Srebrenitsa Soykırımı Hollanda'da Anıldı - Son Dakika
Güncel

Srebrenitsa Soykırımı Hollanda'da Anıldı

Srebrenitsa Soykırımı Hollanda\'da Anıldı

Soykırımda hayatlarını kaybedenlerin yakınları, Lahey'de düzenlenen törende gözyaşlarını tutamadı.

11.07.2014 19:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler, Hollanda'nın Lahey kentinde düzenlenen törenle anıldı.

Srebrenitsa'daki soykırımdan kaçanların Tuzla kentine ulaşmak için kullandığı orman yolunda geleneksel olarak düzenlenen "ölüm yürüyüşü"nün bir benzerini Lahey'de gerçekleştiren katılımcılar, daha sonra parlamento binasının karşısındaki meydanda toplandı.

Kuran-ı Kerim tilaveti ve iki dakikalık saygı duruşunun ardından, Srebrenitsa soykırımında öldürülenlerin isimlerinin tek tek okunduğu programda, beyaz balonlar uçuruldu. Hayatlarını kaybedenlerin isimleri okunurken duygulu anlar yaşayan katılımcılar, gözyaşlarına hakim olamadı.

Bosnalı ve Türkler'in yanı sıra Hollandalı bazı siyasetçilerin de katıldığı anma programında yapılan konuşmalarda, katliam kınanırken, sorumlularının gereken cezaya çarptırılmadıklarına vurgu yapıldı. Yakınlarını kaybeden mağdurlar, ayrıca 11 Temmuz'un ulusal yas ilan edilmesini de istedi.

Muhalefetteki Demokratlar 66 (D66) partisi eski milletvekili ve geçmişte Srebrenitsa katliamını incelemek üzere meclis tarafından görevlendirilen araştırma komisyonu başkanlığını da yapan Bert Bakker konuşmasında, Hollanda'nın Srebrentisa olaylarındaki yanlışlarından dolayı özür dilemesi gerektiği üzerinde durdu.

Siyasetçilerden Hollanda'nın bu konudaki başarısızlığını kabul etmelerini isteyen Bakker, şimdiki neslin kuşatma altındaki bölgede katliama uğrayan Müslümanlar konusunda sorumluluk alma cesareti göstermesi gerektiğini ifade etti. Bakker, Srebrenitsa'da yapılan yanlışların tanınmasının, sadece mağdurlar açısından değil, geçmişle yüzleşmeye de yardımcı olacağını dile getirdi.

1995 yılında Hollanda askerlerinin kontrolündeki güvenli bölgeye sığınan 8 bin Bosnalı Müslüman, Sırplar'a teslim edildikten sonra katledilmişti.

Soykırım emrini veren eski Sırp General Ratko Mladiç'in, Lahey'de eski Yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesindeki yargılaması devam ediyor. - Hollanda

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Srebrenitsa Soykırımı Hollanda'da Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement