Sürdürülebilir Kültürel Kalkınma Programı Tanıtım Toplantısı - Son Dakika
Politika

Sürdürülebilir Kültürel Kalkınma Programı Tanıtım Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gençlerimizin kültür ve turizm alanında iş alışkanlıklarını geliştirmeye dönük, bin 200 gencimizi, 6 aylık süreyle geçici olarak istihdam edeceğiz.

21.04.2016 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gençlerimizin kültür ve turizm alanında iş alışkanlıklarını geliştirmeye dönük, bin 200 gencimizi, 6 aylık süreyle geçici olarak istihdam edeceğiz. Bu gençlerimizin 730'u ören yerlerimizde, 470'i de havaalanlarında turizm faaliyetlerine destek olacaklar." dedi.

Davutoğlu, Ankara Palas'ta, "64. Hükümet Sürdürülebilir Kültürel Kalkınma Programı" tanıtım toplantısında, Rami Kütüphanesi Projesi'ni hayata geçireceklerini bildirdi.

Bu kapsamda Rami Kışlası'nı restore ederek, 10 milyon kitap kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük kütüphanesi haline getireceklerini açıklayan Davutoğlu, programın üçüncü başlığının ise "şehir kültürünün zenginleştirilmesi ve tanıtımı" ile ilgili olduğunu söyledi.

Bu başlık altında yapacakları çalışmalarda 30 büyük şehre bir milyon kitabın bulunduğu kütüphaneler oluşturacakları bilgisini paylaşan Davutoğlu, "Yaşayan kütüphaneler kapsamında mevcut kütüphaneleri zenginleştireceğiz. Kültürel mirasımızın gelecek nesillere aktarılması için bir dijital kültür arşivi oluşturacağız." diye konuştu.

Bunun yanı sıra müze ve kütüphane girişlerine kolaylık sağlayacak "Kültür Park" projesini de hayata geçireceklerini vurgulayan Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ile yaptıkları değerlendirmelerde, özellikle bazı derslerin müzelerde verilmesi gerekliliği üzerinde durduklarını ve bunu hayata geçireceklerini anlattı.

Klasik eserler seslendirilecek

Davutoğlu, "e-Kütüphane" projesi ile telif hakkı taşımayan Türk ve yabancı klasik eserlerin seslendirilerek yayınlanmasını da sağlayacaklarını aktararak, ayrıca kültürel hayatın zenginleştirilmesine yönelik 81 ilde tiyatro ve sahne sanatları ile ilgili projelere destek vereceklerini bildirdi.

Tiyatro sahnesi olmayan illere gerçek anlamda en az bir tiyatro sahnesi kazandıracaklarını açıklayan Davutoğlu, "Yeri gelmişken özel tiyatrolarımıza da bir müjde vermek istiyorum; 2015'te özel tiyatrolara 4 milyon 500 bin lira destek vermiştik, bu yıl bunu yüzde 100 artırarak 9 milyon Türk lirasına çıkarıyoruz." dedi.

Dördüncü başlığı ise "Anadolu medeniyet izlerinin gün yüzüne çıkarılmasına yönelik çalışmalar" olarak açıklayan Davutoğlu, bu başlık altında bu izlerin gün yüzüne çıkarılmasına yönelik "Restorasyon Teknikleri Araştırma ve Uygulama Merkezi"ni kuracaklarını bildirdi.

Davutoğlu, "Milli tarihimizin yapı taşlarını ihya etmek için 'Aziz Mekanlar Projesi'ni hayata geçireceğiz. Bu proje çerçevesinde tarihimiz açısından önem taşıyan Edirne, Çanakkale, Erzurum, Sivas gibi tarihi kentlerimizdeki tabya, kale ve anıtsal eserler gibi özel mekanlar tespit edilerek ihya edilecek." ifadesini kullandı.

Gençlerin projelerine 50 milyon lira bütçe

Beşinci başlığın "kültür ekonomisi ve girişimciliğinin desteklenmesi"ne ilişkin olduğunu belirten Davutoğlu, bu başlık altında yapacakları çalışmalar kapsamında gençlerin kısa film, dergi, kitap gibi sanatsal faaliyetleriyle, sportif faaliyetlerine proje bazlı karşılıksız destek verileceğini söyledi. Bu kapsamda "Genç Ders Projesi"ni hayata geçireceklerini açıklayan Davutoğlu, bu program için genel bütçeden 50 milyon lira ayırdıklarını bildirdi.

Davutoğlu, kültür girişimleri ve kültür endüstrisi ile ilgili projeleri de destek kapsamına alacaklarının altını çizerek, kültür merkezi, çok amaçlı salon, sinema salonu, müzeler, kütüphane, kültür ve sanat araştırma merkezi yapan girişimcilerin destek kapsamını da genişlettiklerini dile getirdi. Davutoğlu, bu kapsamda gelir vergisi stopaj indirimi, sigorta pirimi işveren paylarında indirim, su bedeli indirimi ve enerji desteği sağlayacaklarını kaydetti.

Kültür sponsorluğu hayata geçirilecek

Altıncı başlığın ise "kültür sponsorluğu sisteminin geliştirilmesi" ile ilgili olduğunu bildiren Davutoğlu, bu kapsamda her yıl kültür sponsorluğuna yönelik çalışmaları ve yatırımları en çok olan kişi ve kurumlara "Kültür Sponsorluğu Ödülü" vereceklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, buna ilişkin yasal düzenlemeleri de yapacaklarını vurgulayarak, "Kütüphane, müze, sanat galerisi ve kültür merkezi ile sinema, tiyatro, opera, bale ve konser gibi kültür ve sanat faaliyetlerinin sergilendiği tesislerin yapımı, onarımı veya modernizasyonuna ilişkin harcamalarla, makbuz karşılığı yapılan bağış ve yardımların yüzde 100'ü, gelir vergisi ve kurumlar vergisi matrahından indirilmeye devam edilecek." diye konuştu.

Sanatçıya vefa...

Yedinci başlığın "beşeri kapasitenin güçlendirilmesi ve eğitim hakkında" olduğunu dile getiren Davutoğlu, bu başlıkta istihdamın planlanması doğrultusunda bir program hazırlanacağını ve diğer kuruluşlarla beraber yapılacak çalışmalarla öğrenci sayılarıyla ilgili planlı adımlar atılacağını vurguladı.

Davutoğlu, "sanatçılara vefa" olarak adlandırdıkları çalışma ile belli dönemlerde SGK primlerini yatıramayan sanatçıların emekli olmasını kolaylaştıracak çalışmaları başlattıkları bilgisini vererek, şöyle konuştu:

"Bu konuda bir talep gelmişti, bunu gerçekleştireceğiz. Yıllarını sanata adamış ama emekliliğinde rahat bir yaşam sürdürmeye yönelik birikim yapamamış sanatçılarımızın evsiz, barksız bir şekilde bin bir zorlukla hayata tutunmaya çalışması hepimizi derinden üzüyor. Yadigar Ejder, Yüksel Gözen, Sami Hazinses, Kazancı Bedih gibi sanatçılarımızın yaşadığı mağduriyetleri, kimisinin nasıl bir trajedi ile hayata veda ettiğini hepimiz biliyoruz. Sami Hazinses'i hatırlamayan, bizim çağımızda hiçbir sinema takipçisi yoktur. Ama onun hazin vedasını da yüreğimizde bir acı olarak tutuyoruz. Bu çalışma ile hayatlarını sanata adamış sanatçılarımıza kolay emeklilik sağlayarak, sanatlarını icra edemedikleri dönemde de rahat bir hayat imkanı sağlamayı öngörüyoruz. 'Bir Usta Bir Atölye Projesi' hayata geçirilerek, ülkemize mal olmuş, plastik sanatlar alanındaki ustaların atölyelerinde yetenekli gençlerin ustalaşmasını ve sanatçıların desteklenmesini sağlayacağız."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "yasal düzenlemeler yapılması ve yeniden yapılanmanın" sekizinci başlık olduğunu ifade ederek, bu kapsamda 4848 Sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da, 5224 Sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasıyla, Desteklenmesi Hakkında Kanun'da, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu'nda, 5225 Sayılı Kültür Yatırımları ve Girişimleri Teşvik Kanunu'nda değişiklikler yapacaklarını bildirdi.

Telif haklarıyla ilgili düzenleme-

Kültür ve sanat alanına yönelik açıkladıkları proje ve desteklerin yanı sıra senarist, yönetmen, besteci, söz yazarları, ressamlar, oyuncu, yapımcı ve yayıncıların telif haklarının en etkili şekilde korunması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Davutoğlu, "Telif Hakları Yasası'nı, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu mayıs ayı içerisinde TBMM'ye sunacağımızın müjdesini de vermek istiyorum." dedi. Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bütün bu eylem ve projeleri tasarlarken bu işin istihdamını da düşündük ve bununla ilgili adımları atıyoruz. Şimdi özellikle bu alanda kadro haberi bekleyen gençlerimize de bir müjdem var; gençlerimizin kültür ve turizm alanında iş alışkanlıklarını geliştirmeye dönük olarak bin 200 gencimizi, 6 aylık süreyle geçici olarak istihdam edeceğiz. Bu gençlerimizin 730'u ören yerlerimizde, 470'i de havaalanlarında turizm faaliyetlerine destek olacaklar. Kültür ve Turizm Bakanlığımızda istihdam edilmek üzere 600 kişilik yeni kadro açıyoruz. Bunların 200'ü kütüphaneci, 100'ü sanat tarihçisi, 100'ü arkeolog olacak. Ayrıca 200 kişi de daha çok kültür varlıklarımızın restorasyonu ve şehirlerimizin yeniden inşası için düşündüğümüz projelerde görevlendirmek üzere, mimar, mühendis, şehir plancısı, kağıt restoratörü gibi mesleklerden alınacak."

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde gerçekleştirilecek bu çalışmaların hayırlı olması temennisinde bulunurken, programa katılan sanatçılara da teşekkür etti.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Sürdürülebilir Kültürel Kalkınma Programı Tanıtım Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement