Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, prim teşviklerinin, iş gücü maliyetinin ve kayıt dışı istihdamın yüksek olduğu sektörlere daha yüksek miktarda verilmesinin kayıt dışı istihdamı azaltacağını bildirdi.

19.10.2017 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, prim teşviklerinin, iş gücü maliyetinin ve kayıt dışı istihdamın yüksek olduğu sektörlere daha yüksek miktarda verilmesinin kayıt dışı istihdamı azaltacağını bildirdi.

TÜRKONFED, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle düzenlenen Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi'nde konuşan Kadooğlu, kadının ekonomik hayata aktif katılmasının, ülkelerin refah seviyesini artırırken, kalkınmanın da en önemli göstergesi olarak kabul edildiğini söyledi.

2018-2020 Orta Vadeli Program'da, istihdam oranının OVP dönemi boyunca yüzde 49,5'e ulaşmasının hedeflendiğini, 29 milyon olan istihdam edilen kişi sayısının 2020'de 31 milyon 369 bin kişiye ulaşacağını belirten Kadooğlu, şunları kaydetti:

"Dünyadaki iş gücünün yüzde 40'ını kadınların oluşturduğu biliniyor. 2025'e kadar toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması halinde dünya ekonomisine 12 trilyon dolarlık bir katkının ortaya çıkacağı düşünüldüğünde, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmayı sağlaması için kadının iş gücüne etkin katılması gerekmektedir. İş gücü açısından, kadın-erkek uçurumundan kaynaklanan ekonomik kaybımız gayri safi milli hasılamızın yüzde 25'ine denk geliyor. IMF'nin geçtiğimiz yıllarda yayımladığı araştırmaya göre, kadın elinin değmediği ülkelerde ekonomik kayıp yüzde 30'lara kadar çıkıyor. Avrupa'da kadın istihdamı yüzde 40'ın altında olan tek ülke Türkiye. Yani kadın eli değmezse refah da, huzur da, kalkınma da pek mümkün değil."

- "Her 2 kadından 1'i kayıt dışı görünüyor"

Tarkan Kadooğlu, kayıt dışı istihdam ve bu kayıt dışılık içinde kadınların durumunun da iyi irdelenmesi gerektiğini ifade ederek, "Ülkemizde kadınların kayıt dışı çalışma oranları erkeklere göre daha yüksek bir seviyede bulunuyor. Kadınları kayıt dışı çalışmaya iten en önemli etkeni, yani eğitim seviyesi yetersizliğini ortadan kaldırmak gerekiyor." dedi.

TÜİK 2016 verilerine göre çalışan her 2 kadından birinin kayıt dışı göründüğünü vurgulayan Kadooğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Kadınlar, kayıtlı çalışmaları halinde aldıkları aylık ve yardımların kesilmesi endişesi yaşadığı için sosyal güvenlik şemsiyesi altına tam olarak alınamıyor. 2012'de sosyal yardımlara yönelik düzenleme ile bu endişe ortadan kaldırılsa da uygulama farklı işliyor. Gelir vergisi uygulamasında cinsiyete duyarlılık geliştirilmesi önemli bir kazanım olacaktır. Sosyal sigorta prim ve istihdam teşviklerinin birbirinden farklı koşullara sahip olması ile mevzuatın karmaşıklığı, prim teşviklerinden yararlanmayı zorlaştırmaktadır. Prim teşviklerinin, iş gücü maliyetinin ve kayıt dışı istihdamın yüksek olduğu sektörlere daha yüksek miktarda verilmesi kayıt dışı istihdamı azaltacaktır."

- "Kadınların eğitim düzeyi arttıkça istihdam oranı da artıyor"

TÜRKONFED İş Dünyasında Kadın Komisyonu Başkanı Yasemin Açık da bugün zirvede kadın-erkek cinsiyet ve fırsat eşitliği, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü ayrımcılığın önlenmesi ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmada kadının rolü konularını gün boyu tartışacaklarını ve çözüm önerileri oluşturmaya çalışacaklarını belirtti.

Açık, toplantının sonunda 36 kadın derneğinin imzasıyla bir sonuç bildirgesi yayınlayacaklarını ifade ederek, kadının hem ekonomik hem de sosyal yaşamda daha güçlü olması için emek harcadıklarını söyledi.

Kadınların eğitim düzeyi arttıkça istihdam oranının da arttığına dikkati çeken Açık, son 10 yılda yapılan bazı çalışmalarla Türkiye'de kadınların iş gücüne katılması ve eğitim düzeylerinde önemli gelişmelerin bulunduğunu kaydetti.

Açık, ILO 2017 sonuçlarına göre Türkiye'de 2007-2015 arasında kadın istihdamının yüzde 77 arttığını ve 2 milyon 160 kadına istihdam sağlandığını, aynı dönemde kadınların ve kız çocuklarının eğitim ve okullaşma oranlarında da artış olduğunu bildirdi.

Kendilerinin hazırladığı raporda 2015 yılında 1 milyon 112 bin kadının çocuk bakımı nedeniyle çalışamadığının ortaya çıktığını kaydeden Açık, bu sorunun çözümü için çocuk bakımı ve kreş hizmetlerinin sosyal güvenlik kapsamına alınmasında fayda olacağını aktardı.

- "İşgücüne katılım OECD'yi yakalarsa Türk vatandaşı yüzde 20-25 daha zenginleşir"

Zirve kapsamında düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma için Nitelikli Eğitim Stratejileri" panelinde konuşan Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, cinsiyet eşitliğinin önemine işaret ederek, sürdürülebilir, adil, doğru bir Türkiye için cinsiyet eşitliğinin olması gerektiğini kaydetti.

Erbil, ekonomideki kadınların katkı sağlamasının herkesin refah ve geleceği için olmazsa olmaz olduğunu vurgulayarak, "(Kadınların) İş gücüne katılımda maalesef yüzde 34'lerdeyiz. OECD ortalaması yüzde 63. Bu ortalamaya geldiğimiz takdirde Türkiye'nin gayri safi milli hasılası 250 milyar dolar daha artar. Bu da şu demektir; ortalama Türk vatandaşı yüzde 20-25 daha zenginleşir. Hepimizin bu bakış açısıyla düşünmesi lazım. Bizim yaklaşımımız da bu yönde." diye konuştu.

Garanti Bankası'nda çalışan kadınların oranının yüzde 57, orta ve üst düzey kadın yönetici oranının yüzde 40, üst yönetimde ise yüzde 25 seviyesinde olduğunu, bu oranı yüzde 30'a çıkarmaya çalıştıklarını ifade eden Erbil, kadın çalışanların doğum sürecinin kendileri için önemli olduğunu vurguladı.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın da katıldığı zirve, oturumların ardından sona erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Kadının Rolü Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ali Babacan Erzurum'u ziyaret etti
    13:02 Ali Babacan Erzurum'u ziyaret etti

    Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, seçim çalışmaları kapsamında Erzurum'u ziyaret etti. Babacan, partisinin il başkanı ve partililer tarafından karşılandı. Kent merkezini gezen Babacan, vatandaşları selamladı ve partisinin belediye başkan adaylarına destek istedi. Konuşmasında, yerel seçimlerle ilgili çalışmalarını 2 yıl önce açıkladıklarını ve belediyecilikle ilgili etik kurallar bildirgesi yayınladıklarını belirtti. Babacan, partisinin belediye başkan adaylarını tanıtarak seçim çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Eskişehir'de Hava Durumu: Parçalı Bulutlu ve Hafif Sağanak Yağış
    13:01 Eskişehir'de Hava Durumu: Parçalı Bulutlu ve Hafif Sağanak Yağış

    Meteoroloji 3. Bölge Müdürlüğü hava raporuna göre, Eskişehir geneliyle doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu akşam saatlerinde yerel olmak üzere hafif sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrederken rüzgarın güney ve güneybatı yönlerinden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

  • Avcılar'da gece kulübüne silahlı saldırı: 4 şüpheli tutuklandı
    13:01 Avcılar'da gece kulübüne silahlı saldırı: 4 şüpheli tutuklandı

    Avcılar'da bir kişinin hayatını kaybettiği gece kulübüne yönelik silahlı saldırı sonrası gözaltına alınan 5 şüpheliden 4'ünün tutuklanmasına karar verildi. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri, saldırıya ilişkin çalışma yürüttü ve kimliği belirlenen 5 şüpheli Esenyurt ve Avcılar'da gözaltına alındı. Şüphelilerden 4'ü tutuklanırken, bir zanlı ise serbest bırakıldı. Saldırı anı ise güvenlik kameraları tarafından kaydedildi.

  • Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    13:01 Abant Gölü Milli Parkı'ndaki Yaban Hayatı Müzesi 10 Yılda 5 Milyon 760 Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Bolu'da çeşitli nedenlerle ölen yaban hayvanlarının tahnit işleminden geçirildikten sonra sergilendiği Abant Gölü Milli Parkı'ndaki müzeyi, 10 yılda 5 milyon 760 kişi ziyaret etti. Müzede, ayı, kurt, tilki, karaca, gelincik, atmaca gibi 21 türe ait tahnit edilmiş 33 hayvan sergileniyor. Müze, ziyaretçilere yaban hayvanları hakkında bilgi vererek doğa sevgisi ve hayvan koruma bilincini aşılamayı amaçlıyor.

  • Afyonkarahisar'da 32 anne ve anne adayına uyuşturucu ile mücadele eğitimi verildi
    13:00 Afyonkarahisar'da 32 anne ve anne adayına uyuşturucu ile mücadele eğitimi verildi

    Afyonkarahisar İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü TUBIM Büro Amirliği, uyuşturucu madde kullanımının önüne geçme ve farkındalık oluşturma amacıyla 32 anne ve anne adayına eğitim verdi.

  • İzmir Seferihisar'da İsmail Yetişkin'in düzenlediği seçim mitingi büyük ilgi gördü
    13:00 İzmir Seferihisar'da İsmail Yetişkin'in düzenlediği seçim mitingi büyük ilgi gördü

    Seferihisar'da CHP'li Belediye Başkanı ve Başkan Adayı İsmail Yetişkin'in düzenlediği ilk seçim mitingi binlerce kişi tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.

  • İzmir'de Kaçakçılık Operasyonunda 15 Bin Litre Etil Alkol Ele Geçirildi
    12:59 İzmir'de Kaçakçılık Operasyonunda 15 Bin Litre Etil Alkol Ele Geçirildi

    İzmir, Aydın ve Manisa'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 15 bin litre etil alkol, 11 kişi yakalandı. Operasyonda çok sayıda etil alkol damıtma kazanı, doldurma makinası ve diğer malzemeler de ele geçirildi. İki şüpheli tutuklandı, diğerlerinin ise adli işlemleri devam ediyor.

  • Virajı alamayan otomobil 50 metreden aşağıya uçtu: Sürücü hayatını kaybetti
    12:59 Virajı alamayan otomobil 50 metreden aşağıya uçtu: Sürücü hayatını kaybetti

    Erzurum'un İspir ilçesinde meydana gelen trafik kazasında sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil virajı alamayarak uçuruma yuvarlandı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Kazanın fark edilmesi üzerine olay yerine giden vatandaşlar ve sağlık ekipleri müdahale etti ancak sürücü tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Polis kazayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Kayserili Vatandaşlar CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e Tepki Gösterdi
    12:58 Kayserili Vatandaşlar CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e Tepki Gösterdi

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Kayseri'de alkollü mekan olmamasını eleştirmesi Kayserili vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

  • Hatay'da bireysel konteynerde çıkan yangın söndürüldü
    12:58 Hatay'da bireysel konteynerde çıkan yangın söndürüldü

    Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan Dikmece Mahallesi'nde bir bireysel konteynerde çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangın sonucunda konteyner kullanılamaz hale geldi.


Advertisement