düzenlenen "Srebrenitsa-Odzak-Vukovar Barış Yürüyüşü", Bosna'daki savaşta soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'da başladı.

07.11.2017 16:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hırvatistan'ın Vukovar şehrinde 1991 yılında gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybeden kurbanlar anısına bu yıl ilk kez düzenlenen "Srebrenitsa-Odzak-Vukovar Barış Yürüyüşü", Bosna'daki savaşta soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'da başladı.

1995 yılında yaşanan ve 8 binden fazla Boşnak sivilin öldürüldüğü Srebrenitsa soykırımı kurbanlarının defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'ndan hareket eden grup, Vukovar'daki katliamın 26'ıncı yılına denk gelen 18 Kasım'da bu şehre ulaşmayı hedefliyor.

Yürüyüşün organizasyon kurulu başkanı Zulfo Salihovic, grubun yaklaşık 340 kilometre yol kat edeceğine dikkati çekerek, "Yürüyüşün amacı, Vukovar ve Srebrenitsa'da yaşananların bir daha olmaması mesajı vermek." dedi.

Srebrenitsa'daki soykırım için 11 Temmuz'daki anma törenine katılmak üzere Vukovar'dan da her yıl Srebrenitsa'ya yürüyüş düzenlendiğini anımsatan Salihovic, Vukovar'da 18 Kasım'da yapılacak törene katılacaklarını ifade etti.

Salihovic, 20 kişilik gruba güzergah boyunca da katılım olacağını sözlerine ekledi.

Şehirler farklı acı aynı

Yürüyüşün organizatörlerinden Blaz Kovacevic ise Srebrenitsa ile Vukovar'ın aynı acıyı paylaşan iki şehir olduğunu vurgulayarak, "Barışı korumalı ve bir daha böyle katliamların, soykırımların yaşanmasına izin vermemeliyiz." diye konuştu.

Katılımcılardan Nihad Alic de yürüyüşün, Vukovar'daki kurbanları anmak adına düzenlenen bir etkinlik olduğunu belirterek, "Katıldığım için gururluyum." dedi.

Mehmed Ramic ise Srebrenitsa'daki soykırım kurbanlarını anmak adına her yıl düzenlenen yürüyüşe 13 yıldır katıldığını aktararak, Vukovar'daki kurbanlar anısına bu yıl ilk kez düzenlenen yürüyüşün gelenekselleşmesi temennisinde bulundu.

Vukovar katliamı

Hırvatistan'ın, 1991 yılında eski Yugoslavya'dan ayrıldığını açıklamasıyla başlayan savaştaki en büyük ve en kanlı çatışmaların yaşandığı Vukovar'daki olaylar, aynı yılın ağustos ayından kasım ayına kadar sürdü. Yugoslav askerler ve Sırp paramiliter birlikler, üç ay boyunca Vukovar'ı kuşatma altında tuttu.

Çatışmaların başladığı dönemde yoğun top atışına maruz kalan Vukovar'da yaşananlar, kentin işgaliyle sona erdi. Nüfusunun çoğunluğu Hırvat olan Vukovar'ın işgalinin ardından kentteki siviller işkenceye uğradı, öldürüldü ve sürgün edildi.

Vukovar'da 3 binden fazla insanın öldürüldüğü, binlerce insanın toplama kamplarında esir tutulduğu tahmin ediliyor.

Vukovar'daki katliamda hayatını kaybedenler anısına inşa edilen mezarlıkta her yıl 18 Kasım'da tören düzenleniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Srebrenitsa'dan Vukovar'a 'Barış Yürüyüşü' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement