Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Teknoloji Üretecekler - Son Dakika
Güncel

Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Teknoloji Üretecekler

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi, Norveç'te bulunan SINTEF Ocean tarafından yürütülen etkili, uyumlu ve çevresel açıdan sürdürülebilir balıkçılık sektörü için teknolojik gelişmeleri amaçlayan SMARTFISH isimli Avrupa...

12.02.2018 10:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi ile Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi, Norveç'te bulunan SINTEF Ocean tarafından yürütülen etkili, uyumlu ve çevresel açıdan sürdürülebilir balıkçılık sektörü için teknolojik gelişmeleri amaçlayan SMARTFISH isimli Avrupa Birliği UFUK2020 araştırma projesinin ortağı oldu.

Çukurova Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültelerinin temsilcileri, sürdürülebilir deniz balıkçılığı için yenilikçi teknolojiler geliştirmek amacıyla atılacak ilk adımları tartışmak üzere Avrupa'daki 18 farklı ortağın bağlı olduğu üniversite, araştırma enstitüleri ve endüstriden 35 uzmanla Norveç'in Trondheim kentinde gerçekleştirilen ilk proje toplantısına katıldı.

Projeyle, balıkçılık sektöründe, kaynak kullanımını optimize etmek, stok tahminleri için otomatik veri toplama sistemleri geliştirmek, yasal düzenlemelere uyulduğuna ve ekolojik etkinin azaltıldığına dair kanıtlar sağlamak için ileri teknoloji ürünü ekipmanların geliştirilmesi, test edilmesi ve tanıtılmasının amaçlandığı bildirildi.

2018-2021 yılları arasındaki dört yıllık sürede, proje grubu teknolojik yenilikleri kullanarak balıkçılık endüstrisinin sürdürülebilirliğine dair köklü değişimlere imza atmasının hedeflendiği kaydedildi.

Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr. Gökhan Gökçe, Dr. Sinan Mavruk ve İsmet Saygu, Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden de Hüseyin Özbilgin ve Yrd. Doç. Dr. Yeliz Özbilgin projede geliştirilecek ekipmanların Akdeniz ve Karadeniz'deki türleri tanıyabilmeleri için veri üretecek ve akıllı balıkçılık cihazlarını Türk balıkçılık filosuna uyarlayacak.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sürdürülebilir Balıkçılık İçin Teknoloji Üretecekler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement