Sur Buluşması" - Son Dakika
Güncel

Sur Buluşması"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Her ne suretle olursa olsun, teröre karşı mücadele kararlılıkla sürdürülecek ve Diyarbekir'in her bir sokağı, Sur'un her bir evi, huzur ve güvene kavuşuncaya, kamu düzeni ihya edilinceye kadar bir an bile durmayacağız." dedi.

01.04.2016 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Her ne suretle olursa olsun, teröre karşı mücadele kararlılıkla sürdürülecek ve Diyarbekir'in her bir sokağı, Sur'un her bir evi, huzur ve güvene kavuşuncaya, kamu düzeni ihya edilinceye kadar bir an bile durmayacağız." dedi.

Davutoğlu, tarihi Hasan Paşa Hanı'nda düzenlenen "Sur Buluşması"nda yaptığı konuşmada, Diyarbakır'ın ilim, irfan ve hikmet diyarı olduğunu belirterek, Diyarbakır'ın tekrar güzel özelliklerine kavuşacağını, sanat mirasçısı ve kaybolmak üzere olan bir sanatı ihya eden merhum hattat Hamid Aytaç'ın mirasının da yaşatılması için büyük bir hat okulu ve hat müzesi inşa edileceğini bildirdi.

Musikide Diyarbakır'ın gönlünün sesini tanıtan Celal Güzelses adına da Musiki Cemiyeti inşa edileceğini anlatan Davutoğlu, " Cahit Sıtkı Tarancı, Sezai Karakoç gibi gerçek Diyarbekir aşıklarının gurur duyacağı, tekrar 'Diyarbekir inşa ediliyor' diyecekleri, tabi, Cahit Sıtkı rahmetli oldu ama inşallah Sezai Karakoç üstat bunu hissedecek ve bunun yaşanmasını bizzat gözleyecektir. Kültürüyle, mimarıyla bunları en iyi şekilde tekrar Diyarbekir halkının hizmetine ve insanlık birikiminin şahitliğine sunacağız." diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu'nun "Yeniden Sur, Sur'da yeniden hayat, Sur yeniden mamur" sözlerinin ardından, Sur'da yapılacak çalışmaların anlatıldığı animasyon film gösterimi yapıldı.

Sunumun ardından, "Bu sadece zihinlerde canlansın diye küçük bir kesit" diyerek konuşmasına devam eden Davutoğlu, yüreklerindeki Diyarbakır'ın her zaman tarihte olduğu gibi bütün insanlık birikimini yansıtan ve insanların kendisine baktığında ibret aldıkları "mürşit bir şehir" olma özelliğini koruyacağını kaydetti.

"Teröre karşı mücadele, kararlılıkla sürdürülecek"

"Özetle bugünkü ziyaretimle temel mesajlarım şunlardır" diyen Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Birincisi, her ne suretle olursa olsun, teröre karşı mücadele kararlılıkla sürdürülecek ve Diyarbekir'in her bir sokağı, Sur'un her bir evi, huzur ve güvene kavuşuncaya, kamu düzeni ihya edilinceye kadar bir an bile durmayacağız. İkincisi, insanımıza yüreğimizden gelen sesle sahip çıkacak, hiçbir vatandaşımızın mağdur olmasına izin vermeyecek, olmuş olan ve olabilecek bütün yaraları tek tek saracağız. Üçüncüsü aç ve açıkta, muhtaç ve mağdur hiçbir vatandaş bırakmayacağız. Dördüncüsü, Diyarbekir'i bütün güzel özellikleriyle, Sur içi de dahil olmak üzere en titiz şekilde yeniden inşa edeceğiz. Beşincisi, Diyarbekir bu özelliklerini korurken gelişecek ve Diyarbekir'in kapanan iş yerleri, Diyarbekir'in duran ekonomik hayatı tekrar canlandırılacak.

Esnafımıza, iş adamlarımıza her türlü kolaylığı göstereceğiz. Bu olaylar dolayısıyla maalesef 26 otel kapanmak zorunda kaldı, maalesef bir çok esnaf, dükkanın kepengini indirmek zorunda kaldı, kapatmak durumunda kaldı iş yerini. Bunların hepsinin tek tek açılmasına bizzat destek olacağız ve uyguladığımız programlarla hayatı Diyarbekir'de tekrar canlandıracağız. Altıncısı, Diyarbekir bütün güzel şehirlerimiz gibi geleceğe ümitle bakacak. Diyarbekir, bu anlamda ülkemizin bütün şehirleriyle birlikte önümüzdeki 10 yılların yükselen, sadece Türkiye'de değil, sadece yakın gönül coğrafyamızda değil, dünyada dahi örnek olarak anılan bir şehir haline gelecek."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ulu Cami bizim yüreğimizdir, koruyacağız. Sur içi bizim namusumuzdur, ihya edeceğiz. Diyarbakır bizim şerefimizdir, şerefimizi nasıl korursak, Diyarbekir'i öylesine koruyacağız. Allah Diyarbekir'i aziz eylesin, Diyarbekirlileri her zaman başı dik, her zaman geleceğe ümitle bakan, değerli hemşehrilerle aziz ve baki eylesin."

(Bitti)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement