Sümerbank Desenleri Türkiye Turunda - Son Dakika
Güncel

Sümerbank Desenleri Türkiye Turunda

Sümerbank Desenleri Türkiye Turunda

Türkiye’nin sanayileşme devriminin mirasını oluşturan Sümerbank kumaşları, elbiseleri ve ev tekstil ürünlerinin hafızalardaki yeri Ankara’da canlanacak.

06.01.2018 09:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin sanayileşme devriminin mirasını oluşturan Sümerbank kumaşları, elbiseleri ve ev tekstil ürünlerinin hafızalardaki yeri Ankara'da canlanacak. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü tarafından Sümerbank kumaşlarının yeniden üretilmesiyle hazırlanan sergi, Ankara'da Çankaya Belediyesi işbirliğiyle Çağdaş Sanatlar Merkezinde 12 Ocak'ta açılacak.

İEÜ bünyesinde koruma altına alınan İzmir Halkapınar Basma Müessesesi Sümerbank kumaşlarından yola çıkılarak hazırlanan sergide, Türkiye'nin giyimine yön veren tasarımlar sunulacak. 1950'lerden 1990'lara uzanan elbise tasarımlarının, Sümerbank pijamalarının ve ev tekstil ürünlerinin yer aldığı sergi 12 Şubat'a dek açık kalacak.

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, üniversite bünyesinde korunan 200 bine yakın kumaş bulunduğunu belirterek, "Türkiye'nin modasına yön veren Sümerbank kumaşları ve arşivinden oluşan sergimiz İzmir, Aydın ve Bursa'nın ardından başkentimiz Ankara'da da sergilenecek. Yeniden baskılarını hazırlayarak diktiğimiz dönem giysileri, Sümerbank pijamaları, 1970'lerden başlayarak Sümerbank fabrikalarında dikilen kadın, erkek ve çocuk kıyafetleri, mutfak malzemeleri, kumaş kartelaları gibi sanayileşme devriminin mirasına yeniden dikkat çekeceğiz" dedi.

"Türk tekstil tarihine ışık tutmaya devam"

İEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkan Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır da Sümerbank kumaşlarının yaklaşık 6 bin 600'ünün dijital ortama aktarıldığını ve www.tudita.com web adresinden ziyaret edilebildiğini kaydetti. Prof. Dr. Adanır, sergide 1933'lü yıllardan 2000'lere dek Sümerbank'ın tarihi, Türkiye'nin modasında yaşanan değişikliklerin anlatıldığını dikkat çekerek, "Sümerbank bir dönem tüm ulusu giydirdi. Herkesin mutlaka bu markayla bir anısı bulunuyor. Projemizi duyanlar sandıklarından Sümerbank'a ait her objeyi bize getirerek destek oldular. Biz de bu tarihi yeniden gün ışığına çıkarıyoruz. Sümerbank'ın kalıcı bir müze haline gelmesini istiyoruz. Türk tekstil tarihine ışık tutmaya devam edeceğiz" diye konuştu. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Sümerbank Desenleri Türkiye Turunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement