Sspe Hastaları Yardım Bekliyor - Son Dakika
Sağlık

Sspe Hastaları Yardım Bekliyor

Sspe Hastaları Yardım Bekliyor

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yanlış iğne vurulduğu iddiasıyla SSPE hastalığına yakalanan çocukların aileleri, çocuklarının yeniden sağlığına kavuşmasını istiyor SSPE Derneği Doğu Anadolu B...

17.11.2013 14:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde yanlış iğne vurulduğu iddiasıyla Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığına yakalanan çocukların aileleri, çocuklarının yeniden sağlığına kavuşmasını istiyor.

SSPE Derneği Doğu Anadolu Bölgesi Başkanı Ferit Maniş, yaptığı açıklamada, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Doğubayazıt'ta bu hastalığa yakalanan çok sayıda insanın olduğunu ifade etti.

İlk etapta beyne yerleşen bu virüsün ölümcül bir hastalık olduğunu vurgulayan Maniş, "Bu SSPE hastalığı tam doz aşıyla zamanında önlenebilir, maalesef Sağlık Bakanlığı'nın yanlış politikaları nedeniyle çocuklarımız bugün 4 duvar arasında ölümü bekliyor. Dönemin Sağlık Bakanı Osman Durmuş'u şahsım ve hasta yakınları adına kınıyorum. Bölgede bu hastalığa kapılan 300 kişi var. Doğubayazıt'ta ise 11 kişi yatalak, 7 kişiyi de kaybettik" diye konuştu.

Çocuğu 9 yıldır SSPE hastası olan Reşat Alkan ise oğlu Oğuzhan'ın 4 yaşına kadar sağlıklı olduğunu anlatarak, şöyle devam etti:

"Çocuğum bir gün birden düştü burada anlamadıkları için alıp Van'a götürdüm. Çocuğumun SSPE hastalığına yakalandığını söylediler ben bu hastalık nedir bilmiyordum. Tedavisi nedir diye sordum doktora, bana 'Tedavisi yok, ilacı da Türkiye'de yok' deyince dünyam başıma yıkıldı. Şu anda oğlum 13 yaşında, 9 yıl boyunca bütün servetimi çocuğumun ilacına yatırdım çok sayıda arsalarım ve dükkanlarım vardı hepsini çocuğum için harcadım. Benim anlamadığım şey çocuğuma kızamık aşısı yaptıktan sonra çocuğumun bu hale girmesidir. Araştırdım zamanında Türkiye'de tek doz aşı yapılmış bu hastalık çıktıktan beri daha yeni 3 doz yapmaya başlamışlar. Doktorlar bize tek doz olması nedeniyle ya da yanlış vurulması nedeniyle olduğunu belirtiyorlar."

Gözyaşlarını tutamayan anne Özgül Alkan da "Benim oğlum 9 yıldır böyle. Yetersiz kızamık aşısından benle oğlum yıllardır diri diri dört duvar arasında mezara girmiş gibiyiz. Doğubayazıt'ta çok sayıda böyle hasta var, çoğu da öldü. Benim çocuğum okula gitmesi gerektiği yerde şu anda oynaması gerektiği yerde çocuğum evden çıkamıyor. Bugün benim oğlumun doğum günü ve çocuğum yürüyemiyor, arkadaşları gibi sokaklarda koşamıyor. Okula gitmesini isterdim. İsteğimiz oğlumun tedavi edilmesidir" şeklinde konuştu.

SSPE

Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) kızamık mikrobunun yol açtığı bir beyin hastalığıdır. Çocuklukta geçirilen kızamığın ağır ya da hafif olması SSPE oluşumu riskini etkilemez. Hatta döküntü olmadan (gizli) geçirilmiş kızamıklardan sonra da SSPE olabilir. Kızamıkların yüzde 20'ye varan bir oranı döküntü olmadan seyretmekte ve tanı almamaktadır.

SSPE'ye, kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşen virüs neden oluyor. Virüs hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor ve beyinde büyük tahribata yol açıyor. Kesin tedavisi olmayan virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor. - Ağrı

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Sspe Hastaları Yardım Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement