Şuhut'un "Agria" Cinsi Patatesinde Hasat Zamanı - Son Dakika
Ekonomi

Şuhut'un "Agria" Cinsi Patatesinde Hasat Zamanı

Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde yüksek rakımda yetiştirilen ve bol güneş almasından dolayı ayrı bir lezzeti olan "agria" cinsi patatesin hasadına başlandı.

22.09.2017 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CANAN TÜKELAY - Afyonkarahisar'ın Şuhut ilçesinde yüksek rakımda yetiştirilen ve bol güneş almasından dolayı ayrı bir lezzeti olan "agria" cinsi patatesin hasadına başlandı.

Patates üreticisi Ekrem Koç, AA muhabirine, nisan-mayıs döneminde ekilen agria cinsi patateslerin toplanmaya başlandığını söyledi.

Geçen 2-3 yıl çiftçiyi mağdur eden patatesin bu yıl fiyatlarının kısman daha iyi olduğunu anlatan Koç, "Maliyeti 40-50 kuruş olan patates geçtiğimiz yıllarda tarlada 15-20 kuruşa satıldı. Buradaki yazlık patatesi çiftçiden 60 kuruşa aldık. Bunun maliyeti 45 kuruş civarındadır. Patates üretimi bir ekip işi. Bir ailenin çoluğu çocuğu, herkes tarlayla ilgilenmek zorunda. Bir ailenin tek kazancı bu olduğu için normalde bizim beklentimiz tarlada 80 kuruştan alıcı bulması. Bugünkü rakamlar da kazandırıyor, zarar etmiyor ama geçtiğimiz yıllardaki zarar hala atlatılabilmiş değil." diye konuştu.

Koç, ülkenin çeşitli yerlerine patates gönderdiklerini ifade ederek, "Günlük 10 kamyon ürün gönderiyoruz. Başta İstanbul, İzmit, Adapazarı ve Yalova olmak üzere ağırlıklı olarak Marmara bölgesine patates gönderiliyor." dedi.

Kışlık ürünün daha çok Marmara'da tüketildiğine işaret eden Koç, şöyle konuştu:

"Kışlık patatesin fiyatı daha yüksek. Çünkü yazlık ürünün dekardaki rekoltesi 3 ila 6 ton arasında. Toprağın hazırlanışı ve iklim şartlarına göre verim değişebiliyor. Kışlık ürünün verimi buna nazaran düşük olur. Maliyeti de biraz yüksek oluyor, 60 kuruş gibi... Şu anda kışlık patatesimiz 90 kuruş ila 1 lira arasında satılıyor. Bu seviye üretici için kötü değil. Ama biz fiyatta istikrar istiyoruz. Yani bunun maliyeti 50 kuruşsa, çiftçi 70-80 kuruşa satabilsin. Bunda bir istikrar oluşsun. Bölge dağılımı olacaksa, devlet büyüklerimizin çalışmasıyla daha bilinçli bir üretim yapılsın"

Koç, Şuhut ve çevresinin iklim koşulları bakımından patates üretimine elverişli bir bölge olduğuna dikkati çekerek, "Şu anda patates sökümü için Karaadilli beldesindeyiz. Burada yaklaşık 15 yıldır patates ekiliyor. Şuhut yayla olduğundan iklim koşulları müsait. Hangi bitki olursa olsun rakımı yüksek olan yerlerde yetişenin lezzeti farklıdır. Şuhut patatesinin lezzetli olması da rakımın yüksekliğinden dolayıdır. Sandıklı ve Dinar çevresinde ağırlıklı olarak yazlık ürün ekilir. Ama Şuhut'un yüzde 90'ı agria eker. Agria cinsi, uzun zamanda yetişen, depolamaya daha müsait, 4-5 aya kadar saklanabilen bir üründür." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Şuhut'un 'Agria' Cinsi Patatesinde Hasat Zamanı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement