Stratejik ürün "soya" destek bekliyor - Son Dakika
Ekonomi

Stratejik ürün "soya" destek bekliyor

Stratejik ürün "soya" destek bekliyor

Türkiye'nin soya ihtiyacının 3'te 2'sini karşılayan Adana'da hasat başladı.

20.09.2019 09:31  Güncelleme: 09:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin soya ihtiyacının 3'te 2'sini karşılayan Adana'da hasat başladı. Ekim alanı geçen yıla göre yüzde 10 artan soyada ülke genelinde 150 bin ton civarında rekolte bekleniyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Ülkemizde üretilen soya miktarı, yurt dışından gelen soyanın yüzde 10'unu bile karşılamamakta. Soyaya verilen desteğin artması gerek" dedi.

Gıda, yem ve yağ sanayisinin ham maddesi olarak kullanılan, Türkiye'de 340 bin dönüm alanda, Adana'da ise 220 bin dönüm alanda üretilen soyada hasat başladı. Türkiye'de önemli bir yere sahip olan soyada bu yıl ülke genelinde 150 bin ton rekolte bekleniyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, stratejik önemi nedeniyle soyanın olmazsa olmaz ürünler arasında yer aldığını söyledi.

Ülkenin yıllık 1,5 milyon ton soya ihtiyacının sadece yüzde 10'unun Türkiye'de üretildiğini belirten Doğan, "Bugün hasadını yaptığımız tarlada verim çok da iyi gözükmüyor. Verimin daha iyi olmasını bekliyoruz. Soya, ülkemizin olmazsa olmaz, çok değerli ve stratejik ürünlerinden bir tanesidir. Geçen yıl biz soyada dönüm başına 450 ile 550 kilogram arasında verim aldık. Bu yılda inşallah o kadar verim almayı bekliyoruz. Soya, protein açısından çok zengin. Gıda, yem ve yağ sanayisinin ham maddesi konumunda. Ülkemizde üretilen soya miktarı, yurt dışından gelen soyanın yüzde 10'unu bile karşılamamakta" dedi.

"Fiyatlar erken açıklansın"

Soyaya verilen desteğin artması gerektiğini ve fiyatların erken açıklanması gerektiğini kaydeden Mehmet Akın Doğan, çiftçinin zor durumda olduğunu söyledi. 1 kilogram soya fiyatının geçen yıla göre yüzde 25 oranında azaldığını aktaran Doğan, daha sonra şunları kaydetti:

"Verilen destek, kilogram başına 60 kuruştur. Biz bununda en az 1 lira olmasını istiyoruz. Çünkü geçen yıldan bu güne girdi fiyatlarında yüzde 50 artış oldu. Soyada ise artış tam aksine olmadı. Çünkü soya fiyatları geçen yıl 2 lira 40 kuruş ile 2 lira 50 kuruş arasındayken şuanda soya fiyatı kilogram başına 2 lira. Soya fiyatları en az yüzde 25 oranında aşağıya çekti. Girdi fiyatları yüzde yüz oranında artarken. Şu anda çiftçimiz kan ağlıyor. Ekim alanları Adana bölgesinde geçen yıla göre arttı. Birinci ürün soya ekimi çok az ama buğday yerine ikinci ürün soya ekim alanları arttı. Türkiye'de üretilen yaklaşık 340 bin dönüm soyanın 3'te 2'si Adana'da üretilmekte. Genelde soya sıcak iklim bölgelerinde yetişir. Çok az bir soya ise Samsun'un bazı yerlerinde yetişir. Nasıl ki mısırda fiyatlar erkenden açıklandıysa soyada da fiyatların erken açıklanıp Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınmasını istiyoruz." - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Stratejik ürün 'soya' destek bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul serbest piyasada dolar ve euro yükselişte
    09:03 İstanbul serbest piyasada dolar ve euro yükselişte

    İstanbul serbest piyasada dolar 32,3750 liradan, avro 34,9800 liradan güne başladı. Dolar ve eurodaki yükseliş devam ediyor.

  • Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi
    07:38 Akaryakıt fiyatlarının 3 haneye çıkacağı iddiası sonrası Cumhurbaşkanlığından açıklama geldi

    Akaryakıt fiyatlarının seçim sonrası daha da artarak üç haneli rakamlara çıkacağı gerekçesiyle tabelalara değişim talimatı verildiği iddiası kamuoyunda infial yarattı. İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "Yapılan araştırmalar sonucunda, akaryakıt dağıtım şirketlerinin iddia edildiği gibi bir talepte bulunmadığı tespit edilmiştir. Akaryakıt dağıtım şirketlerinin, 'bu sene sonunda akaryakıt fiyatlarının üç hanelere geleceğine dair' bir tahmininin bulunmadığı belirlenmiştir" denildi.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi
    00:29 Kahramanmaraş'taki deprem etkileri nedeniyle elektrik dağıtım şirketlerinin avans ödemeleri ertelendi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerinin devam etmesi nedeniyle bölgede faaliyet gösteren 4 elektrik dağıtım şirketinin avans ödemelerinin fatura son ödeme tarihine kadar ertelenmesine karar verdi. EPDK'nın kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

  • SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı
    00:11 SGK, Emeklilere Promosyon Tutarlarını Belirleyen Protokol İmzaladı

    Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 19 bankayla emeklilere ödenecek promosyonların tutarını belirleyen yeni bir protokol imzaladı. Protokolle promosyonlar 8-12 bin lira arasında değişecek. Emekli aylığı alanlara 8-12 bin lira, ölüm aylığı alanlara ise 5 bin lira promosyon ödeneceği açıklandı. Bankaların kendi uygulamaları doğrultusunda promosyon miktarlarını artırabileceği belirtildi.

  • Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı
    23:14 Diyarbakır'da Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamının Arttırılması Projesi Açıldı

    Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Bilim Eğitim Vakfı tarafından yürütülen AB destekli proje kapsamında, gençlerin dijital sektörlerde istihdamının arttırılması hedefleniyor. Projenin açılışı Diyarbakır Gastro İnovasyon Merkezi'nde gerçekleştirildi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, gençlerin ve kadınların işgücüne katılımının düşük olmasının önemli bir sorun olduğunu belirterek, projenin bu soruna çözüm üretmeyi hedeflediğini ifade etti. Proje kapsamında gençlere eğitimler ve işletmelerle eşleştirme çalışmaları yapılacak.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.


Advertisement