(su altı fotoğraflarıyla) Deniz altındaki müsilaj Marmara ve Kuzey Ege'yi tehdit etmeye devam diyor - Son Dakika
Güncel

(su altı fotoğraflarıyla) Deniz altındaki müsilaj Marmara ve Kuzey Ege'yi tehdit etmeye devam diyor

MARMARA Denizi'nde yüzeyden temizlenen deniz salyası yani müsilaj 20-30 metre derinlikte varlığını sürdürüyor, Kuzey Ege'ye akıntıyla yayılan müsilaj deniz çayırlarının ölümüne yol açtı.

28.07.2021 11:42  Güncelleme: 12:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
MARMARA Denizi'nde yüzeyden temizlenen deniz salyası yani müsilaj 20-30 metre derinlikte varlığını sürdürüyor, Kuzey Ege'ye akıntıyla yayılan müsilaj deniz çayırlarının ölümüne yol açtı. Uzmanlar Marmara Denizi için son baharda bir plankton patlamasıyla müsilajın çoğalabileceği uyarısında bulunurken, müsilajın Kuzey Ege'de ise deniz çayırı ölümlerine yol açtığını belirtiyor.

MÜSİLAJIN DERİNDEKİ VARLIĞI SÜRÜYOR

Marmara Denizi'nde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği seferberlik sonucunda müsilaj yüzeyden temizlendi. Ancak denizin 20-30 metre derinliklerinde müsilaj halen varlığını sürdürüyor. Dalgıç ve su altı Serço Ekşiyan'ın su altı görüntülerinde 20-30 metre derinlikte müsilajın halen denizi tehdit ettiği ve yoğunluğunu sürdürdüğü görülüyor. Görüntülere, büyük parçalar halinde bulunan müsilajın görüş mesafesini de azalttığı yansıdı.

KUZEY EGE'DE DENİZ ÇAYIRLI ÖLDÜ

Akdeniz'in en önemli canlısı deniz çayırları. Oksijen kaynağı olan bu canlılar, sudaki katı maddeleri çekerek suyu berraklaştırıyor, kıyı erozyonunu engelliyor, yavru balıklar ve makro organizmalara da sığınak görevi görüyor. Kuzey Ege'de çekilen görüntülerde müsilaj nedeniyle ölen deniz çayırları görülüyor. Denizin 5-10 metre arasındaki derinliklerinde ölü deniz çayırlarının üzerindeki müsilaj dikkat çekiyor. Deniz tabanında etkili olan müsilaj, çayırların üzerini kaplayarak fotosentez yapmasını engelliyor ve böylece ölümüne neden oluyor.

AYNI NOKTADA 3 YIL ARAYLA ÇEKİLEN Kuzey Ege'de aynı noktada çekilen 2 fotoğraf ise tehlikeyi gözler önüne seriyor. 2018 yılında çekilen fotoğraftaki "acetabularia" isimli makro alg olan deniz canlısının renkleri ve suyun berraklığı göz dolduruyor. Aynı noktada 2021 yılında çekilen diğer fotoğrafta ise acetabularianın öldüğü ve suyun müsilaj nedeniyle bulanıklaştığı görülüyor.

"SONBAHARDA YENİ BİR PLANKTON ÇOĞALMASIYLA YENİ ŞEYLER YAŞAYABİLİRİZ, ÖNGÖREMİYORUZ "İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Deniz Biyoloğu Cem Dalyan, "Yüzeyde köpük dediğimiz tabaka gitmiş durumda ve derinlere doğru gittikçe müsilajın gerilediğini görüyoruz. Ancak son yaptığımız istişareler 20-30 metre arasında hala yapının kendini koruduğunu gösteriyor. Aslında müsilajın başından beri aynı şeyi söylüyoruz; inip 20-30 metredeki müsilajı oradan kaldırmak değil. Önemli olan atığı engelleyip, atık yönetimini doğru yapıp zamanla sonlanmasını beklemek çünkü; nasıl ki yaptığımız faaliyetler sonucu, insanoğluna bağlı olarak bu müsilaj oluştuysa, müsilajı sonlandırmak için yapacağımız şeyler başka kötü olaylara da neden olabilir. Yapacağımız en iyi şey negatif ya da pozitif her şartta denizlerin üzerindeki, ekosistemler üzerindeki etkimizi azaltmak zorundayız. Yapacağımız şey başarılı bir atık yönetimi gerçekleştirmek ve müsilajın sonlanmasını beklemek. Şu an ne olacağını öngöremiyoruz ancak müsilajın belli bir tabakada sıkışması belki de sonlanma yolunda işaret olabilir. Ama sonbaharda yeni bir plankton çoğalmasıyla yeni şeyler yaşayabiliriz, bilmiyoruz, öngöremiyoruz, göreceğiz" dedi.

"DENİZ PATLICANINI AVLAMAMIZ GEREKİYOR"Dalyan, Kuzey Marmara'da deniz patlıcanının miktarının son dönemde arttığını belirterek, "Bu müsilajın ona avantaj sağladığı anlamına gelebilir. Doğada böyle zincirleme reaksiyonlar söz konusudur. Eğer siz deniz patlıcanının besini olan şeyi ortamda bulundurursanız, sayısı artacaktır. Bu süreçlere izin vermemiz ve mesela deniz patlıcanını avlamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"TEHLİKELİ SONUÇLAR DOĞURABİLİR"Cem Dalyan, Kuzey Ege'de bir tehlikenin söz konusu olduğuna dikkat çekerek, "Marmara'nın suları üst akıntıyla Kuzey Ege'ye, Gökçeada ve Saroz civarına gidiyor. Oralarında yapısını bir miktar etkilemiş durumda. Daha aşağılara da etki edebilir bu müsilaj. Daha aşağılarda yasak olmasına rağmen deniz patlıcanı avcılığı yapılıyor. Kuvvetli denetim mekanizmasıyla buna engel olmamız gerekiyor. Çünkü hakikaten patlıcan müsilaja karşı bir savunma mekanizmasıyla onun çoğalmasına izin vermemiz gerekiyor ve bu kaçak avcılık üzerindeki denetimi sıklaştırmamız gerekiyor. Yaptığım dalışlarda Kuzey Ege'de bazı yerlerde ufak öbekler halindeki deniz çayırlarının tamamıyla yok olduğunu gördüm. Deniz çayırları Akdeniz'in en önemli canlısı olarak kabul edilir. Bunun yok olması son derece önemli, tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kökler görüntüledik ve o köklerin üstü tamamıyla müsilaj kaplıydı. Belli ki yok olmuş ve bunun önemli sebebi müsilaj" ifadelerini kullandı.


- İstanbul
(su altı fotoğraflarıyla) Deniz altındaki müsilaj Marmara ve Kuzey Ege\'yi tehdit etmeye devam diyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel (su altı fotoğraflarıyla) Deniz altındaki müsilaj Marmara ve Kuzey Ege'yi tehdit etmeye devam diyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Düzce Belediyesi Sokak Köpekleri Sorununu Çözmek İçin Harekete Geçti
    09:51 Düzce Belediyesi Sokak Köpekleri Sorununu Çözmek İçin Harekete Geçti

    Düzce Belediyesi, başıboş ve saldırgan sokak köpekleri ile ilgili sorunu kökünden çözmek üzere harekete geçti. İlçelerde kurulacak ilkyardım merkezlerinde köpeklerin kısırlaştırma ve tedavi işlemleri yapılarak, saldırganlıkları ve üremeleri kontrol altına alınacak.

  • Adana'da Cinayet Zanlıları Tutuklandı
    09:50 Adana'da Cinayet Zanlıları Tutuklandı

    Adana'da bir kişinin öldürülmesi olayında, cinayeti işledikten sonra ihbarda bulunan ve olay yerine gelen iki şüpheli tutuklandı. Şahısların, cinayetin ardından tabancayı alarak kaçtığı belirtildi. Ölen kişinin ve şüphelilerin suç kayıtları da ortaya çıktı.

  • Boyabat Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar yemeği düzenledi
    09:50 Boyabat Kaymakamlığı, şehit aileleri ve gaziler onuruna iftar yemeği düzenledi

    Boyabat Kaymakamlığı, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü kapsamında şehit aileleri, gaziler ve gazi yakınlarına iftar yemeği verdi. Kaymakam Enver Yılmaz, katılımcılara teşekkür ederek, şehitleri ve gazileri rahmet ve minnetle anıldığını belirtti. Programa, Belediye Başkanı Hüseyin Coşar, Cumhuriyet Başsavcısı Uğur Akın, Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Çağrı Alperen ve diğer ilçe yetkilileri katıldı.

  • Depremzede protezine kavuştu: 'Yürümeyi özlemiştim'
    09:50 Depremzede protezine kavuştu: 'Yürümeyi özlemiştim'

    Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinde enkaz altında bir bacağını kaybeden Murat Akkoç, yeni proteziyle artık yürüyebiliyor. İstanbul Beylikdüzü'nde bulunan İrade Adımları Derneği tarafından ücretsiz olarak protez bacak takılan Akkoç, yaşadığı zorlu süreci anlattı ve protezinin hayatını nasıl değiştirdiğini paylaştı.

  • SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı
    09:49 SGK, 47 ilacı geri ödeme listesine aldı

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan düzenlemeyle 36'sı yerli üretim olmak üzere toplam 47 ilacın geri ödeme listesine alındığını açıkladı. Yapılan düzenleme ile kanser, multipl skleroz, immunosupresan, antibiyotik, kan ürünü ve diyabet ilaçları geri ödeme listesine dahil edildi.

  • Aydın'da İl Jandarma Komutanlığı tarafından aranan 38 şahıs yakalandı
    09:49 Aydın'da İl Jandarma Komutanlığı tarafından aranan 38 şahıs yakalandı

    Aydın İl Jandarma Komutanlığı tarafından aranan şahıslara yönelik iki günde eş zamanlı olarak düzenlenen operasyonda 38 şahıs yakalandı. Operasyonlarda hırsızlık, uyuşturucu, yağma, resmi belgede sahtecilik, cinsel istismar ve fuhuş gibi suçlardan aranan şahıslar bulundu.

  • Eskişehir'de öldürülen genç kızın babası sergi açtı
    09:49 Eskişehir'de öldürülen genç kızın babası sergi açtı

    Eskişehir'de erkek arkadaşı tarafından öldürülen Ayşenur Çolakoğlu'nun babası, kızının hayallerini gerçekleştirmek ve kadın cinayetlerine dikkat çekmek amacıyla resim sergisi açtı. Sergide, baba ve kursiyerlerin Ayşenur Çolakoğlu anısına yaptığı 35 parça eser yer alıyor.

  • Edirne'de Son Bir Haftada 105 Aranan Şüpheli Yakalandı
    09:49 Edirne'de Son Bir Haftada 105 Aranan Şüpheli Yakalandı

    Edirne Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri son bir haftada çeşitli suçlardan aranan 105 şüpheliyi yakaladı.

  • Bursa'da Temizlik Görevlisi Sokak Köpeğini Temizledi
    09:48 Bursa'da Temizlik Görevlisi Sokak Köpeğini Temizledi

    Bursa'da bir temizlik görevlisi, yanına gelen sokak köpeğinin sırtını elindeki süpürge ile temizledi. Yüz gülümseten anlar cep telefonu kamerasına yansıdı.

  • Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan 11 Şüpheli Gözaltına Alındı
    09:47 Tekirdağ'da Uyuşturucu Ticareti Yapan 11 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa, Çorlu, Kapaklı ve Saray ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonda, uyuşturucu ticareti yaptıkları iddiasıyla 11 şüpheli gözaltına alındı. Operasyonda 530 sentetik ecza hap ve bir miktar esrar ele geçirildi. Şüphelilerin polisteki işlemleri devam ediyor.

  • Aydın'da uyuşturucu operasyonunda 118 şüpheli yakalandı
    09:46 Aydın'da uyuşturucu operasyonunda 118 şüpheli yakalandı

    Aydın'ın Nazilli ilçesinde jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyonlar sonucunda uyuşturucu suçundan 118 şüpheli şahıs yakalanarak haklarında adli işlem yapıldı. Aydın İl Jandarma Komutanlığı'nın uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretinin önlenmesine yönelik çalışmaları devam ediyor.


Advertisement