Suriye Halkına Destek ve İnsani Yardım Küresel Konvoyu Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Suriye Halkına Destek ve İnsani Yardım Küresel Konvoyu Basın Toplantısı

Uluslararası Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr.

18.06.2013 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Uluslararası Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Muhittin Karadaği:

" Türkiye'deki son olaylar gösterdi ki; Türkiye'nin kendi içine çekilmesine çalışıyorlar. Kendi sorunlarıyla uğraştırıp,

hakiki istikrarını bulmasını engellemeye çalışıyorlar"

Suriye Halkına Destek ve İnsani Yardım Küresel Konvoyu (Yaşamın Nabzı 2),  İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç, dünyanın dört bir tarafından Suriye'ye gönderilecek yardım konvoyuna katılan temsilcileri selamlayarak konuşmasına başladı. Suriye ile ilgili koşturmanın ilk günden beri devam ettiğini belirten Oruç, "Suriye'deki durum, İHH'nın 22 yıllık tarihi içerisinde gördüğü gerçekten en zor durumlardan bir tanesidir. Milyonlarca insan evini terk etti. Yüzbinlerce insan hayatını kaybetti ama hala dünyadan istenilen boyutta bir destek, Suriye halkına gelmiyor. Biz buradakilerle birlikte Suriye'yi bırakmadık, bırakmayacağız. Suriye'deki kardeşlerimizin ihtiyaçları için koşturmaya devam edeceğiz. Suriye'yi ben değil daha yakından tanıyanlar anlatacak. Belki bu sıkıntılı ve hassas günlerimizde Suriye'den ilginin biraz daha Türkiye'ye çevrildiği günlerde yeniden Suriye'yi hatırlamamızın, yeniden Suriye'nin yanında olmamız gerektiğini bir kere daha hatırlamanın, bu basın toplantısıyla önemli olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

"Birinci mesajımız; zafer yakındır"

Toplantıda konuşan Ali Mouhittin Karadaği, daha önce yapılan bir toplantıda, Suriye ile ilgili fetva çıkarıldığını anlattı.

Kur'an'dan ayetler okuyan Karadaği, Suriye'de yaşanan olaylarla ilgili bazı mesajları olduğuna dikkati çekerek, şu açıklamalarda bulundu:

"Birinci mesajımız; zafer yakındır. Zafere inanmalarını istiyoruz. Tüm Müslüman alimler zafere ulaşıncaya kadar, hep sizinle beraber olacaklar. Muhalif gruplara da mesajımız var. Bölünmüş gruplar halinde değil de, bir teşkilat halinde çalışmaya çalışın. Tüm Müslüman ve mücahid grupların biraraya gelmesi ve toplanması gerektiğine inanıyoruz. Bu birleşme her Müslüman için farzdır. Bu birleştirmeyi geciktirmek caiz değildir. Üçüncü mesajımız  İslam devletlerinedir. 'Tüm perdeler ortadan kalkmalıdır' diyoruz. Ne zamana kadar susacaksınız ? Son mesajımız da Birleşmiş Milletler'e (BM) yöneliktir. 'BM ve Suriye'yi destekleyen devletler, hepsi artık niyetlerini apaçık ortaya koymuştur. Yaptıkları tüm bu gösteriler, Suriye halkının değil, İsrail devletinin menfaati içindir."

Suriye halkına yardım eden devletlere teşekkürlerini ileten ve Türkiye'nin baştan beri Suriye'yi destekleyen duruşu olduğunu vurgulayan Karadaği, Türkiye'nin istikrarının da bir şekilde Suriye'den geçtiğini ifade etti.

Karadaği, "Türkiye'de son olaylar gösterdi ki; Türkiye'nin kendi içine çekilmesine çalışıyorlar. Kendi sorunlarıyla uğraştırıp, hakiki istikrarını bulmasını engellemeye çalışıyorlar. Son mesajımız da İran ve Hizbullah'a olacaktır. Yapacağınız proje şimdiden başarısızdır. Bunu bilmeniz ve inanmanız lazım. Kahire'de sonuç olarak çıkardığımız fetvanın tamamını söylemek istiyorum; Suriye'de çarpışmak, mücadele etmek ve cihad etmek hepimizin üzerine farzdır. Cihat farzdır" dedi.

Eski Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi de, bugün olanların ümmetin ve Müslüman halkların uyanışı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Müslüman halkları yeniden kalkarak ve özgürlüklerini isteyerek kendi mücadelelerini vermektedir. Bu mücadele yönünde şehitler verilmektedir. Yine bir gerçek ki, bir halk yenilmez. Müslümanlar olarak ağrıyan yönümüz Suriye'dir. Tüm Müslümanlar bu ağrıyan yönümüzün farkına varmalıdır. Tüm Müslümanlar olarak Suriye halkına sahip çıkmamız lazım. Aynı zamanda Alimler Birliği'nin verdiği fetvaya göre, her birimize cihad farz olmuştur. Perdeler kalkmıştır. Kendi görüşünü herkes meydanda ortaya koymuştur. Bizlerin talebi, muhalif güçlerin silahlandırılmasıdır.  Geç kalmadan Suriye halkına destek olup, onlara sahip çıkılması gerekir. İnsan hakları kuruluşları ve uluslararası toplumlar nerede? Hangi insan haklarını koruyorlar. Tüm dünya Suriye'de olanlara susuyor ve görmezden geliyor."

Haşimi, Suriye ile ilgili yaşanan olaylara karşı birleşilmesi gerektiğini vurgulayarak, Suriye'ye yardım eli uzatan tüm kuruluşlara teşekkür ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından  Suriye içerisindeki pek çok bölgeye gıda, tıbbi malzeme ve insani yardım ulaştırmayı amaçlayan konvoyda emeği geçen kurum ve kuruluşların yetkililerine plaket takdim edildi.

Toplantıda, konvoya katılacak olan delegasyonun, dernek ve vakıfların yanı sıra Suriye Halkına Küresel Destek Kampanyası Genel Koordinatörü Dr. Bassam Azaviha, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu Geçici Başkanı George Sabra, Medya Uzmanı ve Al Hiwar TV Yöneticisi Dr. Azzam Temimi de yer aldı.

Suriye'de pek çok bölgeye gıda, tıbbi malzeme ve insani yardım ulaştırmayı amaçlayan konvoy, yarın yardımlarının ilk kısmını dağıtmak üzere Kilis'e doğru yola çıkacak. Kilis'te saat 11.00'de basın açıklaması yapılacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Suriye Halkına Destek ve İnsani Yardım Küresel Konvoyu Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement