Hamsi İçin Korkutan Uyarı: Önlem Alınmazsa Geleceği Tehlike Altında - Son Dakika
Güncel

Hamsi İçin Korkutan Uyarı: Önlem Alınmazsa Geleceği Tehlike Altında

Giresun'un Piraziz ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, aşırı av baskısından dolayı hamsinin geleceğinin tehlike altında olduğunu söyledi. Arslan, "Aşırı av baskısı hamsiyi erken göçe zorluyor" dedi.

13.04.2019 10:48  Güncelleme: 11:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresun'un Piraziz ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, önlem alınamazsa hamsinin geleceğinin tehlikede olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan "Hamsinin kıyılarımızı erken terk etmesinin nedeni aşırı av baskısıdır. Daha önceki yıllarda Ereğli'den başlayan hamsi avı Hopa'ya kadar devam ediyordu ve 5-6 ay sürüyordu. Şimdi ise bir ay gibi kısa süre içerisinde Ereğli'den başlıyoruz Hopa'ya varmadan karşı kıyılara gönderiyoruz. Bunun en önemli nedeni ise çevresel etkilerden ziyade aşırı av baskısıdır" dedi.

"HAMSİ SADECE BALIKÇILARI DEĞİL TÜM ÜLKE İNSANINI İLGİLENDİRİYOR"

"Hamsi özellikle Karadeniz'de olmazsa olmazımızdır" diyen Arslan "Ülkemizde avlanan balığın neredeyse yüzde 80'ini hamsi oluşturuyor ve ülkemiz insanını en önemli besin kaynağı. Yani hamsi bir tek balıkçılarımızı ilgilendirmiyor. Ülkemiz insanını da ilgilendiriyor. Ancak ne yazık ki denizlerimiz her türlü teknoloji ile donatılmış teknelerimizin ve teknelerin yoğunluğunun av baskısını kaldırmıyor. Ayrıca hamsi denizlerdeki diğer balıklarında besin kaynağıdır. Hamsiyi bulamayan diğer balık çeşitleri kendi yavrularını yemektedir. Bu da şu anlama gelmektedir ki hamsinin olmayışı diğer balık çeşitlerinin de geleceğini tehlikeye sokmaktadır. Bu nedenle hamsilerin bir an önce koruma altına alınması gerekmektedir. Devletin asli görevi var olan kaynağını korumaktır ve hamside, balıklarımızda bu ülkenin bir kaynağıdır. Yoksa denizlerimiz elden gidiyor" feryadında bulundu.

"BALIKLARIN HAVYARLI DÖNEMİNDE AVI YASAKLANMALI"

Göç mevsiminde amatör balıkçılar nedeniyle palamut balığının da tehlikede olduğunu anlatan Arslan "Haziran ayında başta palamut ve lüfer olmak üzere göç balıklarımız İstanbul Boğazı'ndan Karadeniz'e çıkış yapıyor ve havyarını Karadeniz'e bırakıyor. Ancak bu dönemde amatör balıkçılar tarafından boğazda avcılık yapılmaktadır. Amatör balıkçılık deyip geçmemek gerekiyor. Bu dönemde Mayıs 15-Haziran 15 arasında bir aylık av yasağı getirilmelidir. Bu sayede Karadeniz'e çıkarak havyarını bırakmaları sağlanabilir. Yine Nisan 15'ten sonra barbun balığı da kıyılara inmeye başlayacaktır. Bu balıklarımızda havyarlı haliyle avlanmaktadır. Bu süreç içerisinde de avlanma yasaklanmalıdır. Yoksa balıkçılarımız kendi geleceklerini avlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Hamsi İçin Korkutan Uyarı: Önlem Alınmazsa Geleceği Tehlike Altında
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Hamsi İçin Korkutan Uyarı: Önlem Alınmazsa Geleceği Tehlike Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement