Suriye'de Siyasi Çözüm Çabaları - Son Dakika
Güncel

Suriye'de Siyasi Çözüm Çabaları

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca'nın, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın "Cenevre davetini" kabul ettiği bildirildi.

28.04.2015 22:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Halid Hoca'nın, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın "Cenevre davetini" kabul ettiği bildirildi.

SMDK'dan yapılan açıklamada, SMDK Başkanı Hoca'nın, mayıs ayında Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmelerine katılacaklarını Mistura'ya bildirdiği belirtilerek, Suriye krizinin çözümü için mevcut rejimin düşmesi ve hiçbir unsurunun Suriye'nin geleceğinde ve geçiş sürecinde yer almaması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "Suriye rejiminin hala askeri çözümde ısrarcı olmasına, Suriye halkının özgürlük ve onur devrimini bastırmak için daha fazla vakit kazanmak amacıyla uluslararası girişimleri tıkamasına rağmen SMDK, siyasi çözümde ve müzakerelerin bittiği yerden başlaması konusunda kararlı" denildi.

Söz konusu Cenevre davetinin, aralarında SMDK Başkanı Halid Hoca, SMDK Üyesi Riyad Seyf ve Mişel Kilo, SMDK eski Başkanı Ahmed el-Carba ve Muaz el-Hatib'in yanı sıra Suriye Ulusal Koordinasyon Kurulu üyelerinden Hasan Abdulazim ve Heysem el-Menna ile Ulusal Çağrı Platformu Başkanı Semir el-Ayta, PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, Kürt Ulusal Konseyi üyesi Abdulhamid Derviş'in de bulunduğu 30 muhalif isim ile DAEŞ dışındaki İslami Cephe, Ahrar'uş-Şam ve Ceyş'ul-İslam gibi askeri gruplara yapıldığı bildirilmişti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, Suriye krizindeki taraflarla mayıs ayının başından itibaren birebir görüşme gerçekleştireceklerini ve haziran sonuna kadar da temaslarının sonucunu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a sunmayı umduğunu belirtmişti.

Söz konusu görüşmeler üzerinde büyük ümitler beslenmemesi için Mistura, bunun bir konferans ya da Cenevre-3 şeklinde algılanmaması gerektiğini, kendisi ve konuya taraf olan ülkeler ile Suriye'de çatışan tarafların birebir müzakere gerçekleştireceklerini kaydetmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'de Siyasi Çözüm Çabaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement