Sultanahmet Camii, Ramazan Bayramı'nın ilk günü ibadete açılacak - Son Dakika
Güncel

Sultanahmet Camii, Ramazan Bayramı'nın ilk günü ibadete açılacak

Sultanahmet Camii, Ramazan Bayramı\'nın ilk günü ibadete açılacak

Restorasyonu 2018'den beri devam eden Sultanahmet Camii, Ramazan Bayramı'nın ilk günü Cuma namazı ile yeniden ibadete açılacak.

19.04.2023 16:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Restorasyonu 2018'den beri devam eden Sultanahmet Camii, Ramazan Bayramı'nın ilk günü Cuma namazı ile yeniden ibadete açılacak.

Cami, 21 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla cemaat ile buluşacak.

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, hazırlıkları devam eden caminin restorasyon sürecini AA muhabirine anlattı.

Vakıflar Genel Müdürlüğünün restorasyonu devam eden camileri ilkesel olarak ibadete ve ziyarete kapatmadığını söyleyen Çelebi, "Sultanahmet Camii'nde de 5 yıl boyunca sadece 5 ay kadar kapalı kalma durumu oldu. Bunun sebebi de camiinin içerisine kurulan ve sonra sökülen çelik platformdan dolayı. Onun dışındaki zamanda, sınırlı kapasite de olsa hizmet vermeye devam edildi." dedi.

Çelebi, restorasyon süreçlerinde öncelikli olarak yapıların güvenliği ile statiğine baktıklarını aktararak, "Sultanahmet Camii'nin yarınlara ulaştırılması ve deprem güvenliği açısından beton duvarların bütün kontrollerini, zemin etütlerini ve minarenin statik kontrollerini yaptık. 3 minaremizde bir sıkıntı tespit edildi. Hızlı bir şekilde onaylı kurul projelerini alarak, bu minarelerin taşları tek tek sökülüp uygun bakım ve onarımları yapıldı. Tekrar aynı şekilde uygun yöntemle minare kurum işlemleri tamamlandı." diye konuştu.

İç mekan çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini vurgulayan Çelebi, şöyle devam etti:

"1200 metrekarelik bu alanı önce çelik ayaklarla, çelik profillerle kapattık. Daha sonra bunun üstündeki çalışmalarımız, kubbede kalem işleri, altın varak işlemleri, taş temizliği, pencerelerdeki detaylar, çimentodan arındırma işlemleri şeklinde devam etti. Cami içerisinde tüm aydınlatma ve elektrik aksamlarının hepsini değiştirdik. İçeride bulunan tüm avizeleri tek tek sökerek, kendi laboratuvarlarımızda, bakım, onarımlarını yaptık. Ortada bulunan büyük avizede, temizlik esnasında 1835 damgasına rastladık ki bu, avizelerin 2. Mahmut döneminde yapıldığını bize gösteriyor. Yine caminin üzerini kaplayan yarım kubbesi, çevre kubbesi ve ana kubbenin üzerindeki tüm kaplama örtülerinin hepsini değiştirdik. Sultanahmet Camii mimarı Sedefkar Mehmet Ağa aynı zamanda camideki ahşap işlerin, kepenklerin ustalığını yapmış. Bunların da marangozhanemizde tüm bakım, onarımlarını tamamladık. Daha sonra avlulu revakta, yaklaşık 5 bin tane mermer blok, tek tek numaralandırarak yerlerinden kaldırıp, uygun durumu getirilip, işlemleri yapıldıktan sonra yerlerine yerleştirildi."

Hayrullah Çelebi, Sultanahmet Camii'yi tarihi açıdan önemli kılan özelliklerden birisinin de çinileri olduğuna değinerek, "İçerisinde 20 bini aşkın özgün İznik çinilerini barındırmakta. Bunların tüm bakımları yapıldı. İnşallah bir dahaki restorasyonuna kadar Sultanahmet Camii kapanmayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sultanahmet Camii, Ramazan Bayramı'nın ilk günü ibadete açılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Göztepe, Giresunspor'u mağlup ederse Süper Lig'e yükselecek
    11:16 Göztepe, Giresunspor'u mağlup ederse Süper Lig'e yükselecek

    Göztepe, Trendyol 1. Lig'de ikinci sıradan Süper Lig'e yükselme şansını elde etmek için Giresunspor'u mağlup etmesi ve matematiksel hesapların oluşması durumunu bekliyor. Göztepe, en yakın rakibiyle arasındaki puan farkını 8'e çıkardı ve Süper Lig hayaline bir adım daha yaklaştı. Eğer rakipleri puan kaybederse Göztepe, Kocaelispor maçını kazanarak ligi ikinci sırada bitirip Süper Lig'e yükselecek.

  • Yerli ve Milli Parti Genel Başkanı Teoman Mutlu, Çiftçilere Acil Destek Çağrısında Bulundu
    11:15 Yerli ve Milli Parti Genel Başkanı Teoman Mutlu, Çiftçilere Acil Destek Çağrısında Bulundu

    Yerli ve Milli Parti (YMP) Genel Başkanı Teoman Mutlu, Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği süt fiyatlarının çiftçileri mağdur ettiğini belirterek, hükümetin ve ilgili kurumların çiftçilere ve hayvancılığa sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Mutlu, çiğ süt fiyatlarına yapılan zammın yetersiz olduğunu ve çiftçilerin zor durumda bırakıldığını belirterek, hızlı ve etkili politika değişiklikleri yapılması gerektiğini söyledi.

  • Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan Şeffaflık ve Adalet İlkeleriyle Yeni Döneme Başladı
    11:15 Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan Şeffaflık ve Adalet İlkeleriyle Yeni Döneme Başladı

    Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, şeffaflık, adalet ve katılımcılık ilkeleri doğrultusunda hareket edeceklerini belirterek yeni döneme başladıklarını açıkladı. Meclis toplantısında komisyonların dağılımı da belirlendi.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Manavgat'ın içme suyu sorununu çözdü
    11:14 Antalya Büyükşehir Belediyesi Manavgat'ın içme suyu sorununu çözdü

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Manavgat'ın Yukarıışıklar Mahallesi'nin yıllardır devam eden içme suyu sorununu yeni hat ve depolar yaparak çözdü.

  • Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yükseldi
    11:12 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi Mart Ayında Yükseldi

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Mart ayına ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksini (Tarım-ÜFE) açıkladı. Buna göre, Tarım-ÜFE yıllık yüzde 61,87, aylık yüzde 5,57 arttı. Tarım-ÜFE'de 2024 yılı mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,57, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 17,51, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,87 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 59,98 artış gerçekleşti. Sektörlerde tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,84, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,52 artış olurken; balık ve diğer balıkçılık ürünleri, su ürünleri ve balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 1,18 azalış gerçekleşti. Ana gruplarda tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,27, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 7,60 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,12 artış gerçekleşti. Yıllık değişimin en yüksek olduğu alt grup 170,17 ile yağlı meyveler, aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup 13,54 ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu.


Advertisement