Su Altında Kalan Köyü Terk Etmeyen İki Aile Issız ve Doğal Yaşamı Seçti - Son Dakika
Güncel

Su Altında Kalan Köyü Terk Etmeyen İki Aile Issız ve Doğal Yaşamı Seçti

Artvin'in Sakalar Köyü'nün tamamı Deriner Baraj gölünün suları altında kalan Aydınlık mahallesindeki 14 ailenin ev ve arazileri kamulaştırıldı.

28.03.2018 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin'in Sakalar Köyü'nün tamamı Deriner Baraj gölünün suları altında kalan Aydınlık mahallesindeki 14 ailenin ev ve arazileri kamulaştırıldı. 12 aile büyükbaş hayvanlarını da satarak şehre indi, apartman dairesine yerleşti. Ancak, Tok ve Bayrak aileleri 'Şehir hayatı bize göre değil' diyerek terk etmedikleri köyün üst yamacında ıssız bir alanda kendilerine inşa ettikleri evlerde yaşamaya başladı. Aileler, eskiden olduğu gibi tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları köyde doğal bir yaşam sürdürmeye devam ediyor. Birbirleri ile komşuluk eden iki aile ürettiklerini de paylaşıyor.

Artvin'e 38 kilometre uzaktaki Sakalar Köyü'nün Aydınlık Mahallesi, Türkiye'nin en yüksek gövdeli Deriner Barajı'nın suları altında kaldı. Mahallede yaşayan 14 ailenin ev ve arazileri kamulaştırıldı. 12 aile büyükbaş hayvanlarını da satarak Artvin şehir merkezinde satın aldıkları apartman dairesine yerleşti. Ancak, Emine (58) ve emekli Yusuf Bayrak (60) ile Neşe (44) ve emekli İdris Tok (52) çifti 'Şehir hayatı bize göre değil' diyerek köylerini terk etmek istemedi. İki aile köyün üst yamacında ıssız bir alanda satın aldıkları araziye yan yana yeni evler inşa etti. Aileler, eskiden olduğu gibi tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları köyde doğal bir yaşam sürdürmeye devam ediyor. Birbirleri ile komşuluk eden iki aile ürettiklerini de paylaşıyor. Ailelerin evlenen çocukları da şehir de yaşam sürüyor.

'DOĞAL YAŞAMI SEÇTİK?

Köylerini terk etmek istemediklerini ifade eden Emine ve Yusuf Bayrak çifti, kendilerine köyün üst yamacında yeni ev inşa etiklerini söyledi. Yusuf Bayrak 'Biz şehir hayatını tercih etmedik. Doğal yaşam olsun tabiatı olsun, bu nedenle burada kalmayı tercih ettik. Köyde komşuluk var, birbirlerimize gider geliriz. Birimizin başı ağrısa ona anında müdahale ederiz. Peynirimi ekmeğimi kendim yapıyorum, sebzemi meyvemi kendim yetiştiriyorum. Eşimle birlikte şehir yaşantısını değil doğal yaşamı tercih ettikö dedi. Emine Bayrak da köyde doğal ürünlerle sağlıklı beslenip yaşadıklarını ve hayatlarından çok memnun olduklarını söyledi. Neşe ve İdris Tok çifti de doğal yaşamı bırakmak istemediklerini için köyde kaldıklarını anlattı. Neşe Tok, Tarımla uğraşıyoruz.ş Ekip biçiyor, sağlıklı yaşıyoruz. Şehir hayatı bize göre değil. Biz şehirde apartman dairesinde yaşayamazdık. dedi.

MUHTAR TEŞEKKÜR ETTİ

Sakalar Köyü Muhtarı Rıfat Alkan, 14 hanelik Aydınlar Mahallesinin sular altında kaldığını belirterek '2 hanedeki aileler 'Şehir yaşantısı istemeyiz' diyerek buradan ayrılmadı. Üst yamaca evlerini kurdular. Köylerini terk etmedikleri için kendilerine teşekkür ediyorumö dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Su Altında Kalan Köyü Terk Etmeyen İki Aile Issız ve Doğal Yaşamı Seçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Havza Muhtarları Derneği Başkanı Muhtarlarla Belediye Başkanı İkiz'i Ziyaret Etti
    16:25 Havza Muhtarları Derneği Başkanı Muhtarlarla Belediye Başkanı İkiz'i Ziyaret Etti

    Havza Muhtarları Derneği Başkanlığı tarafından düzenlenen ziyarette, muhtarlar Belediye Başkanı Murat İkiz'i ziyaret etti. İkiz, muhtarların önemli iletişim köprüleri olduğunu belirterek, önümüzdeki 5 yılda mahallelerin sorunlarını çözmek ve yaşam standartlarını yükseltmek için çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Dernek başkanı Şahin ise İkiz'in ilçeye ve mahallelere değer katacak çalışmalar yapacağına inandıklarını söyledi.

  • Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Kurulu Gerçekleştirildi
    16:24 Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Kurulu Gerçekleştirildi

    Suluova Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği'nin 2024 yılı 1. Dönem Olağan Genel Kurulu, öğretmenevinde gerçekleştirildi. Toplantıda, görev süreleri dolan encümenlerin yerine yeni encümenler seçildi. Birlik başkanı Kaymakam Şafak Gürçam, daha önce görev alanlara teşekkür ederek, amaçlarının köylerde yaşayan vatandaşların hayat standartlarını yükseltmek olduğunu belirtti. Yapılan seçimde İl Genel Meclisi üyeleri Hasan Basri İnan ve Akın Yağız Demirelli, köy muhtarları Muhittin Çakır ve Yavuz Çarıkçı göreve getirildi. Toplantı sonunda muhtarların sorun ve talepleri dinlendi.

  • Gaziantep'te restoranda yöresel lezzetler 40 liraya halkla buluşuyor
    16:24 Gaziantep'te restoranda yöresel lezzetler 40 liraya halkla buluşuyor

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hizmete alınan restoranda, 4 çeşit yöresel lezzetten oluşan menü, 40 liradan halkla buluşturuluyor. Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi'nde bulunan restoranda günlük hazırlanan menüler, öğle ve akşam saatlerinde vatandaşlara ikram ediliyor. Uygulama, vatandaşlara daha ucuz yemek sunabilmek amacıyla başlatılmış olup, halktan olumlu dönüşler almaktadır.

  • Bolu'da tartışma sonucu eş ve kayınpederini öldüren damat adliyeye sevk edildi
    16:24 Bolu'da tartışma sonucu eş ve kayınpederini öldüren damat adliyeye sevk edildi

    Bolu'da yaşanan olayda, tartıştığı eşi ve kayınpederini bıçaklayarak öldüren damat, adliyeye sevk edildi. Olayda ayrıca kayınvalidesini de yaralayan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Tartışmanın nedeni olarak geçimsizlik gösterildi.

  • Eskişehir Yunusemre Mahallesi'nde 700 Vatandaş Yağmur Duası Yaptı
    16:21 Eskişehir Yunusemre Mahallesi'nde 700 Vatandaş Yağmur Duası Yaptı

    Eskişehir'in Yunusemre Mahallesi'nde bulunan vatandaşlar, yaklaşık 700 kişinin katılımıyla Yunus Emre Türbesi'nde yağmur duası yaptı. Tarımla uğraşan vatandaşlar, Allah'a yağmur yağması için dua etti. Dua sonrası mahalleli tarafından imece usulü yapılan etli pilav cemaate ikram edildi. Mahalle muhtarı Ali Acar, katılan vatandaşlara teşekkür etti.

  • Yozgat'ta deprem sonrası hasar tespit çalışmaları başladı
    16:21 Yozgat'ta deprem sonrası hasar tespit çalışmaları başladı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremden etkilenen Yozgat'ın Kadışehri, Çekerek, Aydıncık ve Akdağmadeni ilçelerinde hasar tespit çalışmalarına başlandı. Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan, şu ana kadar 147 konut, 8 cami, 2 minare, 14 ahır hasar gördüğüne dair talebin geldiğini söyledi.

  • Türkiye Kano Federasyonu'nun Rafting Bölgesel Eğitim ve Gelişim Kampları Samsun'da Başladı
    16:20 Türkiye Kano Federasyonu'nun Rafting Bölgesel Eğitim ve Gelişim Kampları Samsun'da Başladı

    Türkiye Kano Federasyonu tarafından düzenlenen 'Rafting Bölgesel Eğitim ve Gelişim Kampları' Samsun'da başladı. 9 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen kamplarda 70 sporcuya eğitim veriliyor.

  • Trabzonspor, Kayserispor maçı için hazırlıklarını tamamladı
    16:19 Trabzonspor, Kayserispor maçı için hazırlıklarını tamamladı

    Trabzonspor, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasında yarın deplasmanda Mondihome Kayserispor ile yapacağı maçın hazırlıklarını tamamladı. Teknik direktör Abdullah Avcı yönetiminde Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri'ndeki antrenmanın ilk bölümünde dinamik ısınma gerçekleştirildi. Bordo-mavili futbolcular, antrenmanın son bölümünde taktiksel ağırlıklı çalıştı. Takım, akşam saatlerinde özel uçakla Kayseri'ye hareket edecek.


Advertisement