SURİYE'DE İŞKENCE MAĞDURLARI REJİMİN ZİNDANLARINI ANLATIYOR - "İnsan aklının hayal edemeyeceği... - Son Dakika
Güncel

SURİYE'DE İŞKENCE MAĞDURLARI REJİMİN ZİNDANLARINI ANLATIYOR - "İnsan aklının hayal edemeyeceği...

BURAK KARACAOĞLU/EŞREF MUSA - Beşşar Esed rejimi karşıtı barışçıl gösterilere katıldığı için birçok cezaevinde işkence gören Muhammed Abdullah, bunların insan aklının hayal edemeyeceği şeyler olduğunu belirterek "İnsanlar ya kahırdan ya da işkenceden öldü ya da delirdi.

01.07.2019 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURAK KARACAOĞLU/EŞREF MUSA - Beşşar Esed rejimi karşıtı barışçıl gösterilere katıldığı için birçok cezaevinde işkence gören Muhammed Abdullah, bunların insan aklının hayal edemeyeceği şeyler olduğunu belirterek "İnsanlar ya kahırdan ya da işkenceden öldü ya da delirdi." dedi.

Halk ayaklanmasının ilk günlerinde barışçıl gösterilere katılan Muhammed Abdullah, rejimin 8 Temmuz 2011'deki baskınında Hama'nın Morik ilçesinde tutuklandı.

Annesi ve babasıyla gözaltına alınan Abdullah, "Babamın aracını ve dükkanını yaktılar. Bizi Hama askeri üssündeki istihbarat birimine sevk ettiler. Dar koğuşta 80 kişiydik. Babamı, annemi ve beni birlikte sorguya çıkardılar. Birbirimizin gözü önünde dayak yiyorduk. 8 gün sonra beni helikoptere bindirdiler. Konuştukları dili anlamıyordum. Beni aşağı atacak gibi yapıyorlardı. İndiğimizde 'Tahran'a hoşgeldiniz' dendi. Çok korktum." diye konuştu.

50 gün boyunca bir metrekareden daha dar bir hücrede kaldığını, o sürede kimsenin kendisiyle konuşmadığını belirten Abdullah, "Hücre penceresinden bana zeytin taneleri ile bir parça ekmek veriyorlardı. Suyu damlatarak içiriyorlardı. Su damlatırken ağzımı açıp yetiştirmem lazımdı. Yoksa su yerlere dökülür ve susuz kalırdım. Bazen attıkları yemekler tuvaletimi yaptığım yere düşerdi. Açlıktan temizleyip yine de ağzıma atardım. Birileriyle konuşma ihtiyacı hissederdim. Kendi kendime hücrede bağırıp haykırırdım." dedi.

Abdullah, 50 gün sonra koğuşa alındığını, bu şekilde Şam'daki Mezze askeri üssünde olduğunu öğrendiğini kaydetti.

68 gün boyunca sorgulandığını dile getiren Abdullah, "Sorguda insan aklının hayal edemeyeceği türlü türlü işkencelere tanıklık ettik ve yaşadık. İşkenceye maruz kalanların sesi hayli korkunçtu. Bir gün sorguda öyle kışkırtıldım ki küfür ettim. Tabancasını çıkarıp bacağıma sıktı. 3 gün boyunca bacağım kanadı. Revire götürmediler. 3 gün sonra sözde doktor olan bir kişi narkozsuz şekilde dikiş attı. Doktor değil, işkenceciydi." ifadelerini kullandı.

"800 kişinin bulunduğu bir odaya çırılçıplak kapattılar"

Bir gün koğuştan iyi davranılarak çıkarıldığını dile getiren Abdullah, şöyle devam etti:

"Tahliye edeceklerini sandım. Ayakta beklememi ve soyunmamı istediler. Bir ip getirdiler ve cinsel organımı kapının koluna bağladılar. Kapı her açıldığında, acı hissetmemek için onunla hareket ederdim. Tam bir gün bu şekilde kaldım. Odaya giren beni görünce eğlence amaçlı kapıyı sert kapatmaya çalışırdı. Sonunda yoruldum ve ne isterlerse itiraf edeceğimi söyledim. Dosyayı silah taşıyan biri olarak doldurdular. Koğuşa döndükten 3 gün sonra yaklaşık 800 kişinin bulunduğu bir odaya çırılçıplak kapattılar. Manzara korkunçtu. Bizimle 60 çocuk vardı. 7 ve 12 yaşlarında iki kardeş vardı. İnsanlar ya kahırdan ya da işkenceden öldü ya da delirdi. Gardiyan her gün koğuşumuzdan bir çocuğu çıkarıp tecavüz ederdi. Yardım etmekte aciz ve çaresizdik. Elimizden hiçbir şey gelmiyordu."

Abdullah, emir almadan konuşmak ve uyumanın yasak olduğu odada ancak "uyuyun" dendiğinde bir kişi ayakta, yanındaki kişi ise uzanarak uyuyabildiklerini, birçok kişinin eklem ve sinir iltihabı hastalıklarına yakalandığını söyledi.

Unutamadığı bir günün sorulması üzerine Abdullah, "Bir gün maskeli ve coplu 40 kişi koğuşu bastı. Birbirimizin üzerine basarak kaçmaya çalışıyorduk. Çok dövdüler. O gün 22 kişi vefat etti." dedi.

"Uyumak için odadaki fayansları aramızda paylaşırdık"

Abdullah, bir buçuk yıl kaldığı Mezze'den Kabun askeri polis birimine sevk edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Uyumak için odadaki fayansları aramızda paylaşırdık. Her üç kişiye iki fayans düşerdi. Biri dizlerini büküp uyurdu. Diğer kalan iki kişi de ayakta beklerdi. Aramızda bir veya iki saat sonra nöbetleşirdik."

Kabun'dan sonra ise rejimin en bilinen işkence yuvalarından Saydnaya'ya sevk edilen Abdullah, "Kimse kimsenin adını bilmezdi. Numaram 364'tü. Herkes orada numara ile iletişimdeydi. Yemek öğünü gibi dayak yerdik." dedi.

Abdullah, Adra ve Feyha cezaevlerine de gönderildiğini belirterek, "Bazen o yaşadığım anları hatırlayınca bir insanoğlunun nasıl o kadar fiziki ve psikolojik işkenceye dayanıp ayakta kaldığını merak ediyorum." değerlendirmesini yaptı.

Babası ve annesinin de bu süreçte cezaevinde kaldığını bildiğini söyleyen Abdullah, esir takası sırasında tahliye edildiğini aktararak "Cezaevinden çıktığımda 52 kiloydum. Çıkacağıma dair bir umudum yoktu. Böbreklerim, akciğerlerim enfekteydi. Bir yıl boyunca kan kustum. İki ay Türkiye'de tedavi görüp Suriye'ye döndüm. Psikolojik tedavi gördüm. Bir yıl boyunca düzenli uyuyamadım. Boş bir odada uyuyamadım." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel SURİYE'DE İŞKENCE MAĞDURLARI REJİMİN ZİNDANLARINI ANLATIYOR - 'İnsan aklının hayal edemeyeceği... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Trendyol Süper Lig'in 33. Haftasının Fikstürü Açıklandı
    17:06 Trendyol Süper Lig'in 33. Haftasının Fikstürü Açıklandı

    Türkiye Futbol Federasyonu, Trendyol Süper Lig'in 33. haftasının maç programını duyurdu. Beşiktaş - MKE Ankaragücü, İstanbulspor - Fatih Karagümrük, Konyaspor - Corendon Alanyaspor gibi maçlar bu hafta oynanacak.

  • Van'da Torbacılara Operasyon: Uyuşturucu Madde Ele Geçirildi, 29 Şahıs Hakkında İşlem Yapıldı
    17:06 Van'da Torbacılara Operasyon: Uyuşturucu Madde Ele Geçirildi, 29 Şahıs Hakkında İşlem Yapıldı

    Van Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Van'da 'torbacı' diye tabir edilen sokak satıcılarına yönelik düzenlenen operasyonda uyuşturucu madde ele geçirildiği ve 29 şahıs hakkında yasal işlem yapıldığı belirtildi. Operasyon sonucunda 242,96 gram esrar, 50,66 gram metamfetamin, 14,19 gram sentetik kannabinoid, 2,81 gram eroin, 48 adet ecstasy ve 7 adet sentetik ecza maddesi ele geçirildi.

  • Canik Belediyesi, üniversiteyi kazanan öğrencilere burs desteği verecek
    17:03 Canik Belediyesi, üniversiteyi kazanan öğrencilere burs desteği verecek

    Samsun'da Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, üniversiteyi ilk kez kazanan öğrencilere burs desteği vereceklerini açıkladı. Sandıkçı, öğrencilerin belediyeye başvurması gerektiğini belirtirken, Canik Belediyesi'nin eğitime yönelik projelerle öğrencilerin eğitim hayatına katkıda bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, burs başvuru tarihleri ve detaylı bilgilere Canik Belediyesi sosyal medya hesaplarından ulaşılabileceği ifade edildi.

  • Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor
    17:03 Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Antalya'da başlıyor

    Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası, 27 ülkeden 108 sporcunun katılımıyla Antalya'da başlıyor. Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, organizasyonun Türkiye'de 7'nci, Antalya'da ise ilk kez düzenlendiğini belirtti. Vestel'in sponsorluğunda gerçekleştirilen organizasyonun Türk cimnastiğine büyük güç katacağı ifade edildi. Organizasyonun son günü 31 Mart'ta yapılacak.

  • Turgut Altınok, Antalya'daki 600 konut iddialarını yalanladı
    17:03 Turgut Altınok, Antalya'daki 600 konut iddialarını yalanladı

    Cumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Turgut Altınok, Antalya'da 600 konutunun bulunmadığını belgeyle kanıtladı.

  • Van'da Çocuk Akademisi Hizmete Açıldı
    17:03 Van'da Çocuk Akademisi Hizmete Açıldı

    Van'ın İpekyolu Belediyesi tarafından hayata geçirilen 'Çocuk Akademisi' hizmete açıldı. Akademide çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılacak ve hayallerini gerçekleştirme imkanı sağlanacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ne eser ve hizmet diyeceğiz
    17:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kocaeli'ne eser ve hizmet diyeceğiz

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kocaeli'de düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Kocaeli'nin tercihini Cumhur İttifakı'ndan yana yapacağına inandığını ve yatırım ve kalkınma hamlelerini kesintiye uğratmadan sürdüreceklerini belirtti.

  • Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi
    17:01 Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi hizmete girdi

    Yüreğir Belediyesi tarafından yapılan aile sağlığı merkezi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılışta konuşan Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, merkezin hayırlı olmasını diledi ve sağlık alanında yapılan yatırımların devam edeceğini belirtti. Törene, Cumhur İttifakı'nın Yüreğir Belediye Başkan adayı Halil Nacar da katıldı.

  • Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı
    17:00 Jasmine Bebek İlanı: Güvensiz Ürünlerin Piyasaya Arzı Yasaklandı

    Bugünkü gazetelerde yer alan 'Kamuoyuna duyurulur' başlıklı ilanda, çocuklar için üretilen Jasmine bebeğin güvensiz olduğu tespit edilerek piyasaya arzının yasaklandığı belirtildi. Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan denetimde, ürünün fitalatla ilgili mevzuatta belirtilen temel gerekleri sağlamadığı ortaya çıktı. Firma, ürünü satın alan müşterilerin iletişim bilgileri vasıtasıyla iade etmelerini istedi.


Advertisement