Su Ürünleri Kanunu'nda değişiklik teklifi Genel Kurulda - Son Dakika
Politika

Su Ürünleri Kanunu'nda değişiklik teklifi Genel Kurulda

Su Ürünleri Kanunu\'nda değişiklik teklifi Genel Kurulda

TBMM Genel Kurulunda, Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

31.10.2019 20:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulunda, Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Temel kanun olarak görüşülen teklifin birinci bölümü üzerinde, İYİ Parti Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Ayhan Altıntaş, teklifle, balıkçılığı destekleyecek ve balıkçıkların refahını artıracak bir düzenleme yapılmadığını savundu.

Teklifteki düzenlemelerin, Türkiye'de balıkçılığı geliştirmek için yeterli olmadığını belirten Altıntaş, "Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla zengin su ürünleri potansiyeline sahip bir ülke. 8 bin 333 kilometrelik kıyı şeridimize ek olarak su ürünleri üretiminde kullanabileceğimiz 170 bin kilometrekare doğal ve 3 bin 442 kilometrekare baraj gölüne sahibiz, fakat ne yazık ki bu nimetlerden yeterince faydalanamıyoruz." dedi.

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, su ürünleri sektörünün, bugün itibarıyla yaklaşık 250 bin insana iş alanı açan ve oluşturduğu katma değerle Türkiye'ye değer katan önemli bir sektör olduğunu söyledi.

Bu sektörün, gelişimini 1971'de çıkarılan Su Ürünleri Kanunu ile bugünlere taşıdığını dile getiren Kaşıkçı, "Kanunun günümüz koşullarına uyumlu hale getirilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak hazırlanan kanun teklifiyle su ürünlerinin sürdürülebilir yönetimi ve balıkçılık kaynaklarımızın korunmasına ilişkin ihtiyaç duyulan hususlarla ilgili düzenlemeler yapılmaktadır." diye konuştu.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye'de Su Ürünleri Kanunu'yla ilgili taslağın ilk kez 1950'de hazırlandığını, 21 yıl Meclisin raflarında bekletildikten sonra 1971'de kanunlaştığını aktardı.

Eksikleri olan mevcut kanunun, güncellikten uzak ve değiştirilmeye muhtaç olduğunu ifade eden Barut, "Sektörümüzün tüm paydaşları tarafından mevcut kanunun yıllar içinde yetersiz kaldığının dile getirildiğini ve herkesin değişimi desteklediğini görüyoruz, biliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"Kaçak avcılık önlenecek"

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel de bir yılı aşan süredir çalıştıklarını, konunun tüm paydaşlarıyla bir araya geldiklerini ve birçok açıdan yeni düzenlemeler içeren teklifi hazırladıklarını anlattı.

Su Ürünleri Kanunu'nun gelişen teknolojik imkanlar, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar ile sektörün ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak günümüz koşullarına uyumlu hale getirilmesinin amaçlandığına işaret eden Karayel, şöyle konuştu:

"Teklifte, su ürünlerinin sürdürülebilir yönetimi ve balıkçılık kaynaklarımızın korunmasına ilişkin ihtiyaç duyulan hususlar yer almaktadır. Sektör paydaşları, akademi camiası, ilgili sivil toplum kuruluşları ve kurallara uyan gerçek balıkçılar bu teklifin bir an önce yasalaşmasını beklemektedir. Su Ürünleri Kanunu ile Kabahatler Kanunu'nun uyumlaştırılması ve güncellenen idari yaptırımlar ile başta balık olmak üzere yasa dışı su ürünleri avcılığının önlenmesi ve kural dışı su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetlerinde caydırıcılığın sağlanması amaçlanmaktadır.

Ayrıca balıkçı gemilerinin ruhsatlarına yeni düzenleme imkanı getirilmektedir. Yeni düzenlemeyle, kaçak, ruhsatsız teknelerle, gırgır, trol, algarna gibi vasıtalarla avcılık yapanlara, deniz patlıcanı ve midye gibi canlıları yasal olmayan yollarla avlayanlara caydırıcı idari para cezaları getirilmekte, gemiler dahil tüm av araçlarına ve yakaladıkları ürünlere el konularak tekneler ve av araçlarının imha edilmesi hükme bağlanmaktadır."

"Centilmenlik anlaşmalarının hiçbirine uymayacağız"

Bu arada yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP Grup Başkanlığı olarak iktidar partisinin grup başkanlarıyla ve TBMM'de grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanlarıyla, Meclisin alması gereken kararlarda, Türkiye ile ilgili öncelikli her konuda birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi için üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini söyledi.

Özkoç, "Sayın Başkan, bazen başkanlığınızda, bizi kendi odanıza davet ederek, bu ülkeyle ilgili önemli olan sorunlarda bilgilendirip, bunların öncelikle görüşülmesini ve bu konuda siyaset üstü bir tavır takınmamızı istiyorsunuz. Bunu büyük bir memnuniyetle yerine getiriyoruz. Bu, şunu ifade ediyor; TBMM'nin iradesi her şeyin üstündedir ve milletin iradesidir." ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez TBMM'nin aldığı kararın üstünde, bir yönetim kurulu kararıyla Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Faruk Bildirici'nin görevine son verildiğini aktaran Özkoç, "Siyasi partilerin centilmenlik anlaşmalarını bozmaması gerekir. Çünkü bu bir temayül oluşturuyor ve TBMM'nin işleyişini belirliyor. Çok üzülerek ifade ediyorum ki şu andan itibaren TBMM'de, CHP Grubu olarak bu tür centilmenlik anlaşmalarının hiçbirine biz de uymayacağız." şeklinde konuştu.

Teklifin, birinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Su Ürünleri Kanunu'nda değişiklik teklifi Genel Kurulda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi
    01:24 Hatay'da polis operasyonunda 9 kişi yakalandı, çok sayıda silah ele geçirildi

    Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda çeşitli suçlardan aranan 9 kişi yakalandı. Operasyonlarda çok sayıda silah ve mühimmat da ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli makamlara sevk edilirken, bazıları adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.


Advertisement