Süleymaniye Camii'nin siluetini bozuyordu! O inşaat durdurulup, mühürlendi - Son Dakika
Güncel

Süleymaniye Camii'nin siluetini bozuyordu! O inşaat durdurulup, mühürlendi

Süleymaniye Camii'nin siluetini bozduğu tartışmaları ile gündem olan İlim Yayma Vakfı'na ait binanın inşaatı durduruldu. Haklarından feragat ettiklerini ifade eden vakıf, açıklamasında "Süleymaniye'nin siluetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz" ifadelerini kullandı. İBB Başkanı İmamoğlu ise inşaata verilen sürenin dolduğunu ve mühürlendiğini açıkladı.

08.02.2022 17:04  Güncelleme: 20:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Fatih'te tarihi Süleymaniye semtinde Süleymaniye Camii'nin siluetini bozduğu gerekçesiyle tartışmalara konu olan İlim Yayma Vakfı'na ait inşaatla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Habertürk'ten Esra Boğazlıyan'ın haberine göre, inşaatın tartışmalara konu olmasının ardından İlim Yayma Vakfı bir açıklama yaparak "Yapılan proje Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmıştır. Binanın eski ve yeni görsellerinden de anlaşılacağı üzere, tek kütle halinde, daha yüksek ve daha büyük bir bina yıkılarak yerine kademelendirilmiş, bölgenin tarihi siluetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır" demişti.

İBB GENEL SEKRETERİ İNŞAATA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

İnşaatın görüntüsünü paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, "Süleymaniye'nin önünde yükselen bu yapı İlim Yayma Vakfı'nın yaptığı yeni binası. Nisan 2019'da dönemin İBB'si projesini yapıyor, koruma kurulundan onaylatıyor ve inşaata başlanıyor. İzinli olsa da Süleymaniye Camii silueti gibi bir hazineye bu yapılan zulümdür. Yapmayın!" diyerek inşaata tepki göstermişti.

İLİM YAYMA VAKFI FERAGAT ETTİ

Tartışmanın sürmesi üzerine İlim Yayma Vakfı bir açıklama daha yaparak inşaattan feragat ettiğini belirterek, "Süleymaniye, İstanbul'un ruhudur. İlim Yayma Vakfı'nın varlık sebebi, bu ruhun korumasıdır. Süleymaniye'nin ruhuna zarar verebilecek herhangi bir girişimi önce biz kabul etmeyiz. Süleymaniye'nin siluetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. İlgili kurum ve kuruluşları, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet ediyoruz." denildi.

FATİH BELEDİYE BAŞKANI: KALIP SİSTEMİ YIKILDI

Konuya ilişkin açıklama yapan Fatih Belediye Başkanı Ergun Turan, "Yasal bir bina. Ama yasal olması toplumsal kabulü gerektirmez. İlim Yayma Vakfı zaten açıklama yaptı gereğini yapacağız dedi. Yasal hakları olmasına rağmen geri adım atacağını söyledi. Bu binadaki kalıp sistemleri de söküldü. Parafet kalıp sistemi yıkıldı, kat ilavesi yok. Kurulların alacağı karara uyacağız dedi İlim Yayma Vakfı. İnşaat durdu, Kurulların alacağı kararlar bekleniyor." ifadelerini kullandı.

BETON KALIPLARI SÖKÜLDÜ

İnşaatın son halinde görüldüğü gibi son kattaki kalıplar sökülmüş durumda. Koruma Kurulu'nun kararının ardından da son katla ilgili girişim başlayacak.

Süleymaniye Camii'nin siluetini bozan inşaat durduruldu

İMAMOĞLU: İNŞAAT MÜHÜRLENDİ

Bu gelişmelerin ardından sosyal medyadan açıklama yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bir vakıf tarafından yapımı devam eden ve Süleymaniye Camii'nin silüetini bozan yurt inşaatının durdurulması için tanıdığımız süre doldu. İnşaat, ekiplerimiz tarafından mühürlendi. İstanbul'un tarihi ve manevi değerlerini korumada taviz vermeyeceğiz." dedi.

Süleymaniye Camii'nin siluetini bozan inşaat durduruldu

"DURMUŞ BİR İNŞAATIN MÜHÜRLENMİŞ OLMASINI KAMUOYUNUN TAKDİRİNE BIRAKIYORUM"

İlim Yayma Vakfı'ndan konuyla ilgili açıklama geldi. İlim Yayma Vakfı Başkanvekili Nurettin Alan, inşaatın durdurulduğunu vurgulayarak, "Konu sosyal medyada yayıldıktan sonra iki kez açıklama yaptık. Açıklamada, 'inşaatın Süleymaniye silüetine hiçbir şekilde zarar vermemesi gerektiğini kabul ediyoruz' diye belirttik. Sosyal medyadaki tepkileri anlayışla karşıladığımızı belirtmiş, inşaatı durdurduğumuzu söylemiştik. Açıklamalarımızı yaptıktan sonra inşaatı durdurduk. Hal böyleyken durmuş bir inşaatın mühürlenmiş olmasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. Öte yandan biz bir vakıfız. Çalışmalarımızı vakfımızın amaçları doğrultusunda yapıyoruz. Hiçbir şekilde siyasi polemiklerin tarafı olmayacağız. Süleymaniye konusunda hassasiyet gösteren bütün vatandaşlarımızla aynı hassasiyeti gösteriyoruz. Bizi uyaran vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bizim inşaatımızın gölgesi dahi Süleymaniye'nin üstüne düşmeyecek. İnşaatı zaten durdurmuş ve kurulların alacağı karara uyacağımızı söylemiştik. Bunun bir siyasi malzeme haline dönüştürülmesi en istemediğimiz şeydi. Bundan sonra biz bu konuda açıklama yapmayacağız. Vakfımızın inşaatı ile ilgili mimari açıdan çalışmaları yapacağız ve Süleymaniye'nin kubbelerinden görünen görüntüleri ortadan kaldırmış olacağız" diye konuştu.

"SÜLEYMANİYE'NİN KUBBELERİNİ AŞAN BİR BİNA OLMAYACAK"

İnşaatın Süleymaniye Camii'nin manzarasını kapatmayacağını belirten Alan, "Orası bize yurt yapmak şartıyla bağışlanmış bir yer yurt yapılsa dahi hiçbir şekilde Süleymaniye'nin kubbelerini aşan bir bina olmayacak. Hiç kimse Süleymaniye'nin bahçesinden baktığında o görüntüyü görmeyecek. Biz onunla ilgili projemize ilgili kurulların kararları doğrultusunda hareket edeceğiz. Süleymaniye'de tek bir bina yok, orayı çerçeveleyen onlarca bina var. Kamuoyunun Süleymaniye'yi tartışması gerektiğini düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Süleymaniye Camii\'nin siluetini bozuyordu! O inşaat durdurulup, mühürlendi

Son Dakika Güncel Süleymaniye Camii'nin siluetini bozuyordu! O inşaat durdurulup, mühürlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement