Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü - - Son Dakika
Güncel

Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü -

Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedilerinden biri olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler, İzmir'de anıldı.

11.07.2014 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedilerinden biri olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımında hayatını kaybedenler, İzmir'de anıldı.

Adana Bosna Kardeşlik Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı Ferhat Gezer, Merkez Park'taki Srebrenitsa Anıtı önünde yaptığı açıklamada, sevgi ve rahmet ayı ramazanda, Srebrenitsa'da gözyaşı ve hüznün hakim olduğunu belirtti.

19 yıl önce yaşanan Srebrenitsa soykırımında 8 bin 372 kişinin şehit edildiğini vurgulayan Gezer, bu olay karşısında Birleşmiş Milletleri'n aciz kaldığını ve Srebrenitsa'nın Sırp kötülüğüne teslim edildiğini savundu.

Bugün soykırımda şehit edilen ve dna testleri sonucu kimlikleri tespit edilen 175 kişinin, Srebrenista'daki Potoçari mezarlığına defnedileceğini ifade eden Gezer, şöyle devam etti:

''Srebrenitsa katliamı 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı ve hukuksal anlamda ilk kez belgelenmiş soykırımdır. Bosna'daki soykırımın üzerinden yıllar geçmesine rağmen acılar hala taze. Evlatları, eşleri, anneleri, babaları ve sevdikleriyle birlikte iftar açanlar, sahura kalkanlar evlerinde yaşadıkları ramazanları yad ediyorlar. Gündüzleri Potoçari'deki beyaz zambaklar diyarı diye adlandırılan anıt mezarlık dolup taşıyor. Kaybettikleri yakınlarının mezarları başında dua eden, Kur'an-ı Kerim okuyanlar iftar vakti evinin yolunu tutuyor."

- ''Geçmişi unutmayın ama onunla da yaşamayın''

Soykırımla ilgili merhum Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç'in sözlerini hatırlatan Gezer, ''Geleceğimizi geçmişimizde aramayacağız. Kin ve intikam peşinde koşmayacağız. Ancak bize yapılan soykırımı unutursak bunu bir daha yaşamaya mecbur kalırız. Hiç kimse intikam peşinde koşmamalı, sadece adaleti aramalıdır. Çünkü intikam sonu olmayan kötülüklerinde kapısını açar. Geçmişi unutmayın ama onunla da yaşamayın. Bu soykırım anıtının sadece Sırplara değil, yüreğinde öteki düşmanlığı taşıyan tüm toplumlara insaf, vicdan ve akıl vermesini tüm kalbimizle Allah'tan diliyoruz'' şeklinde konuştu.

Soykırımda şehit olan kişiler için okunan duanın ardından anma etkinliği sona erdi.

Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Srebrenitsa soykırımının 19. yıl dönümü - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement