Su Ürünleri Kanunu'nda değişiklik teklifi komisyonda - Son Dakika
Politika

Su Ürünleri Kanunu'nda değişiklik teklifi komisyonda

Su Ürünleri Kanunu\'nda değişiklik teklifi komisyonda

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, orman yangınlarına müdahale için yüksek teknolojiye sahip Rus uçaklarıyla ilgilendiklerini, bunun daha ilerisi Japon teknolojisine sahip 4 motorlu uçakları da değerlendireceklerini belirterek, "İnşallah önümüzdeki yıl yangın mevsimine kadar...

07.10.2019 16:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, orman yangınlarına müdahale için yüksek teknolojiye sahip Rus uçaklarıyla ilgilendiklerini, bunun daha ilerisi Japon teknolojisine sahip 4 motorlu uçakları da değerlendireceklerini belirterek, "İnşallah önümüzdeki yıl yangın mevsimine kadar uçak meselesini çözmüş olacağız." dedi.

Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda devam ediyor.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, sarımsak ithalatında gümrük vergisinin indirildiğini anımsatarak, bir tarım ülkesi olan Türkiye'nin tarımsal ithalatının arttığını, çiftçi sayısının azaldığını söyledi.

Türkiye'de depolarda 55-60 bin ton kırmızı et bulunduğunu iddia eden Sarıbal, bir yılı aşkın süredir bu ürünlerin depolarda tutulduğunu ileri sürdü.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, AK Parti iktidarları döneminde 8 tarım bakanı değiştiğini ancak bu kişilerden hiçbirinin tarımla ilgili bir alanda yüksek öğrenim görmediğini belirtti.

Su ürünleri yetiştiriciliğinin yapılacağı alanların kiralamasının Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılmasının şaibe yaratacağını, bu nedenle söz konusu düzenlemenin doğru olmadığını ifade eden Barut, su ürünleri fakültelerinden mezun olanların istihdam edilmesi gerektiğini de dile getirdi.

"Yazık değil miydi İzmir'in ciğerleri yanarken?"

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, tarımsal destek ödemelerinin hala yapılmamasına tepki göstererek, gübre ve mazot desteklemelerinde puanlama sistemine geçilmesinin planlanmasını da eleştirdi.

Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kurumlarındaki yöneticilerin, ihtisas alanlarına uygun olarak atanmadığını anlatan Aygun, bu nedenle söz konusu kurum ve kuruluşların zarar ettiğini, ülke tarımına katkı sağlayamadığını iddia etti.

İzmir'de çıkan orman yangınında, Türk Hava Kurumunun yangın söndürme uçaklarının kullanılmadığını anımsatan Aygun, "Yazık değil miydi İzmir'in ciğerleri yanarken?" sorusunu yöneltti.

Aygun, Sırbistan'dan et ithalatını da eleştirdi.

Komisyon Başkanı Kılıç, Türkiye'de yeterli et stoku varken ithalatın yapılmadığını, bunun tedbiren yapılmış bir anlaşma olduğunu kaydetti.

"Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili ama balık lüks"

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, balık fiyatlarının yüksek olduğunu, balık popülasyonunun ise gün geçtikçe azaldığını ifade etti.

Bazı tarım ürünlerinde gümrük vergilerinin düşürülmesinin sorunlara çözüm getirmediğini ve söz konusu vergiden de mahrum kalındığını anlatan Gaytancıoğlu, tarımsal desteklemelerin doğru şekilde planlanması gerektiğini belirtti.

Gaytancıoğlu, su ürünleri üretiminde birçok sorun bulunduğunu, ithal balık tüketildiğini ileri sürerek, "Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili ama balık lüks." diye konuştu.

"48 yıl sonra ilk kez kanunda değişiklik yapılacak"

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, kendisinin de aynı konuda sunduğu bir kanun teklifinin komisyona havale edildiğini belirtti.

Söz konusu teklifi, görüşülen düzenlemeyi desteklemek amacıyla hazırladığını kaydeden Karadeniz, "Uyanıklık ve acelecilik olarak görmüş ve kabul etmemişsiniz. 5 yıllık milletvekilliğim sürecinde 'uyanıklık' tabirine üzüldüğüm kadar hiçbir şeye üzülmedim." diye konuştu.

Komisyon Başkanı AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, zorunlu olmamasına rağmen söz konusu teklifi birlikte görüşülmesi için oylamaya sunduğunu ancak reddedildiğini belirterek, "Uyanıklık" kelimesini Barış Karadeniz hakkında kullanmadığını söyledi.

Karadeniz'in "Özür dileyin de barışalım." sözleri üzerine Kılıç, özür diledi.

MHP İzmir Milletvekili Hasan Kalyoncu, kendisinin hidrobiyolog olduğunu, teklife ilişkin birçok bilim insanıyla görüşülerek fikirlerinin alındığını anlattı.

Kaçakçılığın önlenmesine ilişkin düzenlemelerin teklifte yer aldığını vurgulayan Kalyoncu, Su Ürünleri Kanunu'nda 48 yıl sonra ilk kez değişiklik yapılacağına işaret etti.

"Hamsiye hasret kalabiliriz"

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, balık popülasyonunun azaldığına dikkati çekerek, "Hamsiye hasret kalabiliriz." dedi.

Balıkçılık konusunda su ürünleri kooperatiflerinin devreye alınmasını öneren Turan, böylece üreticilerin örgütlenmelerinin sağlanabileceğini vurguladı.

Sahil hatlarında zıpkınla orfoz avcılığı yapıldığını ifade eden Turan, söz konusu avcılığın rüşvetle devam ettiğini öne sürdü.

Cezaların artırılmasının değil, su ürünleri politikasının temelden şekillendirilmesinin çözüm getireceğini dile getiren Turan, "Üç tarafımızdaki denizlerimizi lağım olarak kullanıyoruz. Ondan sonra da oradan çıkanların şifa vereceğini düşünüyoruz. Çok ağır metaller var. Kızıma bunları yedireyim mi bilemiyorum." dedi.

"Rantın devletin kasasına gitmesi lazım"

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, kanun teklifinin balıkları ve dürüst balık üreticisini korumayı hedeflediğini dile getirdi.

Balıkçı barınaklarına yatların çekildiğini anlatan Pektaş, "Ortada bir rant varsa, bu rantın devletin kasasına gitmesi lazım." diye konuştu.

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, teklifle cezaların caydırıcılığının artırılacağını vurgulayarak, "CHP'li belediyelerin kirlettiği Ergene Nehri'ni temizlemek için uğraşıyoruz. CHP'li belediyelerin yapmadığı arıtmayı biz yapıyoruz." dedi.

CHP'li Gaytancıoğlu da Ergene'deki kirlilikte belediyelerin kusuru bulunmadığını söyleyerek, "Ergene'deki kirlilik evsel atıkla gerçekleşemez. Sanayi atıklarıyla bu hale geldi." ifadesini kullandı.

"2019 yılında 2 bin 47 yangın çıktı"

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, GAP'ta ana kanallara öncelik verdiklerini, bu kapsamda toplam sulanabilir alanı 2023 yılında tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

Özkaldı, 2002-2019 arasında Türkiye'de büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayılarının artış gösterdiğini kaydetti.

Bakanlık olarak orman yangınlarıyla mücadele ettiklerini dile getiren Özkaldı, "2019 yılında 2 bin 47 yangın çıktı. Yanan alan 5 bin 518 hektar." dedi.

Yangına müdahalede çoğunlukla helikopterlerin kullanıldığını ifade eden Özkaldı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Orman yangınlarına müdahalede insansız hava araçlarını da kullanmaya başladık. Bunların termal özelliği var. Orman Genel Müdürlüğü ve Bakanlığımızda Yangın Yönetim Merkezimiz var. Sayın Veysel Eroğlu kurmuştu. Meteorolojik veriler geliyor. Yangını ortaya çıkaran faktörler, nem oranı, hava sıcaklığı, rüzgarın şiddeti ve yönü belirleniyor. Ön çalışma yapılarak, bilgilendiriliyor. Bu yüksek teknolojiyi kullanarak bu 12 dakikayı 10 dakikaya düşürmeyi hedefliyoruz."

Özkaldı, Bakanlığın 2019 yılında 5 adet yangın söndürme uçağı kiralama ihalesine çıktığını ancak bu ihaleye katılım olmadığını kaydetti. Daha sonra aynı amaçla ve pazarlık usulüyle çıkılan ihaleye Türk Hava Kurumunun teklif verdiğini bildiren Özkaldı, THK'nin teklifinin piyasa fiyatının çok üzerinde olduğunu, Bakanlığın bu yüksek teklifi kabul etmek yerine ihaleye çıkarak helikopter kiraladığını anlattı.

Bakan Yardımcısı Özkaldı, "Daha yüksek teknolojiye sahip Rus uçaklarıyla ilgileniyoruz. Bize örnek olarak tahsis edildi. 10 günlük bir pilot bölgede uçuşlar yapıldı. Arkadaşlar teknik olarak değerlendiriyorlar. Bunun daha ileri teknolojisi Japon teknolojisine sahip 4 motorlu uçaklar da var. Onları da değerlendireceğiz. İnşallah önümüzdeki yıl yangın mevsimine kadar bu uçak meselesini çözmüş olacağız." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin kısa süre önce Çin'e kiraz ihraç etmeye başladığını anımsatan Özkaldı, Çin'in Türkiye tarımı için çok önemli bir pazar olduğunu vurguladı.

Özkaldı, Bakanlığın, 2011 yılından itibaren Ergene Nehri'nin temizlenmesi için evsel atık tesislerinin kurulmasına yönelik çalışmalara başladığını da kaydetti.

Komisyonda teklifin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Su Ürünleri Kanunu'nda değişiklik teklifi komisyonda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı
    21:41 Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da partisinin iftar programına katıldı. Davutoğlu, programda yaptığı konuşmada, Samsun'un bilinçli seçmenlere sahip bir il olduğunu belirtti. Ayrıca, 31 Mart seçimlerinde halkın iktidara mesaj vereceğine inandığını ve temiz, ahlaklı bir belediyecilik anlayışını göstereceklerini söyledi. Davutoğlu, 1 Nisan sonrası için kaygılı olduğunu ifade ederek, toplumsal muhalefetin yoğunluk oluşturduğunu ve siyasetlerini daha güçlü bir şekilde yapma sorumluluklarının olduğunu vurguladı.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?
    21:41 MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter: Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanı kim?

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter, Ataşehir İlçe Başkanlığı ziyaretinde yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Halk Partisi'nin genel başkanının fotoğrafının veya afişinin paylaşılmasından utanıp utanmadığını sordu. Yönter, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde Cumhur İttifakı adaylarının seçimi kazanacağını belirtti ve İstanbul'un tek gündemi olan bir belediye başkanının yönetmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu'nun 5 yıldır İstanbul'da görülmediğini iddia ederek, İstanbul'un son 5 yılda 50 yıl kaybettiğini söyledi.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi
    21:38 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı ve vatandaşlara seslendi. Özel, oy kullanmaya kadar herkesin komşularına, müşterilerine, öğrencilerine, arkadaşlarına ulaşarak CHP'ye destek vermelerini istedi.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği
    21:36 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'un Sungurlu ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, 31 Mart yerel seçimlerinin Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği olduğunu belirtti. Işıkhan, AK Parti'nin halka hizmet ettiğini ve bu gücü milletten aldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin dünya standartlarının üzerine çıkacak bir belediyecilik anlayışıyla şehirlerini geliştireceklerini söyledi.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı
    21:27 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile birlikte Hatay'a gitti. Bakan Güler, 8'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduktan sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı'dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.


Advertisement