Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika
Güncel

Suriye'deki İç Savaş

Suriye\'deki İç Savaş

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Burns: "Savaş ve Esed rejimi, bölge ve dünyanın birçok yerinden terörist gruplarla bağlantısı olan yabancı savaşçılar için en büyük mıknatıs haline geldi" ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Olsen: "Suriye, El Kaide ile aynı paralellikteki ve bazılarının dışarıda.

07.03.2014 01:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı William Burns, Suriye'de üç yıldır devam eden savaşın ve Esed rejiminin yabancı savaşçılar için en büyük mıknatıs haline geldiğini belirterek, bu durumun ABD'nin ulusal güvenliğine risk oluşturduğunu söyledi.

Burns, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde Suriye konulu oturumda konuştu.

Suriye'de binlerce insanın ölümüne neden olan savaşın bölgeyi kaosa sürüklediğini belirten Burns, "Savaş ve Esed rejimi, bölge ve dünyanın birçok yerinden terörist gruplarla bağlantısı olan yabancı savaşçılar için en büyük mıknatıs haline geldi. Çoğunluğunu Sünni radikallerin oluşturduğu radikaller,  ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına uzun vadeli bir tehdidi gösteriyor. Diğer taraftan Esed, çoğunluğu Şii olan binlerce yabancı savaşçıya rejimi savunması için iş verdi" diye konuştu.

Suriye'deki iç savaşının, mezhepsel bölünmenin her iki tarafında da radikalliğin ortaya çıkmasında etkili olduğunu anlatan Burns, şöyle konuştu:

"Ulusal çıkarlarımıza yönelik bir takım risklerle karşı karşıyayız; Sığınacak liman arayan küresel cihat yanlılarının ulusal güvenliğimize oluşturduğu risk, Ürdün, Lübnan ve Irak'ın da dahil olduğu bölgesel ortaklarımızın istikrarına oluşturulan risk, İran tarafından desteklenen radikal grupların, özellikle Suriye'de savaşan Lübnan Hizbullahının, İsrail ve diğer ortaklarımız için artan riski ve yeni yüzyılın en büyük insanlık dramından acı çekmeye devam eden Suriye halkına oluşturduğu risk. Birçok zorluklar var ve bunlar Suriye içinde ve diğer bölgesel ortaklar arasında radikalleri izole eden, ılımlıları destekleyen istikrarlı, kapsamlı bir Amerikan stratejisini hedef seçiyor."

Burns, Suriye'de "terörist ağları" izole etmeye, aşırı unsurlara maddi yardımda bulunanları durdurmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Suriyeli mültecilere, Türkiye'nin de dahil olduğu komşu ülkelerin yardımda bulunduklarını kaydeden Burns, ABD'nin şu ana kadar 1,7 milyar dolarlık insani yardımda bulunduğu bilgisini verdi.

ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Matthew Olsen de Suriye'nin El-Kaide ile aynı çizgide olan grupların eğitim verdiği konum haline geldiğini söyledi. Olsen,"Suriye, El-Kaide ile aynı paralellikteki ve bazılarının dışarıda saldırılar yapma peşinde olduğu, sayıları artan gruplar için, asker topladığı, eğitim verdiği ve teçhizatlandırdığı yer haline geldi" diye konuştu.

Olsen, terör perspektifinden bakıldığında en rahatsız edici durumun, El-Kaide'nin, Suriye'yi en kritik cephesi olarak açıklaması olduğunu kaydetti. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye'deki İç Savaş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement