Sudan'daki muhalif koalisyon Özgürlük ve Değişim Güçleri (ÖDG)-Demokratik Blok, "iktidardaki askeri güçler ve birkaç siyasi parti tarafından açıklanan nihai anlaşma, anayasa anlaşması ve sivil hükümetin kurulması için belirlenen takvimi" reddettiklerini duyurdu.
ÖDG-Demokratik Blok liderlerinden Abdulaziz Uşer, başkent Hartum'da düzenlenen basın toplantısında, "Siyasi süreçte net pozisyonlar aldık ve gerçek bir demokratik dönüşüm sağlamaya çalıştık ancak başka bir grup ülkedeki siyasi sahneyi lehine çevirmek istiyor." şeklinde konuştu.
"Takvim sürecine koalisyon olarak davet edilmedik"
Uşer, Birleşmiş Milletler (BM), Afrika Birliği (AfB) ve Doğu Afrika'daki Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nden (IGAD) oluşan üçlü mekanizmadan siyasi sürecin takvimini belirlemek için Demokratik Blok koalisyonu olarak davet almadıklarını ancak koalisyon içindeki bazı güçlerin davet edildiğini söyledi.
Uşer, Demokratik Blok olarak toplantıları boykot edeceklerini ve bu grubu devirmek için siyasi yollara başvuracaklarını kaydetti.
"Özgürlük ve Değişim Güçleri-Merkezi Konseyi grubu, iktidarı kontrol etmeye çalışıyor"
Demokratik Blok liderlerinden Nuruddaim Taha, Özgürlük ve Değişim Güçleri-Merkezi Konseyi grubunun iktidarı kontrol etmeye çalıştığını ileri sürerek, "Demokratik Blok koalisyonu üyelerinden Darfur Bölgesi Başbakanı Mini Arko Minawi liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi olarak bizi, önceden hazırladıkları program ve hükümet kurma toplantılarına katılmaya davet ettiler. Buna bizim katılımımızla durumlarını iyileştirmek istiyorlar." dedi.
Taha, blok olarak herhangi bir tarafın dışlanmasına karşı olduklarına ve eşitliğe dayalı bir diyaloğun önemine değindi.
Sudan'daki siyasi süreç sözcüsü Halid Ömer Yusuf, 15 Mart'ta, "Üçlü mekanizma, üzerinde anlaşmaya varılan konularda çerçeve anlaşmayı imzalayan ve imzalamayan güçlerden oluşan bir siyasi mekanizmayı, nihai anlaşma taslağını hazırlanması için görevlendirecek." ifadelerini kullanmıştı.
Yusuf, 19 Mart'ta, ülkedeki siyasi krizi sonlandıracak nihai anlaşmanın 1 Nisan'da imzalanacağını ve yeni hükümetin 11 Nisan'da kurulacağını duyurmuştu.
16 aydır süren siyasi kriz için çözüm çabaları
Siyasi süreç, ordu komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın olağanüstü hal ilanıyla sivil yönetime el koyduğu 25 Ekim 2021'deki askeri darbeden bu yana süren yönetim krizini çözmeyi amaçlıyor.
5 Aralık 2022'de siyasi krizin sona erdirilmesi amacıyla askerle "çerçeve anlaşma"yı imzalayan sivil güçler, 8 Ocak'ta mevcut siyasi sürecin yeni geçiş dönemine zemin hazırlayacak ve tarafları nihai anlaşmaya götürecek son aşamasını başlatmıştı.
Nihai anlaşma, adalet, güvenlik ve askeri reform, barışın sağlanması, eski rejimin izlerini ortadan kaldırma ve Doğu Sudan meselesi olmak üzere 5 temel konuyu kapsıyor.
"Çerçeve anlaşma"nın öne çıkan hükümleri arasında iki yıl sürecek geçiş döneminin başlaması, tamamen sivil hükümetin kurulması ve ordunun iktidardan uzaklaştırılması yer alıyor.
Eski iktidar koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri-Merkezi Konseyi grubunun büyük kısmı, askerle anlaşıp çerçeve anlaşmayı imzaladı ancak Konsey, Demokratik Blok'un tamamının değil koalisyonun bazı üyelerinin nihai anlaşmaya katılmasını istiyor.
Demokratik Blok ise siyasi güçlerin zemininin genişletilmesi gerektiğini vurgulayarak, anlaşmaya koalisyon olarak katılmakta ısrar ediyor.
Son Dakika › Güncel › Sudan'daki muhalif koalisyon, yeni hükümet kurma takvimine itiraz etti - Son Dakika