Sürecin Uzaması Depreme Karşı Önlemleri Yavaşlatabilir - Son Dakika
Emlak

Sürecin Uzaması Depreme Karşı Önlemleri Yavaşlatabilir

Sürecin Uzaması Depreme Karşı Önlemleri Yavaşlatabilir

Hamit Demir, yeni tüketici kanunuyla gelen yükümlülüklerin inşaat sektöründe doğurabileceği sonuçları açıkladı.

30.05.2014 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yeni Tüketici Kanunu'yla birlikte artık ruhsatsız konut satışı yapılamayacak, tüketiciye 14 gün cayma hakkı, sonrasında Dönme Hakkı tanınacak, inşaatı tamamlama sigortası zorunluluğu gibi uygulamalar gelecek.

Getirilecek prosedürler tüketicinin lehine uygulamalar getirirken zaman ve maddi yükümlülükler konusunda akıllara soru işaretleri de getiriyor. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Bengü Öner'e yeni yasayla inşaat sektöründe yaşanabilecek durumlardan bahsetti.

Satış Süreci Uzayacak

Bengü Öner: Yeni Tüketici Kanunu inşaat sektörünü nasıl etkiler?

Hamit Demir: Yeni Tüketici Kanunu'yla birlikte satış vaadi sözleşmelerinin noter kanalıyla yapılması zorunluluğu sektörümüzde son dönemde durgunlaşan satışların daha da yavaşlamasına neden olabilir. Çünkü kanun uyarınca, satış vaadi sözleşmesinin noterde yapılması veya tapu şerhi şeklinde bir düzenleme zorunluluğu getiriliyor. Ağırlıklı olarak hafta sonu satış yapan inşaat sektörünün satışlarının hafta içinde noterlere ve tapuya gidilerek gerçekleştirilmesi şeklinde uygulanacak. Hem alım yapan hem de satış yapan taraf için ekstradan zaman ayırma zorunluluğu nedeniyle iş süreçleri uzayacak. Bu durumun da proje satışlarını önemli ölçüde yavaşlatması anlamını taşıdığını söyleyebiliriz.

Ekstra Maddi Yükümlülükler Olacak

Garantör bankaların olduğu projelerde noter tastiğine gerek olmadığını düşünüyorum. Çünkü zaten müşteri ve müteahhit arasında yapılan sözleşme mortage sistemi nedeniyle bankaya ibra ediliyor ve bankanın araştırma ve incelemesi sonucu kredi çıkartılıyor. Banka müşteri adına kullanılan her kredinin müteahhit firmadan garantisini önceden almış oluyor. Ayrıca banka kredisi kullanan vatandaşlar 500 ila 1000 TL gibi masrafları ödemekte bile zorlanırken, banka masrafının 5 -10 katı noter masrafı ödeme zorunluluğuyla karşılaştıklarında satışlar büyük ölçüde düşecektir. Garantör bankalarla çalışan firmalara kesinlikle noter kanalı zorunluluğu getirilmemelidir. Ancak garantör bankaların olmadığı senetli satışların olduğu firmalarda noter satışlarının olması gereklidir. Zaten inşaatı yapana kadar geçen süreçler inşaatçıları oldukça zorluyor ve yoruyor. Satış sürecinin daha da zorlaşması sektörün önüne çıkacak bir başka engel olarak da görülebilir.

Dileğimiz sektörün önünü açacak uygulamaların getirilmesi. Çünkü yarattığı istihdam ile Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörünün bu özelliğinin unutulmaması ve ona göre önlemler alınması gerektiğine inanıyorum.

Bengü Öner: Satışları nasıl etkiler?

Hamit Demir: Süreçlerin uzayacak olması, satışlara olumsuz yansıyabilir. Çünkü gayrimenkul alanlar ve satanlar için zaman ve iş gücü kaybı gündeme gelecek. Şu anda hafta sonu rahatça gayrimenkul alabilen yatırımcılar, yeni kanunun doğuracağı bu süreçlerle uğraşmak yerine başka yatırım çeşitlerinde yatırım yapma yolunu da tercih edebilirler. Bekleyip zaman içinde tüketicilerin eğilimlerini ve satışlara yansımasını göreceğiz. Ancak Türk halkının gayrimenkulü güvenli liman olarak görme eğilimini düşündüğümüzde satışlara olumsuz yansımayacağı konusunda da iyimser yaklaşıyoruz.

Sürecin Uzaması Depreme Karşı Önlemleri Yavaşlatabilir

Bengü Öner: Müteahhidin hareketlerini kısıtlar mı aksine yolunu mu açar?

Hamit Demir: Arsa seçiminden ruhsat alımına, inşaatın tamamlanmasına kadarki süreçler zaten yorucu süreçler oluyor. Bir de satış süreçlerinin uzayacak olmasının müteahhitlere ek zaman kaybı anlamına geldiğini düşünüyoruz.

Kentsel dönüşüm sürecinde de tapunun arsa sahibinden proje geliştirici firma üzerine devri sürecinin nasıl olacağı da önemli. Bu süreçlerin uzaması deprem gerçeği ile karşı karşıya olan Türkiye'nin çürük yapılarının yenilenmesi konusunun hızlanmasının önünde bir engel de olabilir. Bu konular iyi değerlendirilmeli.

Bengü Öner - Milliyetemlak

Kaynak: Milliyet.com.tr

Son Dakika Emlak Sürecin Uzaması Depreme Karşı Önlemleri Yavaşlatabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Battalgazi Belediye Başkanı Sosyal Konut İnşaatını İnceledi
    12:57 Battalgazi Belediye Başkanı Sosyal Konut İnşaatını İnceledi

    Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, sosyal konutların yapımına devam edildiği inşaat alanında incelemelerde bulundu. Taşkın, projenin ilerleyişi hakkında bilgi aldı ve vatandaşların daha sağlıklı ve konforlu yaşam şartlarına kavuşmalarını hedeflediklerini belirtti.

  • Burhaniye Belediyesi Altyapı Çalışmalarına Devam Ediyor
    12:53 Burhaniye Belediyesi Altyapı Çalışmalarına Devam Ediyor

    Burhaniye Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, ilçenin çeşitli bölgelerinde altyapı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Bahçelievler Mahallesi, Kocacami Mahallesi ve Öğretmenler Mahallesi'nde parke taşı döşeme, tamirat ve onarım çalışmaları yapılmaktadır.

  • Kuşadası'nda Kadınlar Denizi Mahallesi'nde Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor
    09:10 Kuşadası'nda Kadınlar Denizi Mahallesi'nde Yol Yenileme Çalışmaları Devam Ediyor

    Kuşadası Belediyesi, Kadınlar Denizi Mahallesi'nde kilit parke taşı döşeme işlemi gerçekleştirerek yol yenileme çalışmalarını sürdürüyor.

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    18 Nis Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kira fiyatları ise illere göre farklılık gösterdi.

  • Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı
    18 Nis Balıkesir'de Mart Ayında 2 Bin 341 Konut Satıldı

    Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, Balıkesir'de mart ayında 2 bin 341 konut satışı gerçekleşti. Türkiye genelinde ise mart ayında 105 bin 394 konut satıldı. İstanbul, en yüksek konut satışı ve paya sahip olan il oldu.

  • Rize'de bir evin balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesiyle ilgili inceleme başlatıldı
    18 Nis Rize'de bir evin balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesiyle ilgili inceleme başlatıldı

    Merkeze bağlı Yeniköy Mahallesi'ndeki bir apartmanın balkonunda bulunan sepete mermi isabet etmesi üzerine inceleme başlatıldı. Olayı fark eden ev sahibi, durumu polise bildirdi. Polis ekipleri olay yerine gelerek inceleme yaptı ve mermi çekirdeğini emniyete götürdü. Ev sahibi, balkonda oturamama korkusu yaşadığını ve insanları duyarlı olmaya çağırdı.


Advertisement